Красимир Каракачанов: Ще ремонтираме и Су-25, в момента летят четири

40 прочитания

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че има амбицията да се ремонтирт за малко средства щурмовите самолети Су-25. Според него, в момента летят четири такива самолета. Това каза той днес, 10 април 2018 г. в сутрешния блок на БНТ1.

Българските щурмови самолети Су-25 спряха да летят през декември 2017 г., след като изтече удължаването на междуремонтните им ресурси. Явно поне четири самолети са преминали през ново удължаване на междуремонтния ресурс, но за сега не е известно кога е станало то и за колко време е.

Министър Каракачанов говори вероятно за преминаване през капитално-възстановителен ремонт на българските Су-25, което е и единствен начин те да продължат да летят в обозримо бъдеще. Последно такива ремонти са правени през 2001 – 2003 г.

„Имаше много спекулации за договора с РСК „МиГ” и то от хора, които много добре знаят, че дори утре да закупим осем нови изтребители, ние няма да решим проблемите на бойната ни авиация. Договорът, който е сключен е за следващите четири години. Ремонтът ще се прави тук в България, а не както някои хора лъжеха, че ще се карат самолетите за ремонт в Русия. Ние имаме 15 самолета от които летят седем. Моята идея е в следващите четири години да летят тези 15 МиГ-а и те да се ремонтират, а след това да летят до 2029 – 2030 г.”, разказва военният министър.

Министърът на отбраната казва още, че проектът за закупуване на нов изтребител е одобрен от Съвета по отбрана и в момента е в режим на съгласуване с другите министерства. Според Каракачанов до края на месеца проектът трябва да влезе в Министерски съвет и да иде в Парламента.

„Направили сме предложение да поискаме оферти от няколко възможни държави, а не само от трите, които бяха в предишния процес. Сега ще поискаме оферта и за употребявани F-16, и за новопроизведени. Има интерес и от фирмата Boeing, която произвежда F-18, който е един много добър самолет. Президентът Радев даде един сигнал и ще поканим и за Rafale. Ще поискаме и Eurofighter – стари от Италия и нови от Германия. Предишното ръководство на МО не е допускало държавата Израел, която има модернизирани F-16 с гаранция 30 години. Въпросът е да има повече възможност за избор”, разяснява Каракачанов.

Случайно или не, министър Каракачанов пропусна да изброи и опцията за покупка на шведските изтребители Saab Gripen.

„Въпросът с поддръжката на C-27J Spartan е почти решен, като след дълги преговори сме пред сключване на доста по-изгоден договор, което трябва да стане тези дни”, казва още министър Каракачанов.

Думите му обаче подлежат на прецизиране. Както вече АЕРО съобщи, новият договор ще бъде на по-ниска стойност от този, който действаше между 2012 и 2017 г., но това е за сметка на по-малко летателни часове и орязване на други неща.

Свързани теми

Предишна публикация
Руското правителство отпусна пари за създаване на скъсен Суперджет 100
Следваща публикация
Половин милион пасажери за летище София през март
40 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Флотът от C-27J се приземява след Нова година

Флотът от военно-транспортни самолети C-27J Spartan ще бъде приземен след Нова година. Това стана ясно от изказване на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, по време на изслушване в Комисията по отбрана в НС провело се днес, 7 декември 2017 г.

Даниел Боестад: Gripen спечели конкурса на ВВС честно и прозрачно

Вицепрезидентът за програмата Gripen за Централна и Източна Европа Даниел Боестад дава пространно интервю за Евгени Генов, публикувано във вестник „Труд”, в което говори за конкурсната процедура в България, офертата на шведската страна и реакцията на компанията към процесите у нас.

Краят на прехващача МиГ-23 – част – 2

Силвия ЖЕЛЕВА предлага втората част от разказа на полковник о.р. инженер Петър Цветков за съдбата на самолета и хората, които свързаха службата и живота си с него.

Меню