Ariane 5 с успешно изстрелване

17 прочитания

Европейската ракета носител Ariane 5 успешно изведе на орбита два сателита. Ракетата бе изстреляна от космодрума Куру, Френска Гвиана на 5 април 2018 г.

Ракетата е била изстреляна в 18,34 часа местно време (00,34 часа на 6 април българско време). Изстрелването е минало по план. 28 минути след отделянето от земята ракетата е извела на геостационарна елептична орбита два комуникационни сателита – японския DSN 1/Superbird 8 и британския Hylas 4. И двата спътника са изведени успешно на орбитата си и функционират нормално.

Изстрелването идва малко повече от два месеца след проваления старт на 25 януари 2018 г. Тогава заради грешка в софтуера за управление на Ariane 5, ракетата изведе два сателита на грешна орбита. Благодарение на бордните си двигатели те успяха да коригират орбитите си, но това забави влизането им в търговска експлоатация.

Инцидентът от 25 януари прекъсна поредицата от 82 успешни изстрелвания с които Ariane 5 можеше да се похвали от 2003 г. насам.

Следващото изстрелване на Ariane 5 е планирано за 25 май. До края на 2018 г. се предвиждат още осем изстрелвания.

Свързани теми

Предишна публикация
Falcon 9 изведе нов космически телескоп за търсене на екзопланети
Следваща публикация
Falcon 9 изстреля товарен кораб към МКС
17 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

New Shepard едва ли ще полети с хора през тази година

Много малко вероятно е компанията Blue Origin да изпълни полет с ракетата New Shepard с хора на борда в рамките на оставащите три месеца от 2019 г. Това е съобщил изпълнителният директор на компанията Боб Смит, цитиран от Space News.

Товарният космически кораб Dragon замина за МКС

Компанията SpaceX успешно изведе днес, 29 юни 2018 г., на орбита товарния космически кораб Dragon, който ще достави научно оборудване и припаси за Международната космическа станция (МКС).

Меню