Министър Каракачанов ще покани Израел за участие в конкурса за нов изтребител

18 прочитания

За участие в конкурса за придобиване на нов изтребител ще бъде поканена държавата Израел. Това стана ясно от думите на министъра на отбраната Красимир Каракачанов казани днес, 19 март 2018 г., по време на празника на 68-а бригада „Специални сили“.

„От тук нататък моята идея е да поканим всички, които могат да ни предоставят, и нови, и стари изтребители и да си направим сметката. Няма да каним само трите страни, с които работим до сега – САЩ, Италия и Швеция. Имаме и други предложения. Имаме писмо от Boeing за F-18. Както знаете хърватите купиха почти цяла ескадрила от Израел – F-16 Block 30, тоест те са по-нови от тези, които ни го предлагаха до сега. При моето посещение там видях добри възможности и ще поискаме от тях оферта”, заявява министър Каракачанов пред журналисти.

На 1 март 2018 г., пред Комисията по отбрана в Народното събрание военният министър заяви, че по време на визитата си в Израел през януари е получил изгодно неофициално предложение за употребявани F-16. От днешните му думи обаче излиза, че Израел ще бъде поканена за участие в процедурата за доставка на нови изтребители.

В предишната процедура бе залегнало условия да се искат оферти само от страни, които са членки или на НАТО или на ЕС, но преди няколко седмици министър Каракачанов спомена, между другото, че ще се търси доставка на изтребители, които са произведени в страна от НАТО или ЕС, като така се оставя вратичка за участие на страни извън тези съюзи, но притежаващи подходяща техника.

Не е ясно за какво „писмо” от Boeing става въпрос. Компанията произвежда изтребителите F/A-18E/F Super Hornet. Министърът на отбраната вече няколко пъти споменава този изтребител, като потенциален участник, въпреки високата му цена.

Коментар търпи и твърдение, че Хърватска са купили израелски F-16. Смята се, че израелската оферта за 12 употребявани F-16 там е фаворит, но за сега страната по неясни причини, не бърза да обявява финалното си решение. Там формално се разглеждат още три оферти – за нови F-16V от САЩ, за нови Gripen C/D от Швеция и за употребявани F-16 Block 30 от Гърция.

Министър Каракачанов каза още, че ако проектът за нов изтребител мине успешно през парламента, до края на април „пускаме писмата“, вероятно имайки предвид, че ще се пуснат запитванията за предоставяне на оферта.

Тези срокове за сега изглеждат съмнителни. Инвестиционният проект още не е минал през Министерски съвет. Военният министър твърди, че това ще се случи до края на март. До тогава има две правителствени заседания. Но дори и правителството да даде зелена светлина за проекта е малко вероятно в рамките на месец той да мине през обсъждане в ресорните комисии в Народното събрание и да бъде гласуван в пленарна зала. През 2016 г. този процес (от одобрението в Министерски съвет, до гласуването в пленарна зала) отне малко повече от два месеца.

“Хората трябва да са спокойни, че за разлика от други скъпи покупки за армията, които стоят по хангарите, този път тези пари няма да отидат на вятъра. В този смисъл, два – три месеца изчакване не са проблем”, казва още министър Каракачанов.

Израелските F-16 Block 30 са доставяни между 1987 и 1991 г. Най-старите машини от този тип вече са свалени от въоръжение и се предлагат за експорт. Изтребителите са модернизирани до стандарта Barak 2020. През 2016 г. тези самолети вече бяха предлагани на България и тогава се заявяваше, че остатъчният им ресурс е около 3000 часа.

Свързани теми

Предишна публикация
МО подписа рамковото споразумение за поддръжката на МиГ-29
Следваща публикация
Поддръжката на МиГ-29 породи политически престрелки
18 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Президентът Радев: Конкурсът за изтребител е опорочен и е удар по България

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев заяви, че конкурсът за избор на нов боен самолет за ВВС е опорочен и в резултат не което е нанесен сериозен удар по България. Това каза той днес, 6 януари 2019 г. пред журналисти.

Каракачанов се надява все още на това F-16 да се доставят за три години

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че се надява, че доставката на новите F-16 Block 70 може да стане факт в рамките на 36 месеца след подписването на договора. Това каза той днес, 14 март 2019 г., пред журналисти.

Изгубен и намерен

Вече повече от седмица Въоръжените сили на България провеждат една уникална операция – изваждането на останките на изтребител Messerschmitt Bf 109 (популярно известен и като Me 109) от състава на Въздушните на Негово Величество войски (ВНВВ). Какво беше намерено под ливадите на самоковското село Марица, чий е бил самолетът и какво ще се случи с намерените останки?
На тези и други въпроси търсим отговор в настоящия материал.

Константин Попов: Ще ми се процесите около изтребителя да вървят по-бързо

Председателят на комисията по отбрана в Народното събрание Константин Попов заяви, че му се ще процесите по избор на нов боен самолет да вървят по-бързо. Това заяви той днес, 29 ноември 2018 г. в сутрешния блок по БНТ1.

Меню