САЩ няма да доставят F-35 на Турция ако страната получи С-400?

9 прочитания

Индикации, че САЩ може да спрат сделката за доставка за Турция на многоцелевите изтребители от следващо поколение F-35, ако страната получи руския ЗРК С-400, дойдоха от турския парламент, но информацията в последствие бе отречена от турското МО.

САЩ са притеснени от факта, че Турция ще се сдобие със зенитно-ракетни комплекси С-400 и това притеснение може да прерасне в различни санкции, включително и спиране на доставките на изтребителите от следващо поколение F-35. Това е заявил Волкан Бозкър, председател на комисията по международни отношения в турския парламент в интервю за турския вестник Hurriyet.

Бозкър е бил на посещение в Конгреса на САЩ през миналата седмица и заявява за вестника, че между САЩ и Турция има подчертано напрегната атмосфера и в тези условия на покупката на С-400 се гледа с много лошо око. Той обяснява още, че страната му е искала да купи американския ЗРК Patriot, но САЩ са отказали технологичен трансфер.

„Плащаме си за F-35 и този проект няма връзка с покупката на С-400”, това е заявил пред журналисти турския военен министър Нуретин Чаникли, помолен да коментира думите на Бозкър.

Министърът на отбраната на Турция е подчертал, че страната му е влязла в програмата F-35 преди много години и за момента изпълнява всички свои задължения по нея. Той е заявил, че няма промяна в плановете за доставка на F-35 и първите изтребители ще дойдат през следващата година.

Турският министър обаче не е коментирал в прав текст опасенията на американската страна.

Това не е първото предупреждение, което Турция получава за покупката на С-400. През миналата есен генерал Петър Павел, председател на военния комитет на НАТО, заяви, че Турция ще се изправи пред съответните последствия ако купи този зенитен комплекс.

През 2017 г. Турция и Русия сключиха договор за доставката на зенитни комплекси С-400. Смята се, че стойността на сделката е около $2,5 млрд., а доставките се очакват да стартират през първото тримесечие на 2020 г.

В същото време Турция е партньор от ниво 3 в програмата F-35 още от 2002 г. Страната планира да придобие 100 – 120 такива изтребители, като в момента е дадена твърда поръчка за 14 изтребителя F-35A.

Свързани теми

Предишна публикация
Полша купува още четири M-346
Следваща публикация
Турция започна изпитанията на новите си ракети „въздух-въздух”
9 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Турция няма намерение да се отказва, нито от С-400, нито от F-35

Турция няма намерение да се отказва от покупката на руските зенитно-ракетни комплекси С-400, нито от покупката на изтребителите от следващо поколение F-35. Това е заявил турският президент Реджеп Таип Ердоган, цитиран от местни медии.

Великобритания получи първите си F-35B

Великобритания получи първите четири многоцелеви изтребители от следващо поколение F-35B. Самолетите пристигнаха вчера, 6 юни 2018 г., в базата на Кралските ВВС Мархам в Норфък.

Меню