Успешен тест за New Shepard

24 прочитания

Ракетата New Shepard, разработена от компанията Blue Origin, изпълни успешен суборбитален тест вчера, 29 април 2018 г.

Ракетата бе изстреляна от експерименталния космодрум на Blue Origin във Ван Хорн, Тексас в 12,06 часа местно време. Едностепенната ракета, която е кръстена на първия американец в космоса Алън Шепърд, работи точно 2 минути и 16 секунди.

Около 20 секунди по-късно безпилотната капсула се отдели от ракетата и се устреми към космоса. Най-високата точка, която достигна капсулата бе на 107 km от повърхността на земята, което стана факт около четири минути след изстрелването.

Ракетата носител и капсулата след това направиха контролируемо спускане към повърхността. Ракетата New Shepard използва въздушни спирачки и импулси от двигателя си BE-3, за да извърши меко кацане само на 3 km от стартовата си площадка. Това стана факт седем минути след изстрелването.

Капсулата се приземи 10 минути след изстрелването, като омекоти кацането си с три парашута и твърдогоривни ракетни двигатели.

По време на теста от неделя бе използвана същата ракета и капсула, които летяха през декември 2017 г. Това е осмият подред успешен тест на New Shepard.

Blue Origin се надява, че до края на годината ще извърши първия тест с астронавти, преди да започне да предлага търговски полети с космическата си система, което трябва да стане факт през 2019 г.

Основната идея е New Shepard да се използва за космически туризъм, като капсулата ще се изстрелва по балистична траектория за кратък суборбитален полет, чийто профил ще наподобява този на тестовия полет от неделя. Освен с туристи, капсулите ще бъдат използвани натоварвани и с научна апаратура.

Blue Origin вече работи по новата си ракета, която се нарича New Glenn. Тя ще е способна да извежда товари на околоземна орбита и ще полети за първи път в края на 2020 г.

Blue Origin е основана от Джеф Безос, основател и изпълнителен директор на компанията Amazon.

Свързани теми

Предишна публикация
NASA изстреля сонда към Марс
Следваща публикация
Falcon 9 изведе нов космически телескоп за търсене на екзопланети
24 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

NASA в ерата на Байдън

След oспорвани избори и продължително броене на гласовете вече е ясно, че следващият американски президент…

NASA възнамерява да прати хора на Луната през 2028 г.

NASA ще изпрати хора на Луната през 2028 г., като технологиите, които ще се използват там ще спомогнат за провеждането на пилотируема мисия до Марс в десетилетието след 2030 г. Това е заявил вчера, 11 март 2019 г., директорът на NASA Джим Брайденстайн (на снимката), след като Белия дом обяви проектобюджета на агенцията за 2020 г.

50-о успешно изстрелване на Falcon 9

SpaceX проведе 50-ото успешно изстрелване на ракетата носител Falcon 9. Това стана днес, 6 март 2018 г., а на орбита бе изведен испански комуникационен сателит.

Българската космонавтика преди четвърт век – Част II

Професор Борис БОНЕВ продължава своя разказ от първо лице за постиженията на българската космонавтика преди четвърт век, като в тази втора и последна част разказва за проекта „Фобoс” и българското участие в него.

Статията е публикувана оригинално в сп. АЕРО бр. 61 (септември 2013 г.)  

Към първа част.

Меню