Ryanair отчете рекордна печалба, но има песимистични очаквания

6 прочитания

Ирландската нискотарифна авиокомпания Ryanair отчете рекордна печалба за изминалата финансова година, но заяви, че има очаквания за спад в печалбата, поради покачващи се разходи за гориво и персонал. Това съобщава Reuters.

Ryanair обяви, че печалбата ѝ, след облагане с данъци, за финансовата 2017 г., която приключи на 31 март 2018 г., се е покачила с 10% и е достигнала €1,45 млрд. Превозените пасажери са се покачили с 9%, въпреки проблемите с множеството отменени полети от миналата есен.

Борсите реагираха позитивно на тези данни и акциите на компанията се повишиха с 5%.

Ryanair обяви още, че т.нар. „load factor” (тоест, до колко пълни летят самолетите) за изминалата финансова година е бил 95%, което е най-добрия показател сред всички европейски нискотарифни авиокомпании.

От Ryanair обаче очакват, че през финансовата 2018 г. печалбата след облагане с данъци ще падне до €1,25 – 1,35 млрд. Според компанията това най-вече се дължи на по-високите цени на горивата и повишението на заплатите на персонала. В същото време се очаква да се превозят 139 млн. пасажери

Компанията потвърди, че планира да продължава с растежа си, което трябва да доведе до превозването на 200 млн. пасажера годишно през 2024 г. и увеличаване на флота от самолети с 50%. В момента компанията превозва 120 млн. души годишно и разполага с около 380 броя Boeing 737.

Свързани теми

Предишна публикация
Израел призна, че е използвал F-35I в реален бой
Следваща публикация
10 години от първия полет на Суперджет 100
6 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Индонезийските власти отстраниха техническия директор на Lion Air

Индонезийският транспортен министър Буди Каря Сумади е наредил временното отстраняване на техническия директор на нискотарифната авиокомпания Lion Air. Това става два дни, след катастрофата на Boeing 737 на превозвача, при която загинаха 189 души.

Ryanair открива линия Бургас – Каунас

Ирландската нискотарифна авиокомпания Ryanair обяви днес, 21 ноември 2017 г., че открива нова линия от Бургас до Каунас. Това съобщиха от оператора.

Ryanair взима още 25 броя Boeing 737 Max

Ирландската нискотарифна авиокомпания Ryanair заяви, че поръчва още 25 броя Boeing 737 Max 8, като с това общия брой на поръчаните самолети от новото поколение на 737 достигат 135.

Wow Air спря полетите си

Исландската нискотарифна авиокомпания Wow Air спря полетите си считано от днес, 28 март 2019 г. Според превозвачът, това е временно и полетите ще се възстановят след като бъде набран капитал от неназована група от външни инвеститори.

Wizz Air отново спира полетите София – Варна

Нискотарифната авиокомпания Wizz Аir за втори път преустановява полетите между София и Варна. Това ще стане от 27 октомври 2018 г., като новината беше потвърдена както от авиокомпанията, така и от дружеството „Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт“, концесионер на летищата във Варна и Бургас, съобщава „Капитал”.

Ryanair открива база в Бургас

Ирландската нискотарифна авиокомпания Ryanair обяви днес, 19 септември 2017 г., че считано от март догодина ще открие нова база на летище Бургас. Това ще е втората база на авиокомпанията в България и 87-мата въобще.

Меню