Испания готви 15-годишен план за модернизация

20 прочитания

В следващите седмици испанският министър на отбраната Мария Долорес де Коспедал ще предложи на министерския съвет на страната план за развитие на въоръжените сили на страната в следващите 15 години.

За реализацията на плана са предвидени €10,8 млрд. В неговите рамки се предвижда реализирането на седем големи програми – покупка на бронирани колесни машини 8х8, строителство на фрегати от клас F-110, покупка на нов учебен самолет, покупка на летящи танкери, на морски вертолети NH90 и модернизация на вертолетите Chinook.

Испанските ВВС в момента експлоатират остарелите витлови леки учебни самолети T-35 Pillán и също остарелите реактивните УТС CASA C-101. Не е ясно дали тези два самолета ще се заместят от един тип.

Испания също така от няколко години планира да купи поне три въздушни танкера A330 MRTT, но поради бюджетни ограничения това не ставаше факт. По същия начин стои и въпроса за купуването на вертолети NH90 NFH, които да се използват от ВМС на страната. Разполага се с остарели SH-3 Sea Kings, които се подменят с употребявани SH-60F Sea Hawk, но в дългосрочен план ще се разчита на NH90.

Испанската армейска авиация експлоатира също и около 16 тежки транспортни вертолети CH-47D, за чиято модернизация са отделени също пари.

В модернизационния план обаче не се говори за подмяна на сега експлоатираните многоцелеви изтребители F/A-18C/D Hornet. Техният ресурс започваше да изтича около 2025 г. Няма индикация и за готвена подмяна на палубните бойни самолети AV-8B Harrier.

Ще продължат да се изпълняват и програми заложени в предишни периоди, включително покупката на изтребители Eurofighter, щурмови вертолети Tiger и транспортни самолети A400M.

В момента Испания отделя 0,92% от БВП за отбрана, като страната заяви, че няма да спази препоръката на НАТО за достигане на 2% от БВП до 2024 г. и вместо това ще се цели в 1,53% от БВП, но само при условие, че испанската икономика го позволи.

Свързани теми

Предишна публикация
Швейцария даде детайли по новата си изтребителна програма
Следваща публикация
Boeing предаде първия сериен 737 Max 9 на стартовия оператор
20 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Испански C-295 излезе от пистата

Испански военно-транспортен самолет C-295 излезе от пистата при кацане и бе повреден тежко. При инцидентът станал вчера, 3 април 2019 г., няма тежко ранени.

Меню