SpaceX успешно изстреля подобрена Falcon 9

8 прочитания

Компанията SpaceX успешно изстреля в космоса подобрената ракета-носител Falcon 9 Block 5. Това стана вчера, 11 май 2018 г.

Изстрелването стана факт в 16,14 часа местно време от космическия център Кенеди във Флорида. Ракетата бе натоварена с бангладешкия комуникационен сателит Bangabandhu 1. Сателитът, чиято маса достига 3750 kg, бе изведен на зададената геостационарна елептична орбита около 33 минути след изстрелването. Bangabandhu 1 функционира нормално.

Първата степен на Falcon 9 се приземи успешно на борда на дистанционно управляваната баржа “Of Course I Still Love You”, която се е намирала на около 630 km навътре в Атлантическия океан. Това е 25-ият път, в който SpaceX успешно прибира първата степен на Falcon 9.

Falcon 9 Block 5 е последната версия на ракетата-носител. По нея има множество подобрения. Тягата на двигателите е повишена с около 8%, бордният компютър е подобрен, като това води до по-сигурно и икономично приземяване на първата степен.

Повечето други подобрения са свързани с оптимизиране на ракетата за многократната употреба на първата степен. Целта на SpaceX е тя да може да се използва до 10 пъти, без ремонт, а само с прегледи. След ремонти, всяка степен трябва да може да лети 100 пъти.

Бизнеспланът на SpaceX включва изработката на само 30 до 50 първи степени за Falcon 9 Block 5, които ще могат да поемат всички поръчки за извеждане на товари на орбита.

Основателят на SpaceX Илон Мъск е заявил, че през следващата година ще се направи демонстрация на използването на една и съща първа степен за две отделни изстрелвания в рамките на 24 часа.

Другите промени по Block 5 са свързани със сертификацията от страна на NASA за извършване на пилотируеми полети с ракетата. Такива се планират за догодина.

SpaceX има договор с NASA на стойност $2,6 млрд. за разработката на пилотируемата капсула Crew Dragon, която да се използва за транспортиране на космонавти от и до Международната космическа станция.

Първият безпилотен старт на Crew Dragon се планира за август тази година. NASA иска седем успешни старта за да сертифицира Falcon 9 Block 5 за превоз на хора.

Вчерашното изстрелване бе деветото за Falcon 9 за годината. До края на 2018 г. има планирани още 22 пуска.

Свързани теми

Предишна публикация
NASA изстреля сонда към Марс
Следваща публикация
Успешно изстрелване на товарен кораб за МКС
8 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Успешен тест за Starship

След четири провала, технологичният демонстратор на космическия кораб Starship успя да извърши изпитателен полет в…

Stratolaunch Systems Corporation прекратява дейността си

Компанията Stratolaunch Systems Corporation, която създаде и се готвеше да оперира едноименния гигантски самолет Stratolaunch прекратява дейността си. Това съобщава Reuters, цитирайки няколко източника запознати с процесите в компанията.

NASA възнамерява да прати хора на Луната през 2028 г.

NASA ще изпрати хора на Луната през 2028 г., като технологиите, които ще се използват там ще спомогнат за провеждането на пилотируема мисия до Марс в десетилетието след 2030 г. Това е заявил вчера, 11 март 2019 г., директорът на NASA Джим Брайденстайн (на снимката), след като Белия дом обяви проектобюджета на агенцията за 2020 г.

Меню