Ryanair отчете рекордна печалба, но има песимистични очаквания

6 прочитания

Ирландската нискотарифна авиокомпания Ryanair отчете рекордна печалба за изминалата финансова година, но заяви, че има очаквания за спад в печалбата, поради покачващи се разходи за гориво и персонал. Това съобщава Reuters.

Ryanair обяви, че печалбата ѝ, след облагане с данъци, за финансовата 2017 г., която приключи на 31 март 2018 г., се е покачила с 10% и е достигнала €1,45 млрд. Превозените пасажери са се покачили с 9%, въпреки проблемите с множеството отменени полети от миналата есен.

Борсите реагираха позитивно на тези данни и акциите на компанията се повишиха с 5%.

Ryanair обяви още, че т.нар. „load factor” (тоест, до колко пълни летят самолетите) за изминалата финансова година е бил 95%, което е най-добрия показател сред всички европейски нискотарифни авиокомпании.

От Ryanair обаче очакват, че през финансовата 2018 г. печалбата след облагане с данъци ще падне до €1,25 – 1,35 млрд. Според компанията това най-вече се дължи на по-високите цени на горивата и повишението на заплатите на персонала. В същото време се очаква да се превозят 139 млн. пасажери

Компанията потвърди, че планира да продължава с растежа си, което трябва да доведе до превозването на 200 млн. пасажера годишно през 2024 г. и увеличаване на флота от самолети с 50%. В момента компанията превозва 120 млн. души годишно и разполага с около 380 броя Boeing 737.

Свързани теми

Предишна публикация
Армения купува Су-30СМ
Следваща публикация
Франция и Германия подписаха първите договори за разработка на изтребител от следващо поколение
6 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Wow Air спря полетите си

Исландската нискотарифна авиокомпания Wow Air спря полетите си считано от днес, 28 март 2019 г. Според превозвачът, това е временно и полетите ще се възстановят след като бъде набран капитал от неназована група от външни инвеститори.

Lion Air обмисля да се откаже от поръчката за Boeing 737 Max

Индонезийската нискотарифна авиокомпания Lion Air преглежда поръчките си за модела 737 Max и не изключва да се откаже от тях. Причината се корени в изводите от катастрофата от края на октомври и реакциите на производителя Boeing. Това съобщава Reuters.

Майкъл О’Лиъри заплаши, че ще премества работни места ако стачките в Ryanair продължават

На фона на опасността от разширяващи се стачки за Ryanair, изпълнителният директор на компанията Майкъл О’Лиъри заяви, че е готов да премества работни места, ако финансовите показатели на нискотарифната авиокомпания се влошат.

AirAsia преговаря за A321XLR

Малайзийската нискотарифна авиокомпания AirAsia води преговори с Airbus за покупка на новата версия на A321neo с още по-голяма далечина на полета, която в момента е известна, като A321XLR. Това съобщава Reuters, позовавайки е на собствени източници.

Меню