Viking Air обмисля рестарт на производството на CL-415

9 прочитания

Канадската компания Viking Air обмисля да рестартира производството на летящата амфибия CL-415. Самолетостроителят се сдоби с типовите сертификати на CL-415 и CL-215 през юни 2016 г., след сделка с Bombardier. Това съобщава Flightglobal.

Viking Air все още няма финално решение по темата, но се очаква да го вземе до края на годината. CL-415 ще бъде обновен преди да бъде вкаран в производство отново и индексът му вероятно ще бъде променен на CL-515.

Конструкцията на летящата амфибия ще бъде обновена, за да се отговори на най-новите регулации в гражданската авиация. От Viking Air за сега не дават други детайли по темата.

В същото време Viking Air се готви да започне работа по първия CL-415 EAF. През миналата година компанията обяви, че е изкупила обратно 11 броя употребявани CL-215. Машините ще получат турбовитлови двигатели Pratt & Whitney Canada PW100 на мястото на буталните Pratt & Whitney R-2800-83AM, нова авионика, основен ремонт, усилване на конструкцията и подмяна на хидравличната и горивна система.

Първият CL-415 EAF ще бъде предаден на стартовия оператор в първото тримесечие на 2020 г. От Viking Air твърдят, че характеристиките на самолета ще са еквивалентни на тези на чист CL-415.

Bombardier спря производството на CL-415 през 2015 г. и след това продаде типовите сертификати на цялата линия летящи амфибии на Viking Air. Компанията не за първи път купува готови конструкции от Bombardier. През 2006 г. компанията купи типовите сертификати на всички модели създадени някога от de Havilland Canada, без DHC-8. Година по-късно компанията рестартира производството на DHC-6 Twin Otter, което успешно продължава и до момента.

Свързани теми

Предишна публикация
Египет желае да купи 10 броя AH-64E
Следваща публикация
Тайван се интересува от F-16V
9 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Китайската амфибия AG600 започна полети от вода

Китайската летяща амфибия AVIC AG600 е извършила първия си полет с излитане и кацане на вода. Това е станало на 20 октомври 2018 г., съобщава китайската държавна информационна агенция Синхуа.

Френски CL-415 блъсна баржа при излитане

Френска летяща амфибия Bombardier CL-415 се блъсна в дървен стълб прикрепен към кей. Инцидентът, който е станал в неделя, 27 август 2017 г., се е разминал без пострадали и е бил заснет на видео.

Черноморските Бе-12 остават на служба.

Службата на последните оцелели от някогашната голяма флота амфибийни самолети Бе-12 „Чайка“ на руската морска авиация ще продължи до средата на следващото десетилетие, а може дори и по-дълго.

AG600 започна полети от море

Китайската летяща амфибия AG600 е започнала полети от море. Събитието е станало вчера, 26 юли…
Меню