Министър Каракачанов търси пакетна покупка на изтребители и наземни радари

27 прочитания

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че ще търси да купи в пакет наземни радари и многоцелеви изтребители. Това каза той днес, 10 май 2018 г., след заседание на Комисията по отбрана в Народното събрание.

„В хода на разговорите си мислим дали да не търсим комплексна сделка за изтребители и радари“, обяснява военният министър.

Според него, седем нови радари ще струват около $110 млн. и може да се търси сделка, в която да се осигурят и нови наземни обзорни радари и нови изтребители.

Военният министър не дава повече информация, дали тази идея е възникнала в хода на неофициалните разговори с потенциални доставчици, които той вече заяви, че се водят.

На 1 май военният министър вече заяви, че в рамките на неформални разговори с потенциален доставчик станало ясно, че могат да се доставят повече от осем изтребителя, в рамките на българския бюджет от 1,5 млрд. лева.

Логиката показва, че министър Каракачанов най-вероятно говори за опцията за доставка на употребявани F-16 от Израел. Хърватска договори вече 12 такива машини за малко над €400 млн.

Предвид, че Хърватска имаше по-скромни изисквания от към въоръжение, то може да се предположи, че пакет от 12 израелски F-16C/D Barak, заедно с всичко необходимо за експлоатацията им, въоръжение и въпросните радари, за които говори министър Каракачанов, ще се вместят в българския бюджет от 1,5 млрд. лева (€770 млн.).

Изказването на Каракачанов, обаче повдига серия въпроси. Например, дали в инвестиционния проект ще бъде записано, че България трябва да купи в пакет изтребители и радари, което да залегне и в запитванията за даване на оферта (RFP) и съответно в методиката за оценка. Ако това не стане, то изникват нови въпроси за това, дали процедурата няма да бъде изкривена от евентуални неформални разговори за допълнителни доставки към новите изтребители.

Свързани теми

Предишна публикация
База КУН с нов командир
Следваща публикация
Летище Варна отбеляза 70 години от откриването си
27 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Емил Христов: Има доста смущаващи факти около избора на нов изтребител

„Има доста факти, които за нас се оказаха доста смущаващи и бързам да кажа, не само за хората от ГЕРБ в комисията”, това заяви депутатът Емил Христов, председател на т.нар. „Комисия „Gripen” в предаването „Още от деня” по БНТ1 днес, 19 септември 2017 г.

Генерал Боцев се надява, че ще има подписан договор за нов изтребител до края на годината

Началникът на отбраната генерал Андрей Боцев се надява до края на годината да може да се сключи договор за доставка на нов боен самолет. Това каза той днес, 19 септември 2018 г,. цитиран от БНР.

Договорът за F-16 влиза в Министерски съвет тази сряда

Договорът за покупката на осем изтребителя F-16 от САЩ ще влезе в Министерски съвет тази сряда (10 юли 2019 г.). За това намекна премиера Бойко Борисов, като думите му след това бяха потвърдени от бившата му дясна ръка Цветан Цветанов.

Меню