Германия се опасява, че A400M няма да е оперативно готов скоро

17 прочитания

Германските военни се опасяват, че военно-транспортния самолет A400M няма да бъде оперативно готов скоро и експлоатацията му се сблъсква с нови проблеми. Това съобщава Reuters, цитирайки германски военен доклад.

В доклада се посочва, че германското МО вижда сериозен риск в това A400M да не е готов да поеме всички възможни тактически мисии към 2021 г., когато трябва да приключи пенсионирането на остарелите транспортни самолети C-160 Transall.

Германското МО не знае колко оперативно готови A400M ще са налични към 2021 г. и до колко те ще отговарят на предварително зададените тактически изисквания към тях. Това заплашва Германия да няма достатъчно транспортни възможности след пенсионирането на C-160.

Един от основните проблеми посочени в доклада е лошо работещата система за планиране на мисиите. Посочено е, че примерна мисия по медицинска евакуация може да отнеме до 50 човекочаса за планиране, което било абсолютно неприемливо.

Бавното планиране на мисиите застрашава възможността за ефективното им и навременно провеждане. В същото време ако процесът по планиране бъде съкратен, това застрашава безопасното и ефективно провеждане на задачите.

От Airbus са заявили за Reuters, че проблемите със системата за планиране на мисиите са били свързани с това, че Германия е поискала съвсем отделна и различна система. Франция, която ползвала стандартна система, планирала мисиите си максимум за 1,5 човекочаса.

Докладът критикува и подхода на Airbus към решаването на някои от техническите проблеми на самолета, като например невъзможност за хвърляне на парашутисти през страничните врати и оправяне на системата за самозащита.

През февруари Airbus се споразумя със седемте страни клиентки на A400M за намаляване на темпа на производство и намаляване на някои технически изисквания в замяна на обещания за справяне с проблемите около самолета и влагане на необходимите ресурси за това.

Германия е най-големият клиент на A400M. До момента страната е получила 17 от поръчаните 53 самолета.

Свързани теми

Предишна публикация
Узбекистан е сключил договор за Ми-35М
Следваща публикация
Lockheed Martin показа неизвестен до сега нискозабележим БЛА
17 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Emirates получи 100-ния си A380

Emirates получиха своя 100-тен двупалубен авиолайнер Airbus A380 на специална церемония в Хамбург, която се проведе днес, 3 ноември 2017 г.

Airbus показа A350-900ULR

Европейският самолетостроител Airbus показа своя нов модел с ултра голяма далечина на полет A350-900ULR. Първият прототип все още няма монтирани двигатели Rolls-Royce Trent XWB, но вече се мести към стоянките за наземни тестове, съобщават от производителя.

Показаха нов европейски БЛА

Пълномащабен макет на нов безпилотен летателен апарат от клас MALE (medium-altitude, long-endurance) бе показан в рамките на авиационното изложение ILA, което се провежда в момента в Берлин.

Airbus няма да предложи Eurofighter на Канада

Airbus обяви, че заедно с британското правителство, е било взето решение да не се подава оферта за Eurofighter в канадския конкурс за нов боен самолет

Германия получи оферти за замяна на Tornado

Германското МО е получило днес, 24 април 2018 г., оферти от Airbus, Lockheed Martin и Boeing за потенциален заместник на сега експлоатираните изтребители-бомбардировачи Tornado. Това съобщава Reuters.

Меню