Разследването за покупката на F-35 в Южна Корея се разширява

27 прочитания

Разследването за покупката на изтребителите F-35 в Южна Корея се разширява, докато мнозина в страната се съмняват, че е било взето най-оптималното решение. Това съобщава Defense News.

Първият южнокорейски F-35A бе показан преди месец, но разследването около начина, по който бе избран американският изтребител от следващо поколение, се задълбочава. Изборът стана факт по време на управлението на бившия президент на страната Парк Гън-хе, която бе свалена от власт през март 2017 г. и в последствие осъдена на 24 години затвор за корупция в особено големи размери, търговия с влияние и други.

Наскоро стана ясно, че Сметната палата на Южна Корея разширява разследването около начина, по който е бил избран F-35A през 2014 г. По темата се водят вече няколко разследвания.
В рамките на разследването се разпитват голям брой бивши членове на политическото ръководство на южнокорейската армия.

Разследването в момента се съсредоточава върху това, защо първоначално е сметнато, че F-15SE е най-добрия кандидат, а след това решението е променено на F-35A, като паралелно с това са били променени и финансовите параметри на потенциалната сделка.

През септември 2013 г. Boeing предлагащ F-15SE бе посочен за предпочитан доставки в рамките на конкурса за 60 многоцелеви изтребители. F-35A не успя да се вмести в бюджета от $7,4 млрд.

Решението, обаче бе отменено няколко седмици по-късно. Официалната причина за това стана протест на група пенсионирани генерали от южнокорейските ВВС, които изготвиха писмо до президентската администрация, в което критикуват решението за избор на F-15SE. Неофициално тогава бе известно, че президентът Парк настоява да се купи F-35.

По-късно конкурсът бе преработен, като се постави ударение върху ниската забележимост и се минимизираха финансовите фактори, като в същото време бе намален броя на желаните изтребители от 60 на 40. Това доведе до избор на F-35A и подписване на договор през март 2014 г.

По сделката вече се появиха множество критики, като например слабия офсетен пакет от страна на Lockheed Martin, който е бил изкуствено надуван с ненужно оборудване, както и отказът на компанията да предостави ключови технологии на южнокорейската авиационна индустрия, въпреки че това е било залегнало в изискванията на конкурса.

Паралелно с разследването на Сметната палата на Южна Корея, покупката на F-35 е обект и на разследване на прокуратурата, по съмнения за раздаване на сериозни комисионни на ключови политически играчи в страната.

Планира се първият F-35A да пристигне в Южна Корея през 2019 г., а всички 40 машини да се доставят до 2023 г. Страната има опция за покупката на още 20 изтребителя, но предвид затоплянето на отношенията на Корейския полуостров и множеството разследвания, изглежда много малко вероятно тя да бъде реализирана.

Свързани теми

Предишна публикация
Сърбия ще получи четири МиГ-29 от Беларус
Следваща публикация
Индия се оттегля от FGFA
27 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Турски медии спекулират с покупката на Су-57

Турският вестник Yeni Şafak съобщава, че страната може да се ориентира към руския изтребител от следващо поколение Су-57, ако САЩ наистина наложат ембарго върху доставките на F-35. Новината бе разпространена в неделя, 27 май 2018 г.

Полетите с F-35 са спрени за технически прегледи

Полетите с изтребителите F-35 са временно спрени за извършване на технически прегледи, във връзка с инцидент с типа от преди две седмици. Това съобщиха днес, 11 октомври 2018 г., от Пентагона.

Франция ще има водеща роля в проекта FCAS

Франция ще има водещата роля в проекта за създаване на изтребител от следващо поколение FCAS. Това стана ясно, след като вчера, 19 юни 2018 г., министрите на отбраната на Франция и Германия подписаха меморандум за разбирателство.

TAI получи над $1 млрд. за работа по TFX

Турската компания TAI е получила 4,8 млрд. турски лири (около $1,16 млрд.) за финансиране на първоначалната фаза на проектиране на проека за изтребител от следващо поколение TF-X. Това съобщава турското издание Daily Sabah.

Турция получи първия си F-35A

Турция получи официално своя първи изтребител от следващо поколение F-35A. Това стана на церемония в завода на Lockheed Martin във Форт Уърт, Тексас, която се проведе днес, 21 юни 2018 г.

Меню