Гърция одобри програмата за модернизация на F-16

41 прочитания

Гръцкият Съвет по външна политика и отбрана (ΚΥΣΕΑ) е одобрил днес, 28 април 2018 г., програмата за модернизация на 85 изтребители F-16 до стандарта V. Това съобщава гръцкия вестник Kathimerini.

Правителството е съобщило, че одобрението е дошло, след като гръцкия военен министър Панос Каменос е информирал Съвета, че САЩ са се съгласили с гръцките предложения за промени в схемите за плащане. Работата по модернизацията ще се извърши в Гърция.

Гърция и САЩ преговаряха за модернизацията на гръцките F-16 повече от половин година. Основните проблеми бяха свързани с цената на програмата, схемите за плащане и времето за реализацията ѝ. Първоначално страната искаше да модернизира 123 машини и да поръча значително количество допълнително оборудване, но цената надхвърляше €2 млрд., което принуди страната да намали бройките и да се откаже от част от оборудването

Не се съобщава колко ще струва модернизацията на 85-те гръцки F-16, нито кога ще стартира тя. Последната американска оферта бе на стойност €1,25 млрд., докато гръцкия бюджет бе €1,1 млрд.

Това е първата по-сериозна отбранителна програма, която Гърция реализира след избухването на финансовата криза в страната.

През модернизацията ще преминат 85-те най-нови гръцки F-16C/D (55 броя Block 52+ и 30 броя Block 52+ Advanced). Машините от Block 52+ са доставяни между 2002 и 2004 г., а по-модерните Block 52+ Advanced са доставени между 2009 и 2010 г.

Модернизацията до стандарта F-16V ще заличи разликите между двата варианта и ще изравни бойните им способности.

Гръцките ВВС в момента разполагат с 30 броя F-16C/D Block 52+ Advanced, 55 машини от Block 52+, 38 изтребителя от Block 50 и 32 от най-старите Block 30. Гръцките ВВС планират да модернизират по-старите Block 50 със сваленото оборудване от по-новите варианти, като например радарите.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Каракачанов: Ще опитаме да вземем повече от осем изтребители
Следваща публикация
S7 подписа писмо за намерение за скъсения Суперджет 100
41 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Очаквано МО предлага на правителството да се купи F-16 (изцяло обновена)

Напълно очаквано, Министерство на отбраната излезе с доклад, в който се предлага на Министерски съвет за започване на преговори за покупка на изтребители F-16 Block 70/72. Това стана днес, 21 декември 2018 г. В доклада се дава твърде малка и противоречаща си аргументация, като има и предложение до Народното събрание за фактическото анулиране на инвестиционния проект, който беше приет през юни тази година. С това се засилва впечатлението, че се касае за фактически чисто политически избор.

Германия ще замества Tornado с Eurofighter

Германското правителство смята да замени сега използваните изтребители-бомбардировачи Tornado с многоцелеви изтребители Eurofighter. Това е заявило германското МО в отговор на парламентарен въпрос, цитиран от Reuters.

Докладът за състоянието на Въоръжените сили чертае мрачна картина във ВВС

Приетият от Министерски съвет днес, 24 април 2019 г., „Доклад за състоянието на отбраната и Въоръжените сили на Република България” чертае картина на висока аварийност във ВВС, неизправна авиационна техника техника, остаряла инфраструктура и тежки проблеми в РТВ.

Нови политически престрелки около покупката на F-16

Покупката на изтребителите F-16 предизвика нова порция престрелки между президента Радев и правителството. Това стана днес, 28 януари 2019 г., и бе свързано с отчетната пресконференция на президента по случай две години от встъпването му в длъжност. Президентът заяви, че конкурсът, който е избрал F-16 е бил бутафорен, докато военният министър му отвърна, че българските ВВС ще летят на най-добрия самолет.

Меню