Правителството одобри старта на нова процедура за концесиониране на летище София

11 прочитания

Кабинетът одобри решението на министъра на транспорта за откриване на процедура за определяне на концесионер на летище София. Това бе решено на днешното правителствено заседание.

С решението на министъра се утвърждава обявлението за откриване на процедурата и документацията за концесията.

За сега не се дават никакви други детайли по бъдещата концесия – нито за срока на ѝ, нито за финансовите условия или изискванията към участниците. Това се прави за удовлетворяване на европейската Директива 2014/23/ЕС за възлагане на договори за концесия и на Регламент 2015/1986. Тези документи изискват условията на концесията да бъдат обявени първи в Официалния вестник на ЕС и чак след това те ще бъдат публикувани от българското транспортно министерство.

В държавния бюджет за 2018 г. е записано, че се очакват приходи от 480 млн. лева които ще дойдат от първата еднократна вноска от концесионера на софийското летище и ще бъдат използвани за изплащане на част от дълговете на БДЖ. Така, че може да се очаква, че отново правителството ще търси голяма първоначална вноска от бъдещия концесионер.

Първата процедур за отдаване на концесия на софийското летище бе стартирана през юни 2016 г. Срокът за подаване на документи бе удължаван многократно, но интересът към нея бе много слаб. В крайна сметка служебният кабинет „Герджиков” прекрати процедурата през април 2017 г. с аргументите, че изискванията в нея не отговарят на новите реалности около бума на нискотарифните авиокомпании и изчерпващият се капацитет на двата терминала.

През октомври 2017 г. бе подписан консултантски договор със Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие за предконцесионните анализи за летището, в който да се съдържат наличните до момента данни за трафика през 2015 и 2016 г. и юридически анализ за изминалите две години.

Свързани теми

Предишна публикация
БСП иска спиране на концесията на летище София
Следваща публикация
Правителството даде 310 000 лв. целево, за оборудване на вертолети Cougar за гасене на пожари
11 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Удължиха срока за подаване на оферти за концесиониране на летище София

Министърът на транспорта Росен Желязков е подписал решение, с което удължава срока за подаване на оферти за концесионирането на летище София с един месец до 22 ноември 2018 г. Това съобщиха днес, 2 октомври, от Министерство на транспорта.

Концесионерът започва обновяването на летище Горна Оряховица

Стартира изпълнението на Генералния инвестиционен план за модернизация на летище Горна Оряховица. Първата стъпка са дейностите по удължаване на пистата, които ще започнат, след като миналата седмица Общинският съвет в града одобри изготвянето на проект за специализиран ПУП – план за застрояване в района на летището. Това съобщава местният сайт Янтра Днес.

Wizz Air стартира четири нови маршрута от София

Wizz Air стартира четири нови маршрута от София. От 25 март до 27 март 2018 г., някои от най-слънчевите дестинации в Европа – Ница, Лисабон, Малага и Атина, ще се присъединят към мрежата WIZZ.

Авиокаст: Епизод 5

АВИОКАСТ се завръща след дълго отсъствие, този път за постоянно. Първият епизод на подновената поредица…

Летище София се похвали с 30% ръст на обслужените пасажери за миналата година

Обслужените пътници през периода са почти шест милиона и половина (6 490 096), което е ръст от 30,3% на годишна база. Изминалата година беше рекордна в историята на столичното летище, заявяват от столичния аеропорт.

Летище София отива на концесия през 2018 г.

Процедурата за отдаване на концесия на софийското летище ще бъде подновена през следващата година. Това се разбира от думите на министъра на транспорта Ивайло Московски след заседанието на Министерски съвет днес, 30 октомври 2017 г.

Меню