Азербайджан се е сдобил с крилата ракета с въздушно базиране

17 прочитания

Азербайджан се е сдобил с турската крилата ракета с въздушно базиране SOM. Това става ясно от показаното на репетициите на военния парад, който ще се проведе утре, 26 юни 2018 г. в столицата Баку.

Единична ракета SOM-B1 е показана на камион КамАЗ. Парадът е по случай 100-годишнината от обявяването на независимостта на Азербайджан в периода на гражданската война в Русия. Така азербайджанските въоръжени сили стават първия експортен оператор на SOM, след Турция.

Няма информация на каква платформа е интегрирана ракетата. ВВС на страната разполагат с по една ескадрила Су-25 и МиГ-29, но няма категорични данни, че някои от тези машини са преминали през модернизация, която позволява използването на новото оръжие. Информация, че Азербайджан се интересува от крилатите ракети SOM се бе появила в местните медии през миналата есен.

SOM е на въоръжение в турските ВВС от 2012 г. Базовата версия SOM-A има далечина на полета от порядъка на 250 km, има 230-kg бойна глава и стартова маса от около 600 kg. Ракетата се задвижва от един реактивен двигател. Насочването е комбинирано – спътникова навигация и инерциална навигационна система.

Версията SOM-B1, която явно е на въоръжение в Азербайджан, има и инфрачервен канал за насочване в крайния етап на полет.

В турските ВВС ракетата се използва от F-16C/D и от модернизираните F-4Е-2020. Ракетата е използвана в бой през 2016 г. в Сирия.

Свързани теми

Предишна публикация
Командирът на германските ВВС предупреди за тежкото им състояние
Следваща публикация
Франция пенсионира Mirage 2000N
17 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Стартираха полетите Баку – София

Днес, 16 януари 2018 г., стартираха редовните полети по линията свързваща столиците на България и Азербайджан. Полетите се осъществяват от азербайджанската авиокомпания Buta Airways.

Руското МО показа останки от крилати ракети

Руското МО проведе пресконференция на която бяха показани останки от крилати ракети, използвани при нанасянето на ударите по Сирия от 14 април 2018 г. Освен това бяха изнесени актуализирани данни за действията на сирийското ПВО.

Израел удари ирански цели в Сирия

Израелските въоръжени сили нанесоха масирен удар по разположение на сили на Иран в Сирия. Това стана днес, 10 май 2018 г., в отговор на ракетен обстрел от иранска страна.

Меню