Saab продължава да е оптимист за продажбите на Gripen

33 прочитания

„Една дума е важна, когато се продават изтребители и това е „търпение”. Смятам, че имаме търпението, да останем отдадени на това, да продаваме това способно семейство от системи, което е Gripen днес. И имаме достатъчно добри перспективи, както в дългосрочен, така и в краткосрочен план”, това заяви Ричард Смит, директор на маркетинга и продажбите за Gripen, по време на годишната пресконференция за изтребителя, която бе проведена днес, 16 май 2018 г.

Юнас Йелм, директор на бизнес отдела „Аеронавтика” в Saab, подчерта, че Gripen е фамилия от системи от две отделни платформи – Gripen C/D и Gripen E/F. Те ще продължат да се произвеждат и развиват паралелно.

Йелм обобщи, че през миналата година стана факт първият полет на Gripen E и последвалия след това период на интензивна летателна програма, включително и свръхзвуков полет само няколко месеца след това. Той съобщи още, че програмата Gripen E/F върви по план и ще бъдат спазени срокове за доставка на серийните изтребители за шведското и бразилското правителство. Скоро се очакват да полетят и останалите два прототипа.

„Самолетът се държи чудесно и спрямо това, което се очаква от него, което дава спокойствие и увереност за програмата. Следващата сериозна стъпка са полети с външен товар и оръжейни изпитания”, разясни Юнас Йелм.

Йелм каза, че през миналата седмица бе показан завода в Бразилия, който ще изработва компоненти за Gripen E/F от 2020 г. и подчерта, че там се върши, това което е обещано под формата на технологичен трансфер.

„Продължаваме да засилваме възможностите на Gripen C/D. Швеция вече оперира изтребители с последния модернизационен стандарт MS20, Чехия вече също разполага с изтребители модернизирани по този стандарт. Унгария е следваща да получи тези подобрения“

Ричард Смит, директор на маркетинга и продажбите за Gripen в Saab, директно заяви, че продажбата на изтребители е дълъг и сложен процес, като компанията му има кампании, които траят пет години, има и кампании, които продължават 25 години.

„Тази висока сложност е голямо предизвикателство. Политическите фактори са важни – виждаме как процесите се влияят от промени в правителствата. Цената за придобиване е много важна, но и цената за експлоатация в рамките на жизнения цикъл. И не на последно място – индустриалното сътрудничество. Трябва да сме готови да предложим всичко – от производство на отделни елементи, през прехвърляне на поддръжката на място до лицензното производство, както е в Бразилия”, обобщи Смит.

Ричард Смит заяви, че в момента компанията му се съсредоточава в продажбите на Gripen C/D, защото се вижда голям потенциал за продажби в краткосрочен и средносрочен план.

„Това е доста конкурентна ниша, защото виждаме сериозното навлизане на употребявани платформи, но аз съм уверен, че с Gripen C/D имаме платформа, която превъзхожда сериозно всички тези опции, особено когато отчетем цената на жизнения цикъл”, обясни Смит.

То бе запитан как Gripen C/D стои на фона на употребяваните опции, които в момента се предлагат на пазара. Без да се споменава поименно, въпросът бе свързан със скорошната загуба на Gripen в Хърватско. Страната предпочете 30-годишни израелски F-16C/D.

„Да, употребяваните изтребители са по-евтини за първоначално придобиване. Но ако видим целият процес, ако видим способностите, които се придобиват, ако видим цената за експлоатация на цялостния жизнен цикъл за 30 – 40 години, то употребяваните изтребители едва ли ще могат да се използват ефективно за повече от 10 години и се вижда по-голямата ефективност в избора на Gripen”, отговори Смит.

Мнението му бе подкрепено и от директора на бизнес отдела „Аеронавтика”:

„Никога няма да може да се конкурираме ценово с употребявани изтребители, но ако видиш офертата в нейната цялост и отчетеш, че новопроизведените изтребители имат живот от 30, 40 и дори повече години, то цялостното решение, което предлага Gripen е много по-добро от употребяваните опции”

Смит не пропусна да съобщи, че компанията му наскоро е стартирала нов продукт – Gripen Aggressor, който е оптимизиран за изпълнение на агресорски задачи при обучението на изтребителни пилоти.

Ричърд Смит обобщи накратко настоящите и бъдещите пазари за Gripen така:

„Разбира се, имаме Швеция, която е основен клиент, както за C/D, така и за Gripen E. Имаме добро присъствие в Централна Европа с Чехия и Унгария, които са членки на НАТО. Да не забравяме, че наш клиент е и летателната школа за пилоти-изпитатели Empire Test Pilots’ School. Южна Африка – нашият първи експортен клиент. Тайланд, където продадохме цялостна система, заедно със самолети за далечно радиолокационно откриване. И разбира се, Бразилия – нашият най-нов клиент.

Къде сме в момента? В Швейцария процесите стартират отново, но вече търсят заместник, не само на F-5, но и на F/A-18. Там сме големи оптимисти и очакваме стартирането на конкурс. След това имаме Финландия, с която водим разговори от години. Наскоро получихме запитване за даване на оферти, чийто отговори трябва да се дадат догодина. Имаме и Словакия и България. Уверен съм, че Gripen е точният изтребител за тях. Австрия днес оперира с Eurofighter, но миналата година започнаха проучване на възможността за замяната му. За сега там няма конкурс, но ако се стигне до такъв, Gripen е перфектният избор. И накрая в Европа имаме Великобритания, която търси шест до 10 изтребителя за агресорски задачи.

В Азия наскоро загубихме конкурс в Индонезия, която избра Су-35, но ето че страната отново търси боен самолет. Филипините също имат интерес към Gripen C/D. И разбира се, най-големият пазар – Индия. Моделът, който приложихме в Бразилия е перфектен за индийците. Сега от там получихме запитване за информация. Освен това отговорихме на запитване за информация за евентуална палубна версия на Gripen. А в Африка имаме Борсвана, където Gripen ще е перфектен за замяна на тамошните F-5.

В Южна Америка интересът към Gripen нараства и водим усилени разговори с Колумбия. Това е така, заради успехите ни в Бразилия. В САЩ имаме огромен пазар за агресорски самолети. Те имат нужда от около 30 000 часа годишно. Наскоро в Канада отново стартира процес и сме заявили на тамошното правителство, че имаме интерес да предложим Gripen E/F. Трябва да отбележа, че изискванията им са много близки до шведските.”

Свързани теми

Предишна публикация
Великобритания мисли да купи още Eurofighter за сметка на F-35
Следваща публикация
Работата по Ту-214Р приключва през тази година
33 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Saab призна, че да имаш добри цени и добър продукт не е достатъчно за продажби на изтребители

Добрите цени и добрите технически характеристики не са достатъчни за продажбата на бойни самолети. Това заяви Йонас Йелм, ръководител на бизнес направлението Аеронавтика на Saab, по време на традиционния семинар на Saab, който се проведе вчера, 27 март 2019 г. Йелм коментира и развитието на процесите в България.

Saab ускорява тестовете на Gripen E

Saab планира сериозно да ускори изпитанията на новия си изтребител Gripen Е през тази година, като броя на машините в тестовете ще нарасне от два на пет. Това стана ясно днес, 27 март 2019 г., по време на годишната пресконференция на шведската компания посветена на Gripen.

Министър Каракачанов заяви, че при изгодни условия ще вземе употребявани изтребители

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че предпочита новопроизведен изтребител, но ако условията са особено изгодни, той ще вземе употребяван боен самолет. Това каза той днес, 2 май 2018 г., в сутрешния блок на Нова телевизия.

Румъния получи още два F-16

Румънските ВВС са получили още два изтребителя F-16, в рамките на споразумението за покупка на…
Меню