МО подписа рамковото споразумение за поддръжката на МиГ-29

30 прочитания

Днес, 21 март 2018 г., беше подписано рамковото споразумение за Интегрирана логистична поддръжка на самолети МиГ-29, след като изтекоха всички процедурни срокове за обжалване на обществената поръчка. Това съобщават от МО.

Споразумението на стойност 81 млн. лв. предвижда доставка на резервни части и на услуги като подмяната на резервните части ще бъде извършвана от българските инженери в авиобазата в Граф Игнатиево.

По този начин ще бъде осигурена поддръжка и ремонт на 12 бойни и 3 учебно-бойни самолета МиГ-29 за срок от четири години. Така се възстановява летателната годност на изтребителите на ВВС и се гарантира тяхната експлоатация, включително и изпълнението на задачите по охрана на въздушното пространство.

Изпълнител по това споразумение е РСК „МиГ”.

Цялата документация за хода на обществената поръчка, решението за избор на изпълнител и рамковото споразумение са публикувани в интернет страницата на Министерството на отбраната, рубрика „Профил на купувача“, се казва в съобщението на МО.

След сключването на рамковото споразумение трябва да бъдат сключени и конкретни договори за поддръжка на изтребителя.

Това споразумение не води до отмяна или забавяне на процедурата за придобиване на нов тип многоцелеви боен самолет, подготовката на която е в напреднала фаза и се очаква до края на април да бъде внесена в Народното събрание, заявяват още от военното ведомство.

До скоро министърът на отбраната Красимир Каракачанов твърдеше, че инвестиционният проект за придобиване на нов изтребител ще бъде внесен за обсъждане в Министерски съвет до края на месец март. Остава още само едно правителствено заседание до края на месеца.

Със съобщението на МО този срок фактически се изтегля за края на април, тъй като след одобрението от Министерски съвет проектът отива в Народното събрание.

Свързани теми

Предишна публикация
Македонски пилоти възстановиха подготовката си на Ми-24 у нас
Следваща публикация
Министър Каракачанов ще покани Израел за участие в конкурса за нов изтребител
30 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

База КУН отбеляза шестата си годишнина

Днес, 3 юни 2018 г. с общ строй на Базата за командване, управление и наблюдение (База КУН) на Военновъздушните сили беше отбелязана нейната шеста годишнина. Това съобщават от ВВС.

Министър Каракачанов: Пращаме до дни писма на заинтересованите фирми

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви днес, 21 ноември 2017 г., в ефира на БНТ1, че до дни се пращали „писма за намерение” до фирмите заинтересувани от продажба на изтребители у нас.

С гласовете на ГЕРБ, ДПС и ВМРО Парламентът одобри преговорите за F-16

След ожесточен дебат и максимална мобилизация от страна на ГЕРБ, Народното събрание даде разрешение на правителството да води преговори за покупката на нови F-16, без да се съобразяват с ограниченията от Проекта за инвестиционен разход от миналата година. Това стана днес, 16 януари 2019 г.

Меню