Falcon 9 изстреля товарен кораб към МКС

22 прочитания

Ракетата носител Falcon 9 изстреля към Международната космическа станция (МКС) товарен космически кораб Dragon. Стартът стана факт на 2 април 2018 г. от Кейп Канаверал, Флорида.

Ракетата е стартирала в 16,30 часа местно време (23,30 часа българско) и всичко е протекло по план. Девет минути след изстрелването космическият кораб Dragon е бил изведен на орбита. Използваният вчера Falcon 9 e летял вече веднъж през август 2017 г. Не е правен опит за завръщане на първата степен.

Изстреляният Dragon също вече е летял веднъж в космоса през април 2016 г. На борда си апарата носи 2,7 тона товар в херметичната си кабина и още 550 kg товар в нехерметичния си отсек. Товарът е основно припаси за екипажа на МКС и научно оборудване.

Един от най-интересните експерименти ще бъде RemoveDEBRIS – малък роботизиран апарат, който ще тества различни методи за премахване на космически отпадъци. След края на мисията си RemoveDEBRIS ще разгърне слънчево платно за да навлезе в атмосферата и да не се превръща самият той в космически боклук.

Dragon ще се скачи с МКС на 4 април и ще остане там около месец, след което ще се върне обратно на Земята.

Това е 14-тата мисия, която SpaceX изпълнява по поръчка на NASA за снабдяване на МКС в рамките на проекта Commercial Resupply Services (CRS). Компанията основана от Илон Мъск има договор за още шест полета до януари 2020 г.

SpaceX планира още два старта с Falcon 9 до края на месеца.

Свързани теми

Предишна публикация
Ariane 5 с успешно изстрелване
Следваща публикация
Нов успешен пуск на Falcon 9
22 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

NASA се готви за първото изстрелване на астронавти от девет години насам

NASA се готви да изстреля първите астронавти на орбита от спирането на полетите с космическата Совалка през юли 2011 г. Това трябва да стане по-късно днес, 27 май 2020 г., с космическия кораб Crew Dragon, който ще бъде изстрелян с ракетата-носител Falcon 9.

Българската космонавтика преди четвърт век – Част II

Професор Борис БОНЕВ продължава своя разказ от първо лице за постиженията на българската космонавтика преди четвърт век, като в тази втора и последна част разказва за проекта „Фобoс” и българското участие в него.

Статията е публикувана оригинално в сп. АЕРО бр. 61 (септември 2013 г.)  

Към първа част.

Авиокаст: Епизод 8

Новият епизод на българския аудиокаст посветен на авиация и космонавтика е вече тук. В него…
Меню