Азербайджан се е сдобил с крилата ракета с въздушно базиране

16 прочитания

Азербайджан се е сдобил с турската крилата ракета с въздушно базиране SOM. Това става ясно от показаното на репетициите на военния парад, който ще се проведе утре, 26 юни 2018 г. в столицата Баку.

Единична ракета SOM-B1 е показана на камион КамАЗ. Парадът е по случай 100-годишнината от обявяването на независимостта на Азербайджан в периода на гражданската война в Русия. Така азербайджанските въоръжени сили стават първия експортен оператор на SOM, след Турция.

Няма информация на каква платформа е интегрирана ракетата. ВВС на страната разполагат с по една ескадрила Су-25 и МиГ-29, но няма категорични данни, че някои от тези машини са преминали през модернизация, която позволява използването на новото оръжие. Информация, че Азербайджан се интересува от крилатите ракети SOM се бе появила в местните медии през миналата есен.

SOM е на въоръжение в турските ВВС от 2012 г. Базовата версия SOM-A има далечина на полета от порядъка на 250 km, има 230-kg бойна глава и стартова маса от около 600 kg. Ракетата се задвижва от един реактивен двигател. Насочването е комбинирано – спътникова навигация и инерциална навигационна система.

Версията SOM-B1, която явно е на въоръжение в Азербайджан, има и инфрачервен канал за насочване в крайния етап на полет.

В турските ВВС ракетата се използва от F-16C/D и от модернизираните F-4Е-2020. Ракетата е използвана в бой през 2016 г. в Сирия.

Свързани теми

Предишна публикация
C919 изпълни втория си полет
Следваща публикация
Командирът на германските ВВС предупреди за тежкото им състояние
16 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Су-57 е тествал нова крилата ракета в Сирия

Един от прототипите на изтребителя от следващи поколение Су-57 е направил тестов пуск на нова крилата ракета. Това е съобщил руският министър на отбраната Сергей Шойгу вчера, 25 май 2018 г.

Меню