Falcon 9 изстреля товарен кораб към МКС

19 прочитания

Ракетата носител Falcon 9 изстреля към Международната космическа станция (МКС) товарен космически кораб Dragon. Стартът стана факт на 2 април 2018 г. от Кейп Канаверал, Флорида.

Ракетата е стартирала в 16,30 часа местно време (23,30 часа българско) и всичко е протекло по план. Девет минути след изстрелването космическият кораб Dragon е бил изведен на орбита. Използваният вчера Falcon 9 e летял вече веднъж през август 2017 г. Не е правен опит за завръщане на първата степен.

Изстреляният Dragon също вече е летял веднъж в космоса през април 2016 г. На борда си апарата носи 2,7 тона товар в херметичната си кабина и още 550 kg товар в нехерметичния си отсек. Товарът е основно припаси за екипажа на МКС и научно оборудване.

Един от най-интересните експерименти ще бъде RemoveDEBRIS – малък роботизиран апарат, който ще тества различни методи за премахване на космически отпадъци. След края на мисията си RemoveDEBRIS ще разгърне слънчево платно за да навлезе в атмосферата и да не се превръща самият той в космически боклук.

Dragon ще се скачи с МКС на 4 април и ще остане там около месец, след което ще се върне обратно на Земята.

Това е 14-тата мисия, която SpaceX изпълнява по поръчка на NASA за снабдяване на МКС в рамките на проекта Commercial Resupply Services (CRS). Компанията основана от Илон Мъск има договор за още шест полета до януари 2020 г.

SpaceX планира още два старта с Falcon 9 до края на месеца.

Свързани теми

Предишна публикация
Нов успешен пуск на Falcon 9
Следваща публикация
Ariane 5 с успешно изстрелване
19 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

X-37B се приземи след рекорден полет

Безпилотната експериментална совалка на ВВС на САЩ X-37B се приземи днес, 27 октомври 2019 г., след рекорден престой на орбита от 780 дни.

Инцидент при изстрелването на Союз МС-10

Сериозен инцидент претърпя космическия кораб Союз МС-10 по време на своето изстрелване. Екипажът е невредим, но не е успял да достигне орбита. Това стана днес, 11 октомври 2018 г.

Пореден успешен тест за New Shepard

Суборбиталната система New Shepard на Blue Origin извърши пореден успешен безпилотен суборбитален полет днес, 14…

NASA се готви за първото изстрелване на астронавти от девет години насам

NASA се готви да изстреля първите астронавти на орбита от спирането на полетите с космическата Совалка през юли 2011 г. Това трябва да стане по-късно днес, 27 май 2020 г., с космическия кораб Crew Dragon, който ще бъде изстрелян с ракетата-носител Falcon 9.

Орелът кацна

20 юли 1969 г.
04:06:28:07 (4 дни, 6 часа, 28 минути и 7 секунди след старта)
“Eagle, Хюстън, ако ме чувате, имате GO за начало на активно снижение!”

Меню