МО отхвърля информацията, че Турция ще охранява небето ни

19 прочитания

Министерството на отбраната отхвърли внушенията, които се появиха в някои медии, че се водят преговори с Турция за съвместна охрана на въздушното ни пространство. По-рано днес, 29 май 2018 г., в редица медии се появи новината, че страната ни преговаря с Турция за съвместен „ер полисинг“. Тя бе на база погрешно тълкуване на Доклада за състоянието на въоръжените ни сили.

От военното ведомство заявиха, че България е подписала двустранни споразумения за презгранични операции за охрана на въздушното пространство с Гърция през ноември 2010 г. и с Румъния през октомври 2011 г.

Споразумението между България и Гърция за презгранични операции по „ер полисинг” е подписано на 1 ноември 2010 г. и е ратифицирано от Народното събрание на 10 февруари 2011 г., а споразумение между България и Румъния за презгранични операции е подписано на 12 октомври 2011 г. и е ратифицирано от Народното събрание на 16 февруари 2012 г.

По същия модел на сътрудничество се работи по проект за двустранно споразумение между България и Турция за презгранични операции по охрана на въздушното пространство на Алианса, съобщават от МО.

Двустранните споразумения за презгранични операции за охрана на въздушното пространство между съседни страни са обичайна практика в Алианса за регулиране на отговорностите и задълженията по охрана на въздушното пространство на НАТО. Тези споразумения определят основните принципи, условията и процедурите за изпълнение на презгранични операции за „ер полисинг” от дежурни изтребители на двете страни, и имат за цел да се осигури безопасност и координация на техните полети.

Мисията „ер полисинг” е мирновременна мисия за защита на неприкосновеността на въздушното пространство на НАТО, осъществявана в Интегрираната система за противовъздушната отбрана на Алианса.

Свързани теми

Предишна публикация
Константин Попов: Методиката за оценка на изтребителя трябва да се промени заради повечето участници
Следваща публикация
Стартира летателната тренировка European Spartan – 18
19 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

L-410 поднови полетите си у нас

На 14 февруари 2019 г. се изпълни полет за летателно приемане на самолет L-410 с борден номер 068 от състава на 16-та транспортна авиационна група. Това съобщиха от ВВС.

Гърция чака оферта за модернизация на своите F-16

Гърция очаква в близките седмици Lockheed Martin да даде оферта за модернизация на флота от изтребители F-16C/D. На нейна база ще бъде взето решение как да се процедира занапред. Това съобщава гръцкия сайт Defense Greece.

Гърция ще получи своите модернизирани F-16 след 2022 г.

Гърция ще започне да получава своите модернизирани изтребители F-16 след 2022 г. Това става ясно от думите на Денис Плесас, вицепрезидент на Lockheed Martin за бизнес развитие в Европа, цитиран от гръцки медии.

Меню