Гърция одобри програмата за модернизация на F-16

40 прочитания

Гръцкият Съвет по външна политика и отбрана (ΚΥΣΕΑ) е одобрил днес, 28 април 2018 г., програмата за модернизация на 85 изтребители F-16 до стандарта V. Това съобщава гръцкия вестник Kathimerini.

Правителството е съобщило, че одобрението е дошло, след като гръцкия военен министър Панос Каменос е информирал Съвета, че САЩ са се съгласили с гръцките предложения за промени в схемите за плащане. Работата по модернизацията ще се извърши в Гърция.

Гърция и САЩ преговаряха за модернизацията на гръцките F-16 повече от половин година. Основните проблеми бяха свързани с цената на програмата, схемите за плащане и времето за реализацията ѝ. Първоначално страната искаше да модернизира 123 машини и да поръча значително количество допълнително оборудване, но цената надхвърляше €2 млрд., което принуди страната да намали бройките и да се откаже от част от оборудването

Не се съобщава колко ще струва модернизацията на 85-те гръцки F-16, нито кога ще стартира тя. Последната американска оферта бе на стойност €1,25 млрд., докато гръцкия бюджет бе €1,1 млрд.

Това е първата по-сериозна отбранителна програма, която Гърция реализира след избухването на финансовата криза в страната.

През модернизацията ще преминат 85-те най-нови гръцки F-16C/D (55 броя Block 52+ и 30 броя Block 52+ Advanced). Машините от Block 52+ са доставяни между 2002 и 2004 г., а по-модерните Block 52+ Advanced са доставени между 2009 и 2010 г.

Модернизацията до стандарта F-16V ще заличи разликите между двата варианта и ще изравни бойните им способности.

Гръцките ВВС в момента разполагат с 30 броя F-16C/D Block 52+ Advanced, 55 машини от Block 52+, 38 изтребителя от Block 50 и 32 от най-старите Block 30. Гръцките ВВС планират да модернизират по-старите Block 50 със сваленото оборудване от по-новите варианти, като например радарите.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Каракачанов: Ще опитаме да вземем повече от осем изтребители
Следваща публикация
S7 подписа писмо за намерение за скъсения Суперджет 100
40 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Полетите в Граф Игнатиево са спрени

Полетите в авиобаза Граф Игнатиево са били спрени рано сутринта днес, 24 октомври 2017 г., поради това, че летателният състав масово е докладвал, че се чувства психологически непригоден за полети. Бойното дежурство продължава да се носи. Това научи АЕРО от собствени източници.

Министър Каракачанов ще иска оферти за нови и за употребявани изтребители

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще поиска от САЩ, Италия и Швеция да си повторят офертите и да дадат такива за доставка на новопроизведени изтребители. Това казва той в интервю за вестник „24 часа” публикувано днес, 30 октомври 2017 г.

Ресорните комисии в Народното събрание подкрепиха договорите за F-16

Двете ресорни комисии в Народното събрание, тази по отбрана и тази по финанси, очаквано подкрепиха ратификацията на договорите за покупка на изтребителите F-16C/D Block 70. Това стана днес, 17 юли 2019 г.

Меню