Транспортната комисия в НС отхвърли искането за спиране на концесията на летище София

18 прочитания

Транспортната комисия в Народното събрание отхвърли искането на БСП за прекратяване на концесията на Летище София. Това стана днес, 11 юли 2018 г.

Предложението събра осем гласа „за“, 12 гласа „против“ и един депутат гласува „въздържал се“, и така то не бе прието.

Мотивите на искането бяха представени от депутата Георги Свиленски (БСП). Той изтъкна вече изказаните аргументи на партията му срещу концесията, а именно, че през последните години летището реализира увеличение на пътниците и товарите и е на печалба, което премахва необходимостта от отдаването му на концесия. Депутатите на БСП подчертаха, че са против с парите от летище София да се спасява БДЖ. Те изтъкнаха и опасенията си, че ще има масово съкращаване на служители.

Исторически държавата е показала, че не управлява добре летище София, коментира министърът на транспорта Ивайло Московски, който участва в заседанието на комисията. Струва си да се отбележи, че министър Московски е вече трети мандат принципал на столичното летище.

Транспортният министър припомни, че концесионирането на най-голямата ни аерогара е било заложено още в предизборната програма на партия ГЕРБ, а по-късно идеята е залегнала и в управленската програма на правителството. Според него отдаването на концесията е нормална практика, която се прилага в цяла Европа и света.

„Европа е най-развитият пазар за участие на частния сектор в управлението на летища. Делът на частно участие в управлението на летищата и летищната инфраструктура е нараснал с 80%. Това е тенденция от 2010 до 2016 г. Ако добавим и периода до 2018 г., ще е още по-голям процентът. Всички летища в Словения, Португалия, Унгария, Кипър, Белгия и Малта се управляват на 100% частния сектор“, аргументира се министър Московски.

Той посочи още, че практиката в Европа и ЕС показва, че удачният начин за управление на такава инфраструктура е именно този.

„Идеята е точно такава – да се привлече сериозен оператор и инвеститор, който, оперирайки на други места и имайки сериозни позиции в авиационния бизнес, да направи така, че летище София да получи необходимото си развитие в годините напред. Неслучайно концесията е за 35 години“, допълни транспортният министър.

Транспортният министър каза, че 7 – 8 големи международни летищни оператори са показали интерес към процедурата и изрази надежда, че тя ще бъде приключена бързо.

По-рано днес БСП внесе законови промени, с които да осуети концесията не само на летището, но и на държавни предприятия от забранителния списък за приватизация.

Свързани теми

Предишна публикация
Wizz Air спира полетите по шест дестинации от София
Следваща публикация
Стартира тренировката „Тракийско лято – 2018”
18 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Скоро пускат отново концесията на летище София

В близките месеци отново ще бъде пусната концесията на летище София. Това стана ясно от думите на транспортния министър Ивайло Московски, който днес, 9 януари 2018 г., участва в откриването на новата скоростна пътна връзка с Терминал 2 на столичното летище.

Взимат мерки за намаляване на шума на летище София

Във връзка с нарастването на въздушния трафик на столичното летище, ДП РВД, ГД ГВА и Летище София предприеха допълнителни мерки за ограничаване на самолетния шум до летище София, влезли в сила от 26 април 2018 г.

Авиокаст: Епизод 6

Изборите минаха, а ето го и новият епизод на „Авиокаст“. В него говорим за това,…

В Пловдив се появиха част от бъдещите концесионери на летището там

Делегация от китайския холдинг HNA Group, част от консорциума одобрен за концесионер на летище Пловдив, направи първата си визита на аеропорта. Делегацията се срещна и с представители на местната власт в Пловдив. Това стана днес, 15 май 2018 г.

Меню