Израел удари ирански цели в Сирия

25 прочитания

Израелските въоръжени сили нанесоха масирен удар по разположение на сили на Иран в Сирия. Това стана днес, 10 май 2018 г., в отговор на ракетен обстрел от иранска страна.

Според Израел на 9 май ирански сили разположени в Сирия са изстреляли 20 ракети „земя – земя” по позиции на израелската армия на Голанските възвишения. Всички те са били свалени с противоракетната система Iron Dome и не са били причинили материални щети.

В отговор на нападението са били ударени цели в Сирия, които са представлявали ирански ракетни позиции, логистични и командни центрове. Тъй като сирийското ПВО е обстрелвало израелските бойни самолети, които са участвали в удара, са били бомбардирани и позиции на сирийските ЗРК С-200, С-75, „Бук” и „Панцирь”. Не е бил поразен нито един израелски самолет.

По-късно през деня израелското МО разпространи клип на който се вижда как управляем боеприпас от неизвестен тип поразява зенитен комплекс „Панцирь С1”.

По неофициална информация, Израел е използвал изтребители F-15I и F-16I и ракети „въздух – земя” Popeye и крилати ракети Dalilah. Използвани са около 100 ракети и са били ударени около 35 цели.

Руското МО разпространи информация, според която в удара са участвали 28 изтребители F-15 и F-16, които са изстреляли общо 60 ракети. В удара са участвали и израелски ракети „земя-земя”, като са били направени 10 пуска. Според тази информация, са били свалени около половината от изстреляните ракети, но няма потвърждение на това.

Според Сирийската обсерватория за човешките права, в резултат на ударите са загинали 23 военни, от които 18 са иранци. Сирийското правителство признава за трима убити и двама ранени.

Свързани теми

Предишна публикация
Пентагонът започна да приема отново F-35
Следваща публикация
Русия показа нови системи на парада по случай 9 май
25 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Су-57 е тествал нова крилата ракета в Сирия

Един от прототипите на изтребителя от следващи поколение Су-57 е направил тестов пуск на нова крилата ракета. Това е съобщил руският министър на отбраната Сергей Шойгу вчера, 25 май 2018 г.

Димитър Стоянов: САЩ ни предупредиха да не режем пакета на F-16

Полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на Президентството, бивш началник-щаб на ВВС заяви в ефира на bTV, че Съединените щати са ни предупредили да не режем прекалено пакета по сделката за F-16, защото това ще застраши реализирането ѝ.

Управляващите отговориха на Радев за F-16

Два часа след брифинга на президента Радев за ветото върху договорите за придобиването на F-16, министрите на отбраната и финансите, заместник-министъра на отбраната, както и председателят на комисията по отбрана в Народното събрание, дадоха изявление за медиите, в което се опитаха да отговорят на поставените от президента въпроси.

Русия даде допълнителни данни за действията на сирийското ПВО по време на удара от 14 април

Руското МО даде допълнителна информация за действията на сирийското ПВО по време на ракетния удар от 14 април 2018 г. Според новите данни, за поразяването на 71 крилати ракети са били използвани 112 зенитни ракети.

Правителството поиска официално мандат от Парламента за преговори за F-16

Правителството поиска от Народното събрание официален мандат за преговори за закупуването на изтребители F-16 от САЩ. Това стана на закрито заседание, което се проведе днес, 9 януари 2019 г.

Меню