Правителството се засили да спасява БДЖ с концесия на летище София

11 прочитания

Правителството ще ускори даването на концесия на летище София в опит да спаси БДЖ, която се намира във фактически фалит. Това стана ясно след правителственото заседание, което се проведе днес, 6 юни 2018 г.

Правителството трябваше да гласува спешното отпускане на 20 млн. лева за БДЖ, с които железопътната компания трябваше да покрие част от задълженията си. Кредиторите вече запорираха сметките на БДЖ и започнаха да обявяват имуществото ѝ за продажба.

Вместо това, финансовият министър Владислав Горанов заяви, че правителството ще търси по-дългосрочна решение на проблема в неговата цялост. Министърът бе запитан дали това ще включва и стартирането на дългоочаквания търг за нов подвижен състав за железниците.

На този въпрос министър Горанов заяви, че би подкрепил такова решение само ако на същото заседание на Министерски съвет се вземе решение за старт на процедурата за отдаване на концесия на летище София.

Финансовият министър е допълнил, че очаква новото пускане на процедурата за отдаване на концесия ще стане факт в рамките на две – три седмици.

В държавния бюджет за тази година е разписано, че се очакват приходи в размер на 480 млн. лева, които ще дойдат от първата еднократна вноска от концесионера на софийското летище и ще бъдат използвани за изплащане на част от дълговете на БДЖ.

Първата процедур за отдаване на концесия на софийското летище бе стартирана през юни 2016 г. Срокът за подаване на документи бе удължаван многократно, но интересът към нея бе вял. В крайна сметка служебният кабинет „Герджиков” прекрати процедурата през април 2017 г. с аргументите, че изискванията в процедурата не отговарят на новите реалности около бума на нискотарифните авиокомпании и изчерпващият се капацитет на двата терминала.

През октомври 2017 г. бе подписан консултантски договор със Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие за предконцесионните анализи за летището, в който да се съдържат наличните до момента данни за трафика през 2015 и 2016 г. и юридически анализ за изминалите две години.

В началото на януари 2018 г. транспортният министър Ивайло Московски заяви, че концесията на летището ще тръгне отново в близките месеци. След това по темата последва тишина.

Свързани теми

Предишна публикация
Парламентът обсъжда инвестиционния проект за нов изтребител (на живо)
Следваща публикация
Проектът за нов изтребител скоростно влиза за гласуване в Пленарна зала
11 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Участва ли турска фирма в процедурата за концесиониране на летище София?

Участва или не турска фирма в процедурата по концесиониране на софийското летище и дали тази фирма е вече предопределена за победител. Тази полемика се разгоря днес, 10 май 2019 г., след като вчера бяха отворени офертите на участничките в процеса.

БСП отново атакува концесията на летище София

БСП отново ще направи опит да прекрати концесията на летище София, като внася сигнал до Европейската комисия (ЕК), твърдейки че условията на концесията са фактическа държавна помощ. Това стана ясно днес, 15 януари 2019 г.

В Пловдив се появиха част от бъдещите концесионери на летището там

Делегация от китайския холдинг HNA Group, част от консорциума одобрен за концесионер на летище Пловдив, направи първата си визита на аеропорта. Делегацията се срещна и с представители на местната власт в Пловдив. Това стана днес, 15 май 2018 г.

Авиокаст: Епизод 24

От контрабандни полети на малка височина през българо-турската граница, през статистиката за 2022 г. и…
Меню