Viking Air обмисля рестарт на производството на CL-415

17 прочитания

Канадската компания Viking Air обмисля да рестартира производството на летящата амфибия CL-415. Самолетостроителят се сдоби с типовите сертификати на CL-415 и CL-215 през юни 2016 г., след сделка с Bombardier. Това съобщава Flightglobal.

Viking Air все още няма финално решение по темата, но се очаква да го вземе до края на годината. CL-415 ще бъде обновен преди да бъде вкаран в производство отново и индексът му вероятно ще бъде променен на CL-515.

Конструкцията на летящата амфибия ще бъде обновена, за да се отговори на най-новите регулации в гражданската авиация. От Viking Air за сега не дават други детайли по темата.

В същото време Viking Air се готви да започне работа по първия CL-415 EAF. През миналата година компанията обяви, че е изкупила обратно 11 броя употребявани CL-215. Машините ще получат турбовитлови двигатели Pratt & Whitney Canada PW100 на мястото на буталните Pratt & Whitney R-2800-83AM, нова авионика, основен ремонт, усилване на конструкцията и подмяна на хидравличната и горивна система.

Първият CL-415 EAF ще бъде предаден на стартовия оператор в първото тримесечие на 2020 г. От Viking Air твърдят, че характеристиките на самолета ще са еквивалентни на тези на чист CL-415.

Bombardier спря производството на CL-415 през 2015 г. и след това продаде типовите сертификати на цялата линия летящи амфибии на Viking Air. Компанията не за първи път купува готови конструкции от Bombardier. През 2006 г. компанията купи типовите сертификати на всички модели създадени някога от de Havilland Canada, без DHC-8. Година по-късно компанията рестартира производството на DHC-6 Twin Otter, което успешно продължава и до момента.

Свързани теми

Предишна публикация
САЩ разреши експортът на F-16V за Словакия
Следваща публикация
Qatar Airways иска да купи дял от московкото летище Внуково
17 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Бериев подписа две сделки за амфибията Бе-200

ТАНТК Бериев подписа две сделки за продажбата на летящите амфибии Бе-200. Договорите бяха разписани в рамките на изложението Гидроавиасалон – 2018 и са за общо 15 машини.

Bombardier продава модела Dash 8

Канадският самолетостроител Bombardier заяви, че продава модела Dash 8 на Longview Aviation Capital Corporation за $300 млн., с което компанията ще напусне бизнеса с производството на турбовитлови регионални самолети.

Китайската амфибия AG600 започна полети от вода

Китайската летяща амфибия AVIC AG600 е извършила първия си полет с излитане и кацане на вода. Това е станало на 20 октомври 2018 г., съобщава китайската държавна информационна агенция Синхуа.

Черноморските Бе-12 остават на служба.

Службата на последните оцелели от някогашната голяма флота амфибийни самолети Бе-12 „Чайка“ на руската морска авиация ще продължи до средата на следващото десетилетие, а може дори и по-дълго.

Меню