Президентът връчи новите генералските пагони

47 прочитания

Днес, 5 май 2018 г., в навечерието на Деня на храбростта и празника на Българската армия – 6 май, държавният глава и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев връчи пагоните на военнослужещи, удостоени с висше офицерско звание.

Досегашният командир на 3-та авиационна база бригаден генерал Иван Лалов пое длъжността заместник-командващ на Съвместното командване на силите. На церемонията той беше удостоен с висше офицерско звание „генерал-майор“.

С друг свой указ Румен Радев назначи полковник Димитър Петров на длъжността командир на 3-та авиационна база и го удостои с висше офицерско звание „бригаден генерал“.

Президентът назначи полковник Васил Лазаров на длъжността съветник на Върховния главнокомандващ на въоръжените сили по военната сигурност, като го удостои с висше офицерско звание „бригаден генерал“. До момента той бе командир на Базата за командване, управление и наблюдение във ВВС.

„Използвам приятния повод – навечерието на големия християнски празник Гергьовден – Ден на храбростта и празник на Българската армия, за да изразя своето уважение към вас и да ви приветствам за усилията, които полагате във вашата високоотговорна дейност“, обърна се президентът към удостоените с висши офицерски звания военнослужещи и подчерта, че очакванията на българския народ за сигурност в този все по-тревожен свят са огромни.

Държавният глава подчерта, че обществото ни очаква законност, прозрачност и ефективност при модернизацията на Въоръжените ни сили.

„Като президент и върховен главнокомандващ очаквам от вас да се водите изцяло от интересите на народа и да отстоявате офицерската си чест. Убеден съм, че с вашия висок професионализъм, компетентност и умения, с изразените лидерски качества и висока мотивация ще отговорите на тези очаквания и ще продължите да работите все така последователно и решително за развитието на Българската армия и за издигането на нейния авторитет“, посочи президентът Радев.

„Нашите съюзници от НАТО и Европейския съюз очакват не декларирани, а реални способности и съвместимост. Министърът на отбраната и неговия екип очакват от вас висок професионализъм, активност и отговорност при ръководството на Българската армия, както и при вземането на важни решения за приоритетите и бъдещето на Въоръжените ни сили. Вашите подчинени очакват лидерство и грижа за тяхното професионално и кариерно развитие за повишаване на техния социален статус и мотивация“,каза още в словото си държавният глава.

Свързани теми

Предишна публикация
Премиерът Борисов: С какво ще се лети на парада, като е приземена авиацията?
Следваща публикация
ВВС се готви за утрешния парад (галерия)
47 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Премиерът настоял за решение по казуса със самолетите C-27J

Премиерът Бойко Борисов и военният министър Красимир Каракачанов са обсъдили днес, 8 декември 2017 г. на среща казуса с поддръжката на транспортните самолети C-27J Spartan, Това обясни пред медиите в парламента Каракачанов като подчерта, че в армията има не малко проблеми и не малка част са свързани с пари.

Спартани по европейски в София

Развитие на една добра практика във време, когато добрите новини за българската военна авиация са кът или направо въобще ги няма. Така може да се определи третото поредно издание на летателната тренировка, която през 2016 и 2017 г. носеше името „Балкански Спартан“ (Balkan Spartan), а от тази година е с политически и географски по-коректното име „Европейския Спартан – 18“ (European Spartan – 18).

Швеция уважава българското решение, но е убедена, че има по-добра оферта

Шведската Агенция за отбранително имущество (FMV) заяви, че уважава българското решение по придобиването на F-16, но смята, че тяхната оферта за Gripen е била по-добра. Това се казва в съобщение на агенцията, което бе разпространено днес, 17 януари 2019 г.

Министър Каракачанов защити в НС покупката на леки учебни самолети за ВВС, но обяви че се водят проверки

„По отношение на това каква техника ни е необходима, се доверявам повече на военната експертиза от ВВС. Ако се установи, че има волни или неволни нарушения, поръчката ще бъде прекратена”, това отговори днес, 9 март 2018 г., министърът на отбраната Красимир Каракачанов, цитиран от сайта otbrana.com.

„Комисията „Gripen” препоръча фактическия рестарт на изтребителната програма

Очаквано временната парламентарна комисия за проучване на изпълнението на процедурата по избор на нов боен самолет (т.нар. „Комисия „Gripen”) излезе днес, 20 септември 2017 г., с окончателен доклад за своята дейност и препоръча фактическия рестарт на процедурата за покупка на нов изтребител.

Меню