Транспортната комисия в НС отхвърли искането за спиране на концесията на летище София

14 прочитания

Транспортната комисия в Народното събрание отхвърли искането на БСП за прекратяване на концесията на Летище София. Това стана днес, 11 юли 2018 г.

Предложението събра осем гласа „за“, 12 гласа „против“ и един депутат гласува „въздържал се“, и така то не бе прието.

Мотивите на искането бяха представени от депутата Георги Свиленски (БСП). Той изтъкна вече изказаните аргументи на партията му срещу концесията, а именно, че през последните години летището реализира увеличение на пътниците и товарите и е на печалба, което премахва необходимостта от отдаването му на концесия. Депутатите на БСП подчертаха, че са против с парите от летище София да се спасява БДЖ. Те изтъкнаха и опасенията си, че ще има масово съкращаване на служители.

Исторически държавата е показала, че не управлява добре летище София, коментира министърът на транспорта Ивайло Московски, който участва в заседанието на комисията. Струва си да се отбележи, че министър Московски е вече трети мандат принципал на столичното летище.

Транспортният министър припомни, че концесионирането на най-голямата ни аерогара е било заложено още в предизборната програма на партия ГЕРБ, а по-късно идеята е залегнала и в управленската програма на правителството. Според него отдаването на концесията е нормална практика, която се прилага в цяла Европа и света.

„Европа е най-развитият пазар за участие на частния сектор в управлението на летища. Делът на частно участие в управлението на летищата и летищната инфраструктура е нараснал с 80%. Това е тенденция от 2010 до 2016 г. Ако добавим и периода до 2018 г., ще е още по-голям процентът. Всички летища в Словения, Португалия, Унгария, Кипър, Белгия и Малта се управляват на 100% частния сектор“, аргументира се министър Московски.

Той посочи още, че практиката в Европа и ЕС показва, че удачният начин за управление на такава инфраструктура е именно този.

„Идеята е точно такава – да се привлече сериозен оператор и инвеститор, който, оперирайки на други места и имайки сериозни позиции в авиационния бизнес, да направи така, че летище София да получи необходимото си развитие в годините напред. Неслучайно концесията е за 35 години“, допълни транспортният министър.

Транспортният министър каза, че 7 – 8 големи международни летищни оператори са показали интерес към процедурата и изрази надежда, че тя ще бъде приключена бързо.

По-рано днес БСП внесе законови промени, с които да осуети концесията не само на летището, но и на държавни предприятия от забранителния списък за приватизация.

Свързани теми

Предишна публикация
Стартира тренировката „Тракийско лято – 2018”
Следваща публикация
Wizz Air спира полетите по шест дестинации от София
14 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Ryanair забавя ръста си и спира полети до София

Ирландската нискотарифна авиокомпания Ryanair обяви, че забавя ръста си, отменя полети през зимното разписание и спира да лети по 34 линии считано от ноември.

Скоро пускат отново концесията на летище София

В близките месеци отново ще бъде пусната концесията на летище София. Това стана ясно от думите на транспортния министър Ивайло Московски, който днес, 9 януари 2018 г., участва в откриването на новата скоростна пътна връзка с Терминал 2 на столичното летище.

Отново ще има въздушен парад за 6 май

И тази година ще има въздушен парад по случай честването на Деня на храбростта и празника на Българската армия 6 май. Над София ще преминат практически всички изправни типове с които разполага българската военна авиация.

Меню