БСП иска спиране на концесията на летище София

7 прочитания

Депутатите на БСП поискаха спиране на концесията на летище София и обявяване на точните условията по нея. Това стана днес, 28 юни 2018 г., в Народното събрание. Правителствената позиция бе защитена по-късно от транспортния министър Ивайло Московски.

Депутатът от БСП Георги Свиленски съобщи, че от партията му внася в парламента проект за решение за отмяната на концесията. Вчера, 27 юни 2018 г., правителството реши процедурата за отдаване на концесия отново да тръгне.

„Никой от нас, никой от вас, никой български гражданин, освен служителите на Министерството на транспорта, които са подготвяли процедурата, не знаят какви са параметрите на тази процедура“, каза Свиленски

Той допълни, че ще има сериозни изненада, когато процедурата бъде обявена.

„Не може най-печелившото българско държавно дружество, обект на националната сигурност, да бъде отдадено на концесия по този тъмен и непрозрачен начин. Ние няма да позволим това да се случи“, заяви Свиленски

Той изрази притеснение, че летището ще бъде дадено на концесия на турска фирма. Освен това вече са започнали съкращения и промени в условията на договорите на персонала, за да отговарят на изискванията на бъдещия концесионер.

„Някой иска да открадне от българските данъкоплатци и да даде летището на конкретна чужда фирма“, добави Драгомир Стойнев.

„Ще се строи ли нещо на летището? Нов терминал ли ще правим или нова писта? Тези бомби със закъснител бяха оставени настрана заради българското председателство. Това е първата, която започва да гърми. А други няколко ще започнат да гърмят до месец“, каза още Стойнев.

На критиките на БСП отговори министърът на транспорта Ивайло Московски, който прехвърли топката на служебния кабинет „Герджиков”, който бил спрял първата процедура през април 2017 г. и реално се изпълнявало неговото решение за рестарт.

Московски уточни, че консултанти са Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие. Министърът добави, че документацията е 2000 страница и ще бъде публикувана във вестника на ЕС, за да има равен достъп до всички потенциални участници.

„Отдаването на концесия не означава смяна на собствеността. Летище София остава публична държавна собственост“, каза още Московски.

Министърът заяви, че БСП ще бъдат запознати с документацията и че няма никакви проблеми с процедурата, която вървяла стриктно по Закона за концесиите. Московски не пропусна да отбележе, че морските летища Варна и Бургас са отдадени на концесия от правителството на Сергей Станишев. Той припомни, че правителство на БСП е дало на концесия летищата във Варна и Бургас и тази процедура е нормална икономическа практика.

Свързани теми

Предишна публикация
Бъдещият концесионер на летище София ще трябва да вложи €600 млн.
Следваща публикация
Правителството одобри старта на нова процедура за концесиониране на летище София
7 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Wizz Air спира полетите по шест дестинации от София

Унгapcĸaтa ниcĸoтapифнa aвиoĸoмпaния Wіzz Аіr нaмaлявa дecтинaциите, ĸoитo oбcлyжвa oт Бългapия, ĸaтo щe бъдaт cпpeни пoлeтитe дo шecт дecтинaции oт Coфия и двe oт Bapнa. Toвa cтaвa яcнo oт oтгoвop нa ĸoмпaниятa нa зaпитвaнe нa mоnеу.bg .

Избраха концесионер на летище Пловдив

Консорциумът между „Хайнан“ и „Пловдив Еърпорт Инвест“ е определен за концесионер на летище Пловдив след проведена процедура. С решението си правителството упълномощава министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията да сключи концесионния договор в двумесечен срок от влизането в сила на Решението. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Правителството одобри старта на нова процедура за концесиониране на летище София

Кабинетът одобри решението на министъра на транспорта за откриване на процедура за определяне на концесионер на летище София. Това бе решено на днешното правителствено заседание.

Adria Airways пуска полети Любляна – София

Словенската авиокомпания Adria Airways стартира полети от столицата на страната Любляна до летище София. Това ще стане на 25 март 2018 г. с влизането на лятното разписание.

Wizz Air ще лети от София до Малага

Нискотарифната авиокомпания Wizz Air обяви днес, 20 септември 2017 г., че пуска полет от София до испанския град Малага.

Меню