БСП иска спиране на концесията на летище София

7 прочитания

Депутатите на БСП поискаха спиране на концесията на летище София и обявяване на точните условията по нея. Това стана днес, 28 юни 2018 г., в Народното събрание. Правителствената позиция бе защитена по-късно от транспортния министър Ивайло Московски.

Депутатът от БСП Георги Свиленски съобщи, че от партията му внася в парламента проект за решение за отмяната на концесията. Вчера, 27 юни 2018 г., правителството реши процедурата за отдаване на концесия отново да тръгне.

„Никой от нас, никой от вас, никой български гражданин, освен служителите на Министерството на транспорта, които са подготвяли процедурата, не знаят какви са параметрите на тази процедура“, каза Свиленски

Той допълни, че ще има сериозни изненада, когато процедурата бъде обявена.

„Не може най-печелившото българско държавно дружество, обект на националната сигурност, да бъде отдадено на концесия по този тъмен и непрозрачен начин. Ние няма да позволим това да се случи“, заяви Свиленски

Той изрази притеснение, че летището ще бъде дадено на концесия на турска фирма. Освен това вече са започнали съкращения и промени в условията на договорите на персонала, за да отговарят на изискванията на бъдещия концесионер.

„Някой иска да открадне от българските данъкоплатци и да даде летището на конкретна чужда фирма“, добави Драгомир Стойнев.

„Ще се строи ли нещо на летището? Нов терминал ли ще правим или нова писта? Тези бомби със закъснител бяха оставени настрана заради българското председателство. Това е първата, която започва да гърми. А други няколко ще започнат да гърмят до месец“, каза още Стойнев.

На критиките на БСП отговори министърът на транспорта Ивайло Московски, който прехвърли топката на служебния кабинет „Герджиков”, който бил спрял първата процедура през април 2017 г. и реално се изпълнявало неговото решение за рестарт.

Московски уточни, че консултанти са Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие. Министърът добави, че документацията е 2000 страница и ще бъде публикувана във вестника на ЕС, за да има равен достъп до всички потенциални участници.

„Отдаването на концесия не означава смяна на собствеността. Летище София остава публична държавна собственост“, каза още Московски.

Министърът заяви, че БСП ще бъдат запознати с документацията и че няма никакви проблеми с процедурата, която вървяла стриктно по Закона за концесиите. Московски не пропусна да отбележе, че морските летища Варна и Бургас са отдадени на концесия от правителството на Сергей Станишев. Той припомни, че правителство на БСП е дало на концесия летищата във Варна и Бургас и тази процедура е нормална икономическа практика.

Свързани теми

Предишна публикация
Правителството одобри старта на нова процедура за концесиониране на летище София
Следваща публикация
Бъдещият концесионер на летище София ще трябва да вложи €600 млн.
7 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

В Пловдив се появиха част от бъдещите концесионери на летището там

Делегация от китайския холдинг HNA Group, част от консорциума одобрен за концесионер на летище Пловдив, направи първата си визита на аеропорта. Делегацията се срещна и с представители на местната власт в Пловдив. Това стана днес, 15 май 2018 г.

Неясноти около концесията на летище Пловдив

Изтекъл ли е срокът за подписване на договора за концесия на летище Пловдив или не е? На този въпрос все още не е получен ясен отговор, въпреки разнопосочната информация, която се върти в общественото пространство.

Wizz Air внезапно спира полетите до няколко английски летища

Всички полети на нискотарифната авиокомпания Wizz Air от София до Бирмингам, Бристол и Донкастър/Шефийлд ще бъдат преустановени от 6 ноември 2016 г. Това се посочва в становище на компанията в отговор на въпрос на БТА по повод сигнал от клиенти на компанията за отменени резервации за посочените дестинации.

Отдаването на концесия на летище Пловдив продължава

Процедурата по отдаване на концесия на летище Пловдив продължава с двама кандидати. Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбата на третия кандидат ДЗЗД „Силк роуд Пловдив еърпорт“ със свое решение от 1 март 2018 г.

Меню