Транспортната комисия в НС отхвърли искането за спиране на концесията на летище София

18 прочитания

Транспортната комисия в Народното събрание отхвърли искането на БСП за прекратяване на концесията на Летище София. Това стана днес, 11 юли 2018 г.

Предложението събра осем гласа „за“, 12 гласа „против“ и един депутат гласува „въздържал се“, и така то не бе прието.

Мотивите на искането бяха представени от депутата Георги Свиленски (БСП). Той изтъкна вече изказаните аргументи на партията му срещу концесията, а именно, че през последните години летището реализира увеличение на пътниците и товарите и е на печалба, което премахва необходимостта от отдаването му на концесия. Депутатите на БСП подчертаха, че са против с парите от летище София да се спасява БДЖ. Те изтъкнаха и опасенията си, че ще има масово съкращаване на служители.

Исторически държавата е показала, че не управлява добре летище София, коментира министърът на транспорта Ивайло Московски, който участва в заседанието на комисията. Струва си да се отбележи, че министър Московски е вече трети мандат принципал на столичното летище.

Транспортният министър припомни, че концесионирането на най-голямата ни аерогара е било заложено още в предизборната програма на партия ГЕРБ, а по-късно идеята е залегнала и в управленската програма на правителството. Според него отдаването на концесията е нормална практика, която се прилага в цяла Европа и света.

„Европа е най-развитият пазар за участие на частния сектор в управлението на летища. Делът на частно участие в управлението на летищата и летищната инфраструктура е нараснал с 80%. Това е тенденция от 2010 до 2016 г. Ако добавим и периода до 2018 г., ще е още по-голям процентът. Всички летища в Словения, Португалия, Унгария, Кипър, Белгия и Малта се управляват на 100% частния сектор“, аргументира се министър Московски.

Той посочи още, че практиката в Европа и ЕС показва, че удачният начин за управление на такава инфраструктура е именно този.

„Идеята е точно такава – да се привлече сериозен оператор и инвеститор, който, оперирайки на други места и имайки сериозни позиции в авиационния бизнес, да направи така, че летище София да получи необходимото си развитие в годините напред. Неслучайно концесията е за 35 години“, допълни транспортният министър.

Транспортният министър каза, че 7 – 8 големи международни летищни оператори са показали интерес към процедурата и изрази надежда, че тя ще бъде приключена бързо.

По-рано днес БСП внесе законови промени, с които да осуети концесията не само на летището, но и на държавни предприятия от забранителния списък за приватизация.

Свързани теми

Предишна публикация
Wizz Air спира полетите по шест дестинации от София
Следваща публикация
Стартира тренировката „Тракийско лято – 2018”
18 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Стартираха полетите Баку – София

Днес, 16 януари 2018 г., стартираха редовните полети по линията свързваща столиците на България и Азербайджан. Полетите се осъществяват от азербайджанската авиокомпания Buta Airways.

Ryanair забавя ръста си и спира полети до София

Ирландската нискотарифна авиокомпания Ryanair обяви, че забавя ръста си, отменя полети през зимното разписание и спира да лети по 34 линии считано от ноември.

Wizz Air стартира четири нови маршрута от София

Wizz Air стартира четири нови маршрута от София. От 25 март до 27 март 2018 г., някои от най-слънчевите дестинации в Европа – Ница, Лисабон, Малага и Атина, ще се присъединят към мрежата WIZZ.

Меню