Правителството одобри старта на нова процедура за концесиониране на летище София

11 прочитания

Кабинетът одобри решението на министъра на транспорта за откриване на процедура за определяне на концесионер на летище София. Това бе решено на днешното правителствено заседание.

С решението на министъра се утвърждава обявлението за откриване на процедурата и документацията за концесията.

За сега не се дават никакви други детайли по бъдещата концесия – нито за срока на ѝ, нито за финансовите условия или изискванията към участниците. Това се прави за удовлетворяване на европейската Директива 2014/23/ЕС за възлагане на договори за концесия и на Регламент 2015/1986. Тези документи изискват условията на концесията да бъдат обявени първи в Официалния вестник на ЕС и чак след това те ще бъдат публикувани от българското транспортно министерство.

В държавния бюджет за 2018 г. е записано, че се очакват приходи от 480 млн. лева които ще дойдат от първата еднократна вноска от концесионера на софийското летище и ще бъдат използвани за изплащане на част от дълговете на БДЖ. Така, че може да се очаква, че отново правителството ще търси голяма първоначална вноска от бъдещия концесионер.

Първата процедур за отдаване на концесия на софийското летище бе стартирана през юни 2016 г. Срокът за подаване на документи бе удължаван многократно, но интересът към нея бе много слаб. В крайна сметка служебният кабинет „Герджиков” прекрати процедурата през април 2017 г. с аргументите, че изискванията в нея не отговарят на новите реалности около бума на нискотарифните авиокомпании и изчерпващият се капацитет на двата терминала.

През октомври 2017 г. бе подписан консултантски договор със Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие за предконцесионните анализи за летището, в който да се съдържат наличните до момента данни за трафика през 2015 и 2016 г. и юридически анализ за изминалите две години.

Свързани теми

Предишна публикация
БСП иска спиране на концесията на летище София
Следваща публикация
Правителството даде 310 000 лв. целево, за оборудване на вертолети Cougar за гасене на пожари
11 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Разследват инцидент със сръбски ATR 72 над България

ATR 72-212A на Air Serbia e претърпял инцидент малко след излитането си от летище София на 26 ноември 2017 г. При инцидента се е откъснал панел от обшивката на машината. Няма пострадали, случаят се разследва.

Удължиха срока за подаване на оферти за концесиониране на летище София

Министърът на транспорта Росен Желязков е подписал решение, с което удължава срока за подаване на оферти за концесионирането на летище София с един месец до 22 ноември 2018 г. Това съобщиха днес, 2 октомври, от Министерство на транспорта.

До два месеца летище София ще бъде пуснато на концесия

Концесията на летище София може да бъде рестартирана до месец и половина – два, заяви транспортният министър Ивайло Московски, цитиран от сайта Investor.bg. Летището отбелязва днес 80 години от създаването си.

Община Пловдив поиска летището на града

Изненадващо, община Пловдив изяви желание да придобие летището на града, което е разположено до село Крумово. Това трябва да стане чрез прехвърляне на 100% от акциите безвъзмездно. Това потвърди пред пловдивския информационен сайт TrafficNews.bg зам.-кметът по общинска икономика Розалин Петков.

Меню