Великобритания мисли да купи още Eurofighter за сметка на F-35

78 прочитания

Великобритания обмисля да се откаже от част от своите F-35, за сметка на покупка на допълнителни изтребители Eurofighter. Това съобщава британският вестник Telegraph.

Според вестника, една от основните причини за това е, че Eurofighter има по-ниска цена за придобиване и експлоатация.

Telegraph съобщава още, че през юни министърът на отбраната на Обединеното кралство Гавин Уилямсън ще публикува преглед на отбраната на страната, в който ще се застъпи визията за отказ на част от F-35.

В същото време, през това лято се очаква и стратегически преглед на британската индустрия заета в производство на бойни самолети, който да реши да страната ще продължи да участва в европейските програми или да се залага изцяло на изтребители американско производство.

Британското правителство има намерение да придобие 138 броя F-35B, които да се експлоатират от Кралските ВВС и Кралските ВМС. До момента има твърда поръчка за 48 самолета, купени за £9,1 млрд. (€10,5 млрд.).

Въпросът с високата цена на F-35 е бил повдиган многократно в британския парламент, а според Telegraph, в момента основният въпрос е бил свързан точно с това – дали страната може да си позволи да купи още F-35 или има по-евтини алтернативи.

Въпросът с поръчката на допълнителни F-35 вероятно ще бъде повдигнат по време на скорошната визита на американския президент Доналд Тръмп.

Според Telegraph, военният министър Уилямсън подкрепя идеята за покупка на повече Eurofighter, за сметка на F-35. Очаква се финалното решение да се вземе от британският премиер Тереза Мей.

През юни се очаква първите британски F-35B да пристигнат в страната. До края на юли ще бъдат доставени общо девет изтребителя.

Свързани теми

Предишна публикация
Boeing 737 катастрофира в Куба
Следваща публикация
Saab продължава да е оптимист за продажбите на Gripen
78 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Гърция гледа сериозно към F-35

Гърция гледа много сериозно към евентуалната покупка на F-35 и е възможно това да стане факт доста по-скоро, отколкото се очакваше до скоро. Това пише Forecast International.

Меню