ВВС се готви за утрешния парад (галерия)

111 прочитания

Българските Военновъздушни сили се готвят за участието си в утрешния парад по случай Деня на Храбростта и празника на Българската армия. Те ще участват освен с представителен блок и със самолети, вертолети и зенитни комплекси.

Въздушната част на парада ще се води от единичен вертолет Ми-17, който ще носи националния флаг на Република България. Над площад „Княз Александър I” ще преляти още формация от два AS 532 Cougar, водени от щурмови вертолет Ми-24, тройка учебно-тренировъчни самолети PC-9M, тройка щурмови самолети Су-25, тройка изтребители МиГ-29 и единични транспортни самолети C-27J Spartan и PC-12. Всички машини, без изтребителите МиГ-29, се базират в момента на летище София.

Трябва да отбележим, че за първи път от 2008 г. над София ще премине Ми-24.

По земята ще преминат елементи от четири зенитно-ракетни комплекси.

Ще преминат бойни машини 9А33 от състава на зенитно-ракетния комплекс „Оса-АК”, транспортно-зареждащи машини от състава на ЗРК С-125 „Нева”, ракети от състава на ЗРК С-200 „Нева” и транспортно-пускови установки от състава на ЗРК С-300. Елементи от С-200 се показват за първи път на парад.

Военният парад ще започне от 10,00 часа на 6 май 2018 г. на площад „Княз Александър I” в София. Командващ парада е командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.

Снимки – Александър МЛАДЕНОВ

Свързани теми

Предишна публикация
Президентът връчи новите генералските пагони
Следваща публикация
Подписаха договор за логистична поддръжка за българските C-27J
111 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

От БСП атакуваха ремонта на Су-25 в Беларус

От БСП атакуваха решението на МО да се дадат българските щурмови самолети Су-25 за ремонт в Беларус. Критиката е насочена към начина на провеждане на процедурата, липсата на участие на „Авионамс” в нея и отказа да се сътрудничи с оригиналния руски производител.

Русия даде допълнителни данни за действията на сирийското ПВО по време на удара от 14 април

Руското МО даде допълнителна информация за действията на сирийското ПВО по време на ракетния удар от 14 април 2018 г. Според новите данни, за поразяването на 71 крилати ракети са били използвани 112 зенитни ракети.

МО иска да прекрати спора с Airbus Helicopters срещу употребяван вертолет

Министерство на отбраната ще се опита да прекрати арбитражното дело срещу вертолетостроителя Airbus Helicopters (някога Eurocopter), като в замяна на оттегляне на своя иск ще поиска употребяван вертолет, който да замести катастрофиралия през миналото лято Panther. Това става ясно от заседание на Комисията по отбрана в НС.

МО пусна обществена поръчка за доставка на леки учебни самолети за ВВС

Министерство на отбраната стартира процедура за възлагане на обществена поръчка за доставка на до четири леки витлови учебно-тренировъчни самолети за нуждите на ВВС. Това става с решение на военния министър Красимир Каракачанов, подписано на 9 септември 2019 г., и публикувано днес, 13 септември.

Меню