Военен Ми-17 катастрофира в авиобаза Крумово (обобщение)

144 прочитания

Военен вертолет Ми-17 се разби в района на авиобаза Крумово. Инцидентът стана днес, 11 юни 2018 г., вечерта. От Министерство на отбраната съобщиха, че двамата пилоти са загинали, а бордният техник е ранен.

Инцидентът е станал около 20,30 часа по време на висене, когато машината рязко се е завъртяла и се е забила в земята от около 50 m височина. В официално съобщение на МО се казва, че се касае за тренировъчен полет по аварийно-спасителна работа, а причините за инцидента за сега са неизвестни и се води разследване. Били са предприети незабавни мерки за предотвратяване на евентуален взрив и спасяване на членовете на екипажа.

На борда са се намирали трима авиатори (двама пилоти и борден техник). Пред Нова Телевизия министърът на отбраната Красимир Каракачанов е потвърдил за двамата загинали и намекна, че се касае за технически отказ, който се е развил изключително бързо, докато машината се е намирала близо до земята.

Информацията по-късно бе потвърдена в прессъобщение на МО. В него се казва, че загиналите са двамата пилоти. От военното ведомство съобщиха, че техните имена са капитан Пламен Панталеев и капитан Стоян Неделчев.

Третият член на екипажа, бордният техник офицерски кандидат Алексей Каменов, е бил откаран в болница в тежко състояние, но без опасност за живота и в съзнание. От МО заявиха, че състоянието му е стабилно.

Министърът на отбраната е пристигнал в авиобаза Крумово.

Катастрофиралият вертолет е с борден номер 417 (заводски номер 103M14). Машината е влязла в експлоатация в българските ВВС през октомври 1989 г. В началото на миналата година той премина през капитално-възстановителен ремонт в ТЕРЕМ „Летец“, София. Това е било второто КВР на вертолета, преди него той е бил налетял малко под 2500 часа. В момента ВВС на България не разполагат с друг изправен вертолет от този тип.

Въпреки първоначалната информация, че летище Пловдив е затворено, това не отговаря на истина и редовните полети на Ryanair от Бергамо и Лондон Станстед са кацнали със закъснение. Обратните полети също са излетели, макар и отново със закъснение.

Последната катастрофа с летателен апарат от състава на ВВС бе от 24 юли 2003 г., когато при пожарогасене край Разлог се разби вертолет Ми-17 от състава на ВВС. Тогава загинаха четирима души. Преди почти точно една година, на 9 юни 2017 г., в Черно море се разби вертолет AS 565MB Panther от състава на ВМС. При инцидента загина командирът на екипажа.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Каракачанов: Вероятната причина за катастрофата е технически проблем
Следваща публикация
Политическите коментари след приемането на проекта за нов изтребител
144 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

„Тракийско лято 2021” стартира

На 24 август 2021 г. бе поставено началото на полетите в съвместната българо-американската летателна тренировка…

Соломон Паси твърди, че атаките срещу Каракачанов целят провал на покупката на F-16

Бившият външен министър и настоящ президент на Атлантическия клуб Соломон Паси заяви, че атаките срещу военния министър Красимир Каракачанов целят провал на покупката на изтребителите F-16. Това написа той в профила си в социалната мрежа Twitter.

Меню