Азербайджан се е сдобил с крилата ракета с въздушно базиране

17 прочитания

Азербайджан се е сдобил с турската крилата ракета с въздушно базиране SOM. Това става ясно от показаното на репетициите на военния парад, който ще се проведе утре, 26 юни 2018 г. в столицата Баку.

Единична ракета SOM-B1 е показана на камион КамАЗ. Парадът е по случай 100-годишнината от обявяването на независимостта на Азербайджан в периода на гражданската война в Русия. Така азербайджанските въоръжени сили стават първия експортен оператор на SOM, след Турция.

Няма информация на каква платформа е интегрирана ракетата. ВВС на страната разполагат с по една ескадрила Су-25 и МиГ-29, но няма категорични данни, че някои от тези машини са преминали през модернизация, която позволява използването на новото оръжие. Информация, че Азербайджан се интересува от крилатите ракети SOM се бе появила в местните медии през миналата есен.

SOM е на въоръжение в турските ВВС от 2012 г. Базовата версия SOM-A има далечина на полета от порядъка на 250 km, има 230-kg бойна глава и стартова маса от около 600 kg. Ракетата се задвижва от един реактивен двигател. Насочването е комбинирано – спътникова навигация и инерциална навигационна система.

Версията SOM-B1, която явно е на въоръжение в Азербайджан, има и инфрачервен канал за насочване в крайния етап на полет.

В турските ВВС ракетата се използва от F-16C/D и от модернизираните F-4Е-2020. Ракетата е използвана в бой през 2016 г. в Сирия.

Свързани теми

Предишна публикация
Командирът на германските ВВС предупреди за тежкото им състояние
Следваща публикация
Франция пенсионира Mirage 2000N
17 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Русия даде допълнителни данни за действията на сирийското ПВО по време на удара от 14 април

Руското МО даде допълнителна информация за действията на сирийското ПВО по време на ракетния удар от 14 април 2018 г. Според новите данни, за поразяването на 71 крилати ракети са били използвани 112 зенитни ракети.

Руското МО показа останки от крилати ракети

Руското МО проведе пресконференция на която бяха показани останки от крилати ракети, използвани при нанасянето на ударите по Сирия от 14 април 2018 г. Освен това бяха изнесени актуализирани данни за действията на сирийското ПВО.

ВВС на САЩ ще избират между Lockheed и Raytheon за производител на нови стратегически крилати ракети

ВВС на САЩ дадоха поръчка на американските отбранителни компании Lockheed Martin и Raytheon за изследователска и изпитателна работа по създаването на нова стратегическа крилата ракета с ядрена бойна глава.

Меню