SpaceX успешно изстреля подобрена Falcon 9

13 прочитания

Компанията SpaceX успешно изстреля в космоса подобрената ракета-носител Falcon 9 Block 5. Това стана вчера, 11 май 2018 г.

Изстрелването стана факт в 16,14 часа местно време от космическия център Кенеди във Флорида. Ракетата бе натоварена с бангладешкия комуникационен сателит Bangabandhu 1. Сателитът, чиято маса достига 3750 kg, бе изведен на зададената геостационарна елептична орбита около 33 минути след изстрелването. Bangabandhu 1 функционира нормално.

Първата степен на Falcon 9 се приземи успешно на борда на дистанционно управляваната баржа “Of Course I Still Love You”, която се е намирала на около 630 km навътре в Атлантическия океан. Това е 25-ият път, в който SpaceX успешно прибира първата степен на Falcon 9.

Falcon 9 Block 5 е последната версия на ракетата-носител. По нея има множество подобрения. Тягата на двигателите е повишена с около 8%, бордният компютър е подобрен, като това води до по-сигурно и икономично приземяване на първата степен.

Повечето други подобрения са свързани с оптимизиране на ракетата за многократната употреба на първата степен. Целта на SpaceX е тя да може да се използва до 10 пъти, без ремонт, а само с прегледи. След ремонти, всяка степен трябва да може да лети 100 пъти.

Бизнеспланът на SpaceX включва изработката на само 30 до 50 първи степени за Falcon 9 Block 5, които ще могат да поемат всички поръчки за извеждане на товари на орбита.

Основателят на SpaceX Илон Мъск е заявил, че през следващата година ще се направи демонстрация на използването на една и съща първа степен за две отделни изстрелвания в рамките на 24 часа.

Другите промени по Block 5 са свързани със сертификацията от страна на NASA за извършване на пилотируеми полети с ракетата. Такива се планират за догодина.

SpaceX има договор с NASA на стойност $2,6 млрд. за разработката на пилотируемата капсула Crew Dragon, която да се използва за транспортиране на космонавти от и до Международната космическа станция.

Първият безпилотен старт на Crew Dragon се планира за август тази година. NASA иска седем успешни старта за да сертифицира Falcon 9 Block 5 за превоз на хора.

Вчерашното изстрелване бе деветото за Falcon 9 за годината. До края на 2018 г. има планирани още 22 пуска.

Свързани теми

Предишна публикация
Успешно изстрелване на товарен кораб за МКС
Следваща публикация
Израел удари ирански цели в Сирия
13 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

В пълна мъгла, Starship гръмна пак

Нов неуспех претърпя програмата за създаването на космически кораб за многократно използване SpaceX Starship. Четвъртият…

Blue Origin показа спускаем лунен апарат

Компанията Blue Origin демонстрира своя проект за лунен спускаем апарат, който може да се използва за завръщането на човечеството на Луната през 2024 г. Това стана вчера, 9 май 2019 г.

New Shepard едва ли ще полети с хора през тази година

Много малко вероятно е компанията Blue Origin да изпълни полет с ракетата New Shepard с хора на борда в рамките на оставащите три месеца от 2019 г. Това е съобщил изпълнителният директор на компанията Боб Смит, цитиран от Space News.

Товарният космически кораб Dragon замина за МКС

Компанията SpaceX успешно изведе днес, 29 юни 2018 г., на орбита товарния космически кораб Dragon, който ще достави научно оборудване и припаси за Международната космическа станция (МКС).

Успешен тест за Starship

След четири провала, технологичният демонстратор на космическия кораб Starship успя да извърши изпитателен полет в…
Меню