Lockheed Martin показа неизвестен до сега нискозабележим БЛА

75 прочитания

Отделът на Lockheed Martin за авангардни разработки Skunk Works показа неизвестен до момента нискозабележим БЛА, който е използван в началото на века за изследователска работа. Машината, която има означението X-44A, бе показана в рамките на авиошоу провело се в Лос Анджелис на 24 март 2018 г.

Нискозабележимият безпилотен летателен апарат е изпълнен по схемата „летящо крило” и се задвижва от един реактивен двигател от неизвестен тип. Според Lockheed, X-44A e полетял за първи път през 2001 г. и е част от фамилия от безпилотни апарати със сходни характеристики.

Lockheed показва доскоро класифицирания апарат в рамките на рекламната си кампания по програмата MQ-25A, която цели създаването на безпилотен палубно базиран апарат, който да се използва за дозареждане във въздуха. Там компанията се конкурира с Boeing и General Atomics.

Апаратът има голямо сходство с много от последвалите нискозабележими безпилотни летящи крила, които Lockheed Martin изпитва и вкара в производство в следващите години. Хронологично погледнато, X-44A явно е първото летящо крило тествано от компанията в началото на века. След него идват Polecat, RQ-170 и RQ-180.

Индексът X-44 преди това се смяташе, че е запазен за изследователски проект на NASA и ВВС на САЩ за създаване на вариант на F-22 без вертикални и хоризонтални стабилизатори и ново, трапецовидно крило, при който трябваше да се тестват алтернативни методи за управление. Финансирането на програмата обаче е спряно през 2000 г. Явно с конспиративна цел индексът е бил даден на новия проект на Lockheed.

X-44A има разпереност от около 9 m., има маса от вероятно не повече от тон и неприбираем колесник. По корема на апарата се забелязва явно сваляем обтекал, на чието място може би се е намирал комплекс за наблюдение.

От Lockheed Martin са обещали в обозримо бъдеще да дадат повече информация за машината и изпитанията в които е участвала.

Свързани теми

Предишна публикация
Германия се опасява, че A400M няма да е оперативно готов скоро
Следваща публикация
Гръцката Aegean Airlines обновява флота си за €4 млрд.
75 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Полша купува Bayraktar TB2

Полша купува турските безпилотни апарати Bayraktar TB2. Това е съобщил полският министър на отбраната Мариуш…

F-35 продължава да страда от ниска надеждност

Усилията за подобряване на надеждността на изтребителите от следващото поколение F-35 не дават резултат, поради продължаващи проблеми с доставката на резервни части. Това съобщава Bloomberg, цитирайки доклад на Пентагона.

В Белгия избухна скандал около изтребителния конкурс

В Белгия избухна скандал свързан с укриване на важна информация около изтребителния конкурс в страната. Скритата информация е била свързана с възможността за удължаване на ресурса на наличните изтребители F-16, което е правило покупката на нов изтребител не чак толкова спешно.

Меню