Правителството одобри старта на нова процедура за концесиониране на летище София

6 прочитания

Кабинетът одобри решението на министъра на транспорта за откриване на процедура за определяне на концесионер на летище София. Това бе решено на днешното правителствено заседание.

С решението на министъра се утвърждава обявлението за откриване на процедурата и документацията за концесията.

За сега не се дават никакви други детайли по бъдещата концесия – нито за срока на ѝ, нито за финансовите условия или изискванията към участниците. Това се прави за удовлетворяване на европейската Директива 2014/23/ЕС за възлагане на договори за концесия и на Регламент 2015/1986. Тези документи изискват условията на концесията да бъдат обявени първи в Официалния вестник на ЕС и чак след това те ще бъдат публикувани от българското транспортно министерство.

В държавния бюджет за 2018 г. е записано, че се очакват приходи от 480 млн. лева които ще дойдат от първата еднократна вноска от концесионера на софийското летище и ще бъдат използвани за изплащане на част от дълговете на БДЖ. Така, че може да се очаква, че отново правителството ще търси голяма първоначална вноска от бъдещия концесионер.

Първата процедур за отдаване на концесия на софийското летище бе стартирана през юни 2016 г. Срокът за подаване на документи бе удължаван многократно, но интересът към нея бе много слаб. В крайна сметка служебният кабинет „Герджиков” прекрати процедурата през април 2017 г. с аргументите, че изискванията в нея не отговарят на новите реалности около бума на нискотарифните авиокомпании и изчерпващият се капацитет на двата терминала.

През октомври 2017 г. бе подписан консултантски договор със Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие за предконцесионните анализи за летището, в който да се съдържат наличните до момента данни за трафика през 2015 и 2016 г. и юридически анализ за изминалите две години.

Свързани теми

Предишна публикация
Правителството даде 310 000 лв. целево, за оборудване на вертолети Cougar за гасене на пожари
Следваща публикация
БСП иска спиране на концесията на летище София
6 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Wizz Air отново спира полетите София – Варна

Нискотарифната авиокомпания Wizz Аir за втори път преустановява полетите между София и Варна. Това ще стане от 27 октомври 2018 г., като новината беше потвърдена както от авиокомпанията, така и от дружеството „Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт“, концесионер на летищата във Варна и Бургас, съобщава „Капитал”.

Прокуратурата отказа да се меси в концесията на летище София

Не е налице законово основание за намеса на прокуратурата по реда на надзора за законност в откритата процедура за концесия на Летище София. Това съобщават от държавното обвинение днес, 7 ноември 2018 г.

Община Пловдив поиска летището на града

Изненадващо, община Пловдив изяви желание да придобие летището на града, което е разположено до село Крумово. Това трябва да стане чрез прехвърляне на 100% от акциите безвъзмездно. Това потвърди пред пловдивския информационен сайт TrafficNews.bg зам.-кметът по общинска икономика Розалин Петков.

Меню