SpaceX успешно изстреля подобрена Falcon 9

13 прочитания

Компанията SpaceX успешно изстреля в космоса подобрената ракета-носител Falcon 9 Block 5. Това стана вчера, 11 май 2018 г.

Изстрелването стана факт в 16,14 часа местно време от космическия център Кенеди във Флорида. Ракетата бе натоварена с бангладешкия комуникационен сателит Bangabandhu 1. Сателитът, чиято маса достига 3750 kg, бе изведен на зададената геостационарна елептична орбита около 33 минути след изстрелването. Bangabandhu 1 функционира нормално.

Първата степен на Falcon 9 се приземи успешно на борда на дистанционно управляваната баржа “Of Course I Still Love You”, която се е намирала на около 630 km навътре в Атлантическия океан. Това е 25-ият път, в който SpaceX успешно прибира първата степен на Falcon 9.

Falcon 9 Block 5 е последната версия на ракетата-носител. По нея има множество подобрения. Тягата на двигателите е повишена с около 8%, бордният компютър е подобрен, като това води до по-сигурно и икономично приземяване на първата степен.

Повечето други подобрения са свързани с оптимизиране на ракетата за многократната употреба на първата степен. Целта на SpaceX е тя да може да се използва до 10 пъти, без ремонт, а само с прегледи. След ремонти, всяка степен трябва да може да лети 100 пъти.

Бизнеспланът на SpaceX включва изработката на само 30 до 50 първи степени за Falcon 9 Block 5, които ще могат да поемат всички поръчки за извеждане на товари на орбита.

Основателят на SpaceX Илон Мъск е заявил, че през следващата година ще се направи демонстрация на използването на една и съща първа степен за две отделни изстрелвания в рамките на 24 часа.

Другите промени по Block 5 са свързани със сертификацията от страна на NASA за извършване на пилотируеми полети с ракетата. Такива се планират за догодина.

SpaceX има договор с NASA на стойност $2,6 млрд. за разработката на пилотируемата капсула Crew Dragon, която да се използва за транспортиране на космонавти от и до Международната космическа станция.

Първият безпилотен старт на Crew Dragon се планира за август тази година. NASA иска седем успешни старта за да сертифицира Falcon 9 Block 5 за превоз на хора.

Вчерашното изстрелване бе деветото за Falcon 9 за годината. До края на 2018 г. има планирани още 22 пуска.

Свързани теми

Предишна публикация
Успешно изстрелване на товарен кораб за МКС
Следваща публикация
Израел удари ирански цели в Сирия
13 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню