Boeing и Embraer правят джойнтвенчър за производство на пътнически самолети

31 прочитания

Boeing и Embraer постигнаха споразумение за създаване на джойнтвенчър, който ще поеме производството на пътнически самолети на бразилската компания. В новото обединение Boeing ще има контролен пакет.

Новият джойнтченчър ще има капитал от $4,75 млрд. Boeing ще контролира 80% от него, а останалите ще са на Embraer. Новата компания ще поеме производството на реактивните пътнически самолети от семействата E-Jet и E-Jet E2. Преговори за това се водят от края на 2017 г., а идеята е витаела в Boeing от поне 2016 г.

Сделката ще продължи да съсредоточава бизнеса с пътнически самолети в ръцете на две компании – Airbus и Boeing. На 1 юли 2018 г. Airbus пое контрола над програмата CSeries от Bombardier.

Пазарите реагираха разочаровано на сделката, като акциите на Embraer паднаха с повече от 10%. Основна причина за това бе разочароващо ниския капитал на новия джойнтвенчър. Акциите на Boeing практически не показаха промяна.

Обявената сделка трябва да премине през серия одобрения на политическо ниво в Бразилия, от различни регулаторни органи, както и от акционерите на Embraer. Надеждите на двете компании са, че всичко това ще бъде приключено в рамките на следващите 12 месеца и новият джойнтвенчър ще заработи от 2020 г.

След сделката Boeing ще добави към портфолиото си самолети с пътнически капацитет от 80 до 132 места.

Линиите за крайно сглобяване на Embraer ще остане в Бразилия, както и конструкторския отдел и администрацията на новия джойтвенчър.

Embraer ще запази производството си на бизнесджетове и военния си отдел.

В същото време, бе обявен още един джойнтвенчър, който ще се грижи за маркетинга на реактивния тактически транспортен самолет KC-390, който е създаден от Embraer. Boeing и бразилския самолетостроител си сътрудничеха по програмата и преди това. За сега няма много яснота по това обединение, но се предполага, че Embraer ще запази собствеността си над програмата, а Boeing ще помага продажбата на готовия продукт.

Свързани теми

Предишна публикация
Великобритания разговаря с Швеция за създаване на боен самолет от следващо поколение
Следваща публикация
МиГ-29 катастрофира в Полша
31 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Япония търси нов боен вертолет

Япония е започнала процес по избор на нов боен вертолет, който да замести сега използваните щурмови машини AH-1S. Страната вече е изпратила запитване за информация (RFI).

Boeing няма намерение да придобива Embraer

Американският самолетостроител Boeing по-скоро няма намерение да придобива бразилската компания Embraer. Това съобщава бразилският вестник Valor Economico, цитиран от Reuters.

Boeing тества спасителната система на Starliner

Boeing успешно тества спасителната система на своя космически кораб CST-100 Starliner. Това стана днес, 4 ноември 2019 г. По време на теста, обаче се появи проблем с парашутната система на кораба.

E190-E2 получи типов сертификат

Embraer получи типов сертификат за летателна годност за своя модел E190-E2 от авиационните власти в Бразилия, Европа и САЩ. Това позволява започването на търговската експлоатация на модела от стартовия клиент Widebroe.

Boeing събра най-много заявки в рамките на Фарнбъроу 2018

Американският самолетостроител Boeing спечели своеобразната надпревара за събиране на най-много заявки в рамките на авиационното изложение във Фарнбъроу. Компанията инкасира 649 заявки от общо 1464.

Меню