ВВС на САЩ може да откажат 1/3 от F-35 ако цената на поддръжката не падне

22 прочитания

ВВС на САЩ може да се откажат от 1/3 от потенциалното количество F-35A ако Lockheed Martin не намали цената за експлоатация на изтребителя с поне 38%. Това се казва в доклад на Пентагона с който разполага информационната агенция Bloomberg.

Орязването на 590 броя F-35A от планираните 1763 изтребители от този тип ще стане факт, ако не бъдат минимизирани разходите за поддръжка, които в момента са неприемливо високи за Пентагона.

За сега Пентагона успя да стабилизира цената за придобиване и разработка на желаните 2456 броя F-35 за ВВС, ВМС и Корпуса на морската пехота на малко над $406 млрд., но цената за поддръжка на типа продължава да е много висока.

В доклада, с който разполага Bloomberg, се казва че Пентагонът няма яснота как Lockheed харчи парите, които се дават за поддръжката на типа.

Говорител на Пентагона е заявил за Bloomberg, че въпросният доклад е просто предварителна оценка на потенциалните ходове пред американското правителство. Няма никакво решение за евентуално намаляване на финалната бройка на поръчаните F-35. Желанието е цената за поддръжка да бъде намалена с 38% до 2028 г., но няма решение какво да се направи ако това не се случи.

От Пентагона са подчертали за Bloomberg, че над 50% от парите за поддръжка отиват в Lockheed Martin и в това перо влиза програмен мениджмънт, тежката поддръжка на изтребителите, ремонт на отделни части и системи, поддръжка на софтуера и инженеринг. Тези цени са високи и се работи по изясняването на точния им механизъм за да се намери начин за тяхното намаляване.

Останалата половина от цените на поддръжка зависят от ВВС на САЩ и са свързани със заплатите, горивото и други подобни.

Още в началото на годината Елън Лорд, новият ръководител на отдела на Пентагона за придобиване и поддръжка, заяви, че в момента САЩ не може да си позволи цената на поддръжка на F-35 и усилено се работи за нейното намаляване.

Свързани теми

Предишна публикация
Два самолета се блъснаха на земята на летище Бен Гурион
Следваща публикация
Хърватска избра употребявани израелски F-16
22 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

САЩ може да разреши експорта на F-35 в ОАЕ

Обединените арабски емирства (ОАЕ) може да получи разрешение да купи многоцелевия изтребител от следващо поколение F-35. Това съобщава Defense News.

Меню