Военен Ми-17 катастрофира в авиобаза Крумово (обобщение)

152 прочитания

Военен вертолет Ми-17 се разби в района на авиобаза Крумово. Инцидентът стана днес, 11 юни 2018 г., вечерта. От Министерство на отбраната съобщиха, че двамата пилоти са загинали, а бордният техник е ранен.

Инцидентът е станал около 20,30 часа по време на висене, когато машината рязко се е завъртяла и се е забила в земята от около 50 m височина. В официално съобщение на МО се казва, че се касае за тренировъчен полет по аварийно-спасителна работа, а причините за инцидента за сега са неизвестни и се води разследване. Били са предприети незабавни мерки за предотвратяване на евентуален взрив и спасяване на членовете на екипажа.

На борда са се намирали трима авиатори (двама пилоти и борден техник). Пред Нова Телевизия министърът на отбраната Красимир Каракачанов е потвърдил за двамата загинали и намекна, че се касае за технически отказ, който се е развил изключително бързо, докато машината се е намирала близо до земята.

Информацията по-късно бе потвърдена в прессъобщение на МО. В него се казва, че загиналите са двамата пилоти. От военното ведомство съобщиха, че техните имена са капитан Пламен Панталеев и капитан Стоян Неделчев.

Третият член на екипажа, бордният техник офицерски кандидат Алексей Каменов, е бил откаран в болница в тежко състояние, но без опасност за живота и в съзнание. От МО заявиха, че състоянието му е стабилно.

Министърът на отбраната е пристигнал в авиобаза Крумово.

Катастрофиралият вертолет е с борден номер 417 (заводски номер 103M14). Машината е влязла в експлоатация в българските ВВС през октомври 1989 г. В началото на миналата година той премина през капитално-възстановителен ремонт в ТЕРЕМ „Летец“, София. Това е било второто КВР на вертолета, преди него той е бил налетял малко под 2500 часа. В момента ВВС на България не разполагат с друг изправен вертолет от този тип.

Въпреки първоначалната информация, че летище Пловдив е затворено, това не отговаря на истина и редовните полети на Ryanair от Бергамо и Лондон Станстед са кацнали със закъснение. Обратните полети също са излетели, макар и отново със закъснение.

Последната катастрофа с летателен апарат от състава на ВВС бе от 24 юли 2003 г., когато при пожарогасене край Разлог се разби вертолет Ми-17 от състава на ВВС. Тогава загинаха четирима души. Преди почти точно една година, на 9 юни 2017 г., в Черно море се разби вертолет AS 565MB Panther от състава на ВМС. При инцидента загина командирът на екипажа.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Каракачанов: Вероятната причина за катастрофата е технически проблем
Следваща публикация
Политическите коментари след приемането на проекта за нов изтребител
152 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов заяви, че при изгодни условия ще вземе употребявани изтребители

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че предпочита новопроизведен изтребител, но ако условията са особено изгодни, той ще вземе употребяван боен самолет. Това каза той днес, 2 май 2018 г., в сутрешния блок на Нова телевизия.

НАТО-вският E-3A AWACS достигна София

Самолет за далечно радиолокационно откриване и управление E-3A от състава на компонента на НАТО беше демонстриран днес, 5 юни 2018 г., на летище София. Машината с регистрация LX-N90453 кацна точно в 12,30 часа на столичното летище и се придвижи към стоянката където бе показана на представители на българското МО, ВВС и журналисти.

80 години от първия полет на Ил-2

Днес се навършват 80 години от първия полет на знаменития щурмови самолет Ил-2, чийто първи полет става факт на 2 октомври 1939 г.

МО се похвали, че раздвижва проекта за нов изтребител

Проектите за инвестиционен разход за „Придобиване и поддръжка на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада“ и за „Придобиване на нов тип боен самолет“ бяха разгледани на заседание на Съвета по отбрана. След обсъждането министърът на отбраната Красимир Каракачанов взе решение да стартира процедурата за представянето на проектите за разглеждане в Министерския съвет и за приемането им от Народното събрание. Това съобщиха от военното ведомство.

Меню