ВВС се готви за утрешния парад (галерия)

110 прочитания

Българските Военновъздушни сили се готвят за участието си в утрешния парад по случай Деня на Храбростта и празника на Българската армия. Те ще участват освен с представителен блок и със самолети, вертолети и зенитни комплекси.

Въздушната част на парада ще се води от единичен вертолет Ми-17, който ще носи националния флаг на Република България. Над площад „Княз Александър I” ще преляти още формация от два AS 532 Cougar, водени от щурмови вертолет Ми-24, тройка учебно-тренировъчни самолети PC-9M, тройка щурмови самолети Су-25, тройка изтребители МиГ-29 и единични транспортни самолети C-27J Spartan и PC-12. Всички машини, без изтребителите МиГ-29, се базират в момента на летище София.

Трябва да отбележим, че за първи път от 2008 г. над София ще премине Ми-24.

По земята ще преминат елементи от четири зенитно-ракетни комплекси.

Ще преминат бойни машини 9А33 от състава на зенитно-ракетния комплекс „Оса-АК”, транспортно-зареждащи машини от състава на ЗРК С-125 „Нева”, ракети от състава на ЗРК С-200 „Нева” и транспортно-пускови установки от състава на ЗРК С-300. Елементи от С-200 се показват за първи път на парад.

Военният парад ще започне от 10,00 часа на 6 май 2018 г. на площад „Княз Александър I” в София. Командващ парада е командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.

Снимки – Александър МЛАДЕНОВ

Свързани теми

Предишна публикация
Президентът връчи новите генералските пагони
Следваща публикация
Подписаха договор за логистична поддръжка за българските C-27J
110 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Млади пилоти с класна специалност „Военен пилот – първи клас”

На младите пилоти старши лейтенантите Светослав Пентиев, Александър Иванов, Аспарух Пашов и Йордан Тонев от авиобаза Граф Игнатиево и ВВУБ „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия бе присвоена степен за класна специалност „Военен пилот – първи клас”. Това бе съобщено от ВВС.

Министър Каракачанов защити в НС покупката на леки учебни самолети за ВВС, но обяви че се водят проверки

„По отношение на това каква техника ни е необходима, се доверявам повече на военната експертиза от ВВС. Ако се установи, че има волни или неволни нарушения, поръчката ще бъде прекратена”, това отговори днес, 9 март 2018 г., министърът на отбраната Красимир Каракачанов, цитиран от сайта otbrana.com.

Заместник-министър Запрянов смени версията за случилото се в Граф Игнатиево

Летателният състав в авиобаза Граф Игнатиево не знаел какво се случва с 10-те двигателя, които били доставени от Русия и това породило напрежението в базата. Такава версия изказа днес, 26 октомври 2017 г., заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов.

Репетициите за въздушния парад завършиха

Днес, 3 май 2019 г., репетициите на въздушния парад по случай Деня на храбростта и празника на Българската армия 6 май, приключиха. За понеделник се планира над над София да преминат практически всички изправни типове самолети и вертолети, с които разполага българската военна авиация.

Меню