Ryanair отчете рекордна печалба, но има песимистични очаквания

6 прочитания

Ирландската нискотарифна авиокомпания Ryanair отчете рекордна печалба за изминалата финансова година, но заяви, че има очаквания за спад в печалбата, поради покачващи се разходи за гориво и персонал. Това съобщава Reuters.

Ryanair обяви, че печалбата ѝ, след облагане с данъци, за финансовата 2017 г., която приключи на 31 март 2018 г., се е покачила с 10% и е достигнала €1,45 млрд. Превозените пасажери са се покачили с 9%, въпреки проблемите с множеството отменени полети от миналата есен.

Борсите реагираха позитивно на тези данни и акциите на компанията се повишиха с 5%.

Ryanair обяви още, че т.нар. „load factor” (тоест, до колко пълни летят самолетите) за изминалата финансова година е бил 95%, което е най-добрия показател сред всички европейски нискотарифни авиокомпании.

От Ryanair обаче очакват, че през финансовата 2018 г. печалбата след облагане с данъци ще падне до €1,25 – 1,35 млрд. Според компанията това най-вече се дължи на по-високите цени на горивата и повишението на заплатите на персонала. В същото време се очаква да се превозят 139 млн. пасажери

Компанията потвърди, че планира да продължава с растежа си, което трябва да доведе до превозването на 200 млн. пасажера годишно през 2024 г. и увеличаване на флота от самолети с 50%. В момента компанията превозва 120 млн. души годишно и разполага с около 380 броя Boeing 737.

Свързани теми

Предишна публикация
Израел призна, че е използвал F-35I в реален бой
Следваща публикация
10 години от първия полет на Суперджет 100
6 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Ryanair започна да анулира полети за да се справя с огромните натрупани закъснения

Нискотарифната авиокомпания Ryanair обяви, че ще анулира десетки полети всекидневно в следващите шест седмици за да се справи с хроничните закъснения, които се генерират в последните дни.

Primera Air фалира

Малкият скандинавски оператор Primera Air прекратява операциите си в полунощ на 2 октомври 2018 г., след като не успя да осигури финанси за поддръжката на своя флот. Това съобщава Flightglobal.

Wizz Air обяви, че печалбата ѝ е скочила с 22%

Унгарската нискотарифна авиокомпания Wizz Air обяви, че нетната ѝ печалба се е повишила до €275 млн., което е скок с 22% в сравнение с показанията за предишната финансова година. Това съобщава Reuters.

Кризата в Ryanair показа глада за пилоти в нискотарифните авиокомпании

Ирландската нискотарифна авиокомпания Ryanair хвърли вината върху множество вътрешни причини за това, че в следващите седмици ще бъдат анулирани около 2000 полета, но кризата показа, че има все по-голям за опитен пилотски състав, който все по-трудно се покрива. Това съобщава Reuters.

Ryanair пуска полети София – Единбург

Ирландската нискотарифна авиокомпания Ryanair Обяви днес, 27 февруари 2018 г., че със зимното си разписание ще стартира полети по линията София – Единбург. Билетите са в продажба от днес.

Меню