Boeing и Embraer правят джойнтвенчър за производство на пътнически самолети

31 прочитания

Boeing и Embraer постигнаха споразумение за създаване на джойнтвенчър, който ще поеме производството на пътнически самолети на бразилската компания. В новото обединение Boeing ще има контролен пакет.

Новият джойнтченчър ще има капитал от $4,75 млрд. Boeing ще контролира 80% от него, а останалите ще са на Embraer. Новата компания ще поеме производството на реактивните пътнически самолети от семействата E-Jet и E-Jet E2. Преговори за това се водят от края на 2017 г., а идеята е витаела в Boeing от поне 2016 г.

Сделката ще продължи да съсредоточава бизнеса с пътнически самолети в ръцете на две компании – Airbus и Boeing. На 1 юли 2018 г. Airbus пое контрола над програмата CSeries от Bombardier.

Пазарите реагираха разочаровано на сделката, като акциите на Embraer паднаха с повече от 10%. Основна причина за това бе разочароващо ниския капитал на новия джойнтвенчър. Акциите на Boeing практически не показаха промяна.

Обявената сделка трябва да премине през серия одобрения на политическо ниво в Бразилия, от различни регулаторни органи, както и от акционерите на Embraer. Надеждите на двете компании са, че всичко това ще бъде приключено в рамките на следващите 12 месеца и новият джойнтвенчър ще заработи от 2020 г.

След сделката Boeing ще добави към портфолиото си самолети с пътнически капацитет от 80 до 132 места.

Линиите за крайно сглобяване на Embraer ще остане в Бразилия, както и конструкторския отдел и администрацията на новия джойтвенчър.

Embraer ще запази производството си на бизнесджетове и военния си отдел.

В същото време, бе обявен още един джойнтвенчър, който ще се грижи за маркетинга на реактивния тактически транспортен самолет KC-390, който е създаден от Embraer. Boeing и бразилския самолетостроител си сътрудничеха по програмата и преди това. За сега няма много яснота по това обединение, но се предполага, че Embraer ще запази собствеността си над програмата, а Boeing ще помага продажбата на готовия продукт.

Свързани теми

Предишна публикация
Великобритания разговаря с Швеция за създаване на боен самолет от следващо поколение
Следваща публикация
МиГ-29 катастрофира в Полша
31 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Boeing показа модела 777-9

Boeing показа първия прототип на модела 777-9. Машината трябваше да бъде тържествено демонстрирана на церемония на 13 март 2019 г., но тя бе анулирана след кризата около катастрофата на Boeing 737 Max в Етиопия.

X-37B се приземи след рекорден полет

Безпилотната експериментална совалка на ВВС на САЩ X-37B се приземи днес, 27 октомври 2019 г., след рекорден престой на орбита от 780 дни.

238 нови заявки в третия ден на Фарнбъроу

С 238 нови заявки може да се похвали третия ден на авиационното изложение, което се провежда в момента във Фарнбъроу. От началото му, до сега са събрани общо 1266 заявки.

Прототипът на Ил-112В е получил двигатели

Прототипът на новия руски военно-транспортен самолет Ил-112В вече е с монтирани двигатели. Това се вижда от фотографии направени във Воронежкия самолетостроителен завод ВАСО, по време на визитата на руския вицепремиер Дмитрий Рогозин.

Меню