Турски медии спекулират с покупката на Су-57

57 прочитания

Турският вестник Yeni Şafak съобщава, че страната може да се ориентира към руския изтребител от следващо поколение Су-57, ако САЩ наистина наложат ембарго върху доставките на F-35. Новината бе разпространена в неделя, 27 май 2018 г.

Вестникът не дава източници на информацията си, но заявява, че ако САЩ наистина откажат да доставят F-35 на Турция, то страната ще се ориентира към покупка на Су-57 или Су-35 от Русия, като първият имал сходни характеристики с F-35, но идвал на значително по-ниска цена.

Ускоряването на проекта за създаване на собствен боен самолет от следващо поколение TFX, също се разглежда като опция и алтернатива на F-35.

Вестник Yeni Şafak е яростно проправителствено издание, което плътно следва политиката на турския президент Реджеп Таип Ердоган и често задава настроенията сред привържениците му.

Руското издание Sputnik News, цитира свой източник от турската отбранителна индустрия, който е съобщил, че в момента няма подобни официални планове за подмяна на F-35 с руски бойни самолети.

Журналистът Бабак Тагваее, който е специализиран в отразяване на авиационни и отбранителни теми от Близкия изток и има връзки в руската отбранителна индустрия, също заявява, че Русия в момента няма никакво намерение да продава, нито Су-57, нито Су-35 на Турция и че това би било невъзможно.


Публикацията в проправителствения вестник може да се разглежда като епизод от войната на нерви между САЩ и Турция, която включва покупката на зенитни комплекси С-400 от Русия, цялостното вътрешнополитическо поведение на Ердоган и редица други въпроси, включително арестувани американски граждани.

От края на април 2018 г. в Конгреса на САЩ се предвижва законопроект, който ще спре експорта на F-35 за Турция. През миналата седмица законопроектът успешно мина през Комисията по отбрана и въоръжени сили. Пътят пред документа, обаче е дълъг и не се очаква, той да бъде реализиран в закон в близките месеци.

През 2017 г. Турция и Русия сключиха договор за доставката на зенитни комплекси С-400. Смята се, че стойността на сделката е около $2,5 млрд., а доставките се очакват да стартират през първото тримесечие на 2020 г.

В същото време Турция е партньор от ниво 3 в програмата F-35 още от 2002 г. Страната планира да придобие 100 – 120 такива изтребители, като в момента е дадена твърда поръчка за 14 изтребителя F-35A. Първият от тях ще бъде получен в края на тази година.

Освен това турската компания TAI е подизпълнител в програмата F-35, като произвежда елементи от фюзелажа на изтребителя

Свързани теми

Предишна публикация
Air Baltic подписа за още 30 CS300
Следваща публикация
Су-57 е тествал нова крилата ракета в Сирия
57 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Индонезия иска нови F-16, но ще купи и Су-35

Индонезия възнамерява да поръча до две ескадрили новопроизведени F-16, но не се отказва от амбициите си да придобие и една ескадрила Су-35. Това е заявил командирът на индонезийските ВВС, цитиран от Defense News.

Все още няма договор за Су-35 с Египет

Процесът по продажба на Су-35 е напреднал, но все още няма подписан договор. Това е съобщил днес, 26 март 2019 г. заместник-директорът на „Рособоронэкспорт” Сергей Корнев, цитиран от „Интерфакс”.

Великобритания показа концепцията си за изтребител от следващо поколение

Великобритания показа амбициозна концепция за създаване на боен самолет от следващо поколения. Проектът е наречен Tempest (силна буря) и бе разкрит днес, 16 юли 2018 г., в рамките на авиационното изложение, което се провежда в момента във Фарнбъроу.

Меню