Израел удари ирански цели в Сирия

26 прочитания

Израелските въоръжени сили нанесоха масирен удар по разположение на сили на Иран в Сирия. Това стана днес, 10 май 2018 г., в отговор на ракетен обстрел от иранска страна.

Според Израел на 9 май ирански сили разположени в Сирия са изстреляли 20 ракети „земя – земя” по позиции на израелската армия на Голанските възвишения. Всички те са били свалени с противоракетната система Iron Dome и не са били причинили материални щети.

В отговор на нападението са били ударени цели в Сирия, които са представлявали ирански ракетни позиции, логистични и командни центрове. Тъй като сирийското ПВО е обстрелвало израелските бойни самолети, които са участвали в удара, са били бомбардирани и позиции на сирийските ЗРК С-200, С-75, „Бук” и „Панцирь”. Не е бил поразен нито един израелски самолет.

По-късно през деня израелското МО разпространи клип на който се вижда как управляем боеприпас от неизвестен тип поразява зенитен комплекс „Панцирь С1”.

По неофициална информация, Израел е използвал изтребители F-15I и F-16I и ракети „въздух – земя” Popeye и крилати ракети Dalilah. Използвани са около 100 ракети и са били ударени около 35 цели.

Руското МО разпространи информация, според която в удара са участвали 28 изтребители F-15 и F-16, които са изстреляли общо 60 ракети. В удара са участвали и израелски ракети „земя-земя”, като са били направени 10 пуска. Според тази информация, са били свалени около половината от изстреляните ракети, но няма потвърждение на това.

Според Сирийската обсерватория за човешките права, в резултат на ударите са загинали 23 военни, от които 18 са иранци. Сирийското правителство признава за трима убити и двама ранени.

Свързани теми

Предишна публикация
Пентагонът започна да приема отново F-35
Следваща публикация
Русия показа нови системи на парада по случай 9 май
26 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ГЕРБ, ДПС и ВМРО отхвърлиха ветото върху F-16

С гласовете на ГЕРБ, ДПС, ВМРО и двама независими бе отхвърлено ветото на президента Румен Радев върху ратификацията на договорите за покупка на осем F-16. Това стана днес, 26 юли 2019 г.

Цветанов обеща от САЩ бързо политическо решение за новия изтребител

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов започна да излъчва излъчва послания за новия изтребител, докато се намира на посещение в САЩ, като обещава бързо и политическо решение по въпроса. Това се чете от съобщенията на пресцентъра на партията му.

Министърът и заместник-министърът на отбраната се срещнаха с представители на шведското правителство

Швеция демонстрира позакъснял опит за дипломатическа активност по въпроса за придобиването на нов изтребител за България, като в рамките на няколко дни представители на правителството на кралството се срещнаха с министърът на отбраната Красимир Каракачанов и неговият заместник Атанас Запрянов. Това става ясно от съобщения на МО.

Меню