Половин милион пасажери за летище София през март

12 прочитания

През третия месец на 2018 г. летище София е обслужило над половин милион пътници (556 088), което е увеличение от 7,8% спрямо същия месец на миналата година. Това съобщават от столичното летище.

67% от пътническия трафик е преминал през Терминал 2, а останалите през Терминал 1.

Пътникопотокът по международни редовни линии е нараснал с 5,2%. Сред причините за това са както новооткритите дестинации, така и увеличените полетни честоти по редица маршрути от начало на лятното разписание. През последната седмица на март бяха открити нови линии до Любляна, Ница и Пафос и бяха увеличени полетните честоти до Атина, Доха, Лисабон, Малага и Франкфурт.

След навлизането на втори превозвач по линията София – Варна от края на март 2017 г. се наблюдава постоянен ръст на пътуващите по вътрешни линии. През изминалия месец има увеличение с 62% на пътниците: 24 000 през март 2018 г. спрямо близо 15 000 през същия месец на 2017 г.

С 47% са се увеличили и пътуващите с международни чартърни полети. През изминалия месец най-атрактивни са били пътуванията до Кайро и Хургада в Египет, както и до израелския град Тел Авив.

През март 2018 г. от летище София са излетелите и кацнали 4781 самолети, което е увеличение от 2,5% спрямо същия месец на 2017 г. През миналия месец са обработени общо 1890 тона товарни и пощенски пратки, което е ръст от 8,5%.

Свързани теми

Предишна публикация
Красимир Каракачанов: Ще ремонтираме и Су-25, в момента летят четири
Следваща публикация
МО се похвали, че раздвижва проекта за нов изтребител
12 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Shell ще доставя гориво на летище София

Съвместна компания на Shell Overseas Holdings и Motor Oil (Hellas) Corinth Refineries ще доставя авиационно гориво за летище София. Доставчик ще бъде Shell & MON Aviation Fuels Bulgaria, което е 100% дъщерно дружество на двете компании. Това съобщиха от компанията.

БСП иска спиране на концесията на летище София

Депутатите на БСП поискаха спиране на концесията на летище София и обявяване на точните условията по нея. Това стана днес, 28 юни 2018 г., в Народното събрание. Правителствената позиция бе защитена по-късно от транспортния министър Ивайло Московски.

Консорциумът „Соф Кънект“ изненадващо взе концесията на летище София

Консорциумът „Соф Кънект”, в който водещ член е инвестиционния фонд Meridiam в сътрудничество с оператора на летище Мюнхен Flughafen München GmbH, бе изненадващо обявен днес, 17 юли 2019 г., за победител в процедурата по избор на концесионер на летище София.

Пет оферти за концесионирането на летище София

След пет удължавания на срока за подаване на оферти днес, 11 април 2019 г. бяха отворени заявленията за участие в процедурата за определяне на концесионер и възлагане на концесия за строителство на обект „Гражданско летище за обществено ползване София“ – публична държавна собственост. Това съобщиха от транспортното ведомство.

Wizz Air стартира ежедневни полети София – Атина

Нискотарифната авиокомпания Wizz Air обяви нов маршрут от България. С ежедневни полети, стартиращи на 25 март 2018 г., най-новата линия на Wizz Air ще свърже София със столицата на Гърция, Атина.

Меню