Азербайджан се е сдобил с крилата ракета с въздушно базиране

17 прочитания

Азербайджан се е сдобил с турската крилата ракета с въздушно базиране SOM. Това става ясно от показаното на репетициите на военния парад, който ще се проведе утре, 26 юни 2018 г. в столицата Баку.

Единична ракета SOM-B1 е показана на камион КамАЗ. Парадът е по случай 100-годишнината от обявяването на независимостта на Азербайджан в периода на гражданската война в Русия. Така азербайджанските въоръжени сили стават първия експортен оператор на SOM, след Турция.

Няма информация на каква платформа е интегрирана ракетата. ВВС на страната разполагат с по една ескадрила Су-25 и МиГ-29, но няма категорични данни, че някои от тези машини са преминали през модернизация, която позволява използването на новото оръжие. Информация, че Азербайджан се интересува от крилатите ракети SOM се бе появила в местните медии през миналата есен.

SOM е на въоръжение в турските ВВС от 2012 г. Базовата версия SOM-A има далечина на полета от порядъка на 250 km, има 230-kg бойна глава и стартова маса от около 600 kg. Ракетата се задвижва от един реактивен двигател. Насочването е комбинирано – спътникова навигация и инерциална навигационна система.

Версията SOM-B1, която явно е на въоръжение в Азербайджан, има и инфрачервен канал за насочване в крайния етап на полет.

В турските ВВС ракетата се използва от F-16C/D и от модернизираните F-4Е-2020. Ракетата е използвана в бой през 2016 г. в Сирия.

Свързани теми

Предишна публикация
Командирът на германските ВВС предупреди за тежкото им състояние
Следваща публикация
Франция пенсионира Mirage 2000N
17 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ВВС на САЩ ще избират между Lockheed и Raytheon за производител на нови стратегически крилати ракети

ВВС на САЩ дадоха поръчка на американските отбранителни компании Lockheed Martin и Raytheon за изследователска и изпитателна работа по създаването на нова стратегическа крилата ракета с ядрена бойна глава.

Стартираха полетите Баку – София

Днес, 16 януари 2018 г., стартираха редовните полети по линията свързваща столиците на България и Азербайджан. Полетите се осъществяват от азербайджанската авиокомпания Buta Airways.

САЩ, Великобритания и Франция нанесоха въздушен удар по Сирия (обобщение)

Въздушни и морски сили от състава на въоръжените сили на САЩ, Великобритания и Франция нанесоха удар с крилати ракети по три цели в Сирия. Според Пентагона, ударените обекти са свързани с програмата за създаване и поддържане на арсенал от химически оръжия.

Скандал в Израел заради сделка за БЛА за Азербайджан

Израелското правителство отне лиценза за експорт на въоръжение на компанията Aeronautics Defense Systems (ADS), което блокира сделка за $20 млн. за Азербайджан. Става въпрос за продажба на безпилотни апарати.

Откриват линия Баку – София

Редовна пътническа линия Баку – София ще бъде открита от догодина. Това е заявил азербайджанския президент Илхам Алиев по време на посещението в Азербайджан на българския президент Румен Радев.

Меню