Узбекистан е сключил договор за Ми-35М

36 прочитания

Русия и Узбекистан са подписали договор за доставка на щурмови вертолети Ми-35М. Това е съобщил заместник-директорът на Федералната служба по военно-техническо сътрудничество Владимир Дрожжов, цитиран от ТАСС.

„Имаме сключен договор за доставка на Ми-35М. Работим по него успешно и като цяло военно-техническото сътрудничество с Узбекистан се развива добре”, заявява Дрожжов и уточнява, че договорът е за повече от 10 вертолета.

Неофициалната информация за сключването на договор с Узбекистан за доставката на Ми-35М излезе в края на миналата година. Тогава се говореше, че споразумението е за 12 вертолета. Едва сега излиза официална информация за сключен договор.

Узбекистанските ВВС днес разполагат с около 25 броя щурмови вертолети Ми-24 от различни модификации, които са наследени от времената на СССР.

Ми-35М е последното развитие на семейството Ми-24. Този модел има нова прицелно-обзорна система, която позволява да се извършват бойни задачи ефективно и през нощта. Машината има и 23-mm автоматично оръдие ГШ-23Л във въртяща се установка в носа, както и има интегрирана управляемата ракета „Атака-В”.

Вертолетът също така има нови двигатели ВК-2500, нов опашен и носещ винт, скъсено крило и неприбираемо шаси.

В последните години Ми-35М се продава като по-евтино решение за страни, които искат да имат бойни вертолети, но не могат да си позволят по-тежките руски модели Ми-28 и Ка-52.

До момента са произведени над 120 вертолета за осем оператора.

Свързани теми

Предишна публикация
Qatar Airways иска да купи дял от московкото летище Внуково
Следваща публикация
Германия се опасява, че A400M няма да е оперативно готов скоро
36 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Узбекистан купува Ми-35М

Узбекистан е сключила договор с „Рособоронэкспорт” за доставката на 12 щурмови вертолети Ми-35М. Това съобщава агенция ТАСС.

Роствертол – поглед на живо

„Роствертол” – най-големият производител на вертолети в Русия се радваше на добри години през последното десетилетие. Това стана възможно благодарение на големите поръчки на руското руското военно министерство и силните продажби в чужбина.

Сърбия очаква доставка на Ми-35М и Ми-17В

Сръбският президент Александър Вучич съобщи на 18 януари 2019 г., че страната ще получи от Русия през тази година четири бойни вертолета Ми-35 и три транспортни Ми-17. Това беше огласено в обръщението му към народа след приключване на посещението на руския президент Владимир Путин в Белград.

Сърбия преговаря за Ми-17 и Ми-35М

Сърбия е започнала преговори с Русия за покупката на вертолети Ми-17 и Ми-35М. Това е заявил сръбският министър на отбраната Александър Вулин, цитиран от местни медии.

Авиацията на Армия-2018

Отбранителното изложение или както официално се именува, „международен военно-технически форум“, се проведе от 22 до 26 август 2018 г. в конгресно-изложбения център „Патриот“ до Кубинка, недалеч от Москва, а авиационните демонстрации бяха на военното летище в Кубинка. Заедно с това се провеждаха и редовни демонстрации на сухопътна техника с бойни стрелби на близкия полигон Алабино.

Меню