Бъдещият концесионер на летище София ще трябва да вложи €600 млн.

10 прочитания

От бъдещия концесионер на летище София ще се иска инвестиция от не по-малко от €600 млн. в рамките на периода на концесията. Това става ясно от стенограмата на правителственото заседание от сряда.

Детайлите по изискванията към бъдещия концесионер са все още неясни, но от изказването на транспортния министър Ивайло Московски по време на гласуването в Министерски съвет, могат да се добие най-обща представа за тях.

Министър Московски обяснява, че е спазено изцяло решението на служебния кабинет „Герджиков” и процедурата ще се проведе по новия Закон за концесията и след използване на международни консултанти. Такива са използвани в лицето на Световна банка и Европейска банка за възстановяване и развитие

При оценяването на участниците най-висока тежест ще има концесионното възнаграждение 55%. Оценката на техническото предложение с относителна тежест – 45%.Техническото предложение ще съдържа план за развитие, бизнес план, план за финансиране, обща стратегия, планове и прогнози на трафика и капиталови разходи.

Минималните изисквания към участниците са – да оперират поне едно международно летище с над 10 млн. превозени пътници годишно, да разполагат с нетна стойност на активите за всяка от последните три години минимум €200 млн. и да имат опит при финансиране поне на един проект в инфраструктурния сектор, надвишаващ €400 млн. Годишните концесионни възнаграждения, които ще се дължат за всяка една година от срока на концесията са в размер не по-малко от 15 млн. лв. без ДДС или 10% от общия размер на общите приходи от всички дейности за текущата година, които са свързани с ползването на обекта на концесия и дължимия ДДС върху сумата – едно от двете, което е по-голямо.

Концесионерът ще има задължения да реализира инвестиции в размер не по-малък от €600 млн. за срока на концесията, като до десетата година ще бъде задължен да изгради и нов пътнически терминал на Летище София.

От изказването на министър Московски не става ясно дали новият терминал ще е на място на някой от съществуващите два или фактически ще се изгради трети. Не става и ясно дали ще се иска голяма първоначална вноска по концесията, както бе в предишната.

В заключение премиерът Борисов заявява, че трябвало да се обясни добре (вероятно условията на концесията – бел.ред.), защото правителството искало да купи и нови влакове, защото БДЖ изнемогвало. Държавната железница се намира във фактически фалит и вероятно парите от концесията на столичното летище ще се излеят там.

Свързани теми

Предишна публикация
Транспортният министър награди участници в спасителната акция при катастрофата на Ми-17
Следваща публикация
БСП иска спиране на концесията на летище София
10 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Концесионерът започва обновяването на летище Горна Оряховица

Стартира изпълнението на Генералния инвестиционен план за модернизация на летище Горна Оряховица. Първата стъпка са дейностите по удължаване на пистата, които ще започнат, след като миналата седмица Общинският съвет в града одобри изготвянето на проект за специализиран ПУП – план за застрояване в района на летището. Това съобщава местният сайт Янтра Днес.

Ryanair пуска полети София – Единбург

Ирландската нискотарифна авиокомпания Ryanair Обяви днес, 27 февруари 2018 г., че със зимното си разписание ще стартира полети по линията София – Единбург. Билетите са в продажба от днес.

Взимат мерки за намаляване на шума на летище София

Във връзка с нарастването на въздушния трафик на столичното летище, ДП РВД, ГД ГВА и Летище София предприеха допълнителни мерки за ограничаване на самолетния шум до летище София, влезли в сила от 26 април 2018 г.

Избраха концесионер на летище Пловдив

Консорциумът между „Хайнан“ и „Пловдив Еърпорт Инвест“ е определен за концесионер на летище Пловдив след проведена процедура. С решението си правителството упълномощава министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията да сключи концесионния договор в двумесечен срок от влизането в сила на Решението. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Приеха поправки в Закона за концесиите с цел улесняване процедурата за летище София

Парламентът прие промени в Закона за концесиите на второ четене. Промените са с цел улесняване на процедурата за отдаване на концесия на летище София. Това стана днес, 14 март 2019 г.

Меню