Подписва се с втория, ако класираният на първо място не подпише за концесията на летище Пловдив

10 прочитания

Ако по някаква причина класираният на първо място в процедурата за отдаване на концесия на пловдивското летище не успее да подпише договор, то това ще стане с класиралия се на второ място. Това са заявили от Министерство на транспорта за вестник „Стандарт”.

Въпросът на вестника е бил свързан със скорошната смърт на Уан Джиан, съосновател и съпредседател на китайски конгломерат HNA Group, който е част от консорциума спечелил концесията на летище Пловдив.

Не виждаме директна връзка между инцидента с Уан Джиан и концесията на летище Пловдив, коментират за „Стандарт“ от транспортното министерство.

Забавянето на подписването на концесионния договор е по искане на концесионера, който още в средата на юни настоя за едномесечна отсрочка по чисто административни причини – за приключване на процедурите по приемането на решения от управителни органи на китайската корпорация, обясняват още от транспортното ведомството.

Нямам никаква информация за някакви промени по отношение на процедурата за концесия, а и всичките неща по нея се движат от транспортното министерство, обяснява за „Стандарт“ и изпълнителният директор на пловдивското летище Христо Щерионов. Той допълни, че в момента дори се извършва оценка на техниката на аерогарата, въз основа на която концесионерът ще прецени точно коя част от нея ще вземе за обслужване на полетите.

В края на март, правителството одобри отдаването на летище Пловдив на концесия за 35 години на консорциум между дъщepната компания на НNА Grоuр – „Хайнан“, и регистрираното в Холандия дружество „Пловдив еърпорт инвест“. В последствие стана ясно, че китайската компания държи едва 20% от дяловете в консорциума.

Българо-китайският консорциум спечели, като предложи да инвестира в летище Пловдив €79,083 млн. за целия срок от 35 години. По-късно, на среща с министър Московски, консорциумът се ангажира да увеличи инвестициите двойно – до €160 млн., и то за по-кратки срокове от предвидените. На аудиенцията китайските инвеститори запознали министър Московски с плановете си да превърнат летище Пловдив в голям транспортен хъб с пътнически терминал и два карго терминала, които да обработват голям брой камиони.

Ако все пак се случи така, че избраният концесионер не спази срока или се откаже от подписването на договора, процедурата ще продължи с класирания на второ място „Консорциум Летище Пловдив“, в който влизат „Тракия икономическа зона“ и голямата автотранспортната компания ПИМК, която неотдавна спечели концесията на интермодалния терминал край града под тепетата.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС участват в „Тракийска звезда 2018”
Следваща публикация
Wizz Air спира полетите по шест дестинации от София
10 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Новият транспортен министър предлага спиране на концесията на летище Пловдив

Министърът на транспорта Росен Желязков, който бе назначен преди три седмици, ще предложи на Министерския съвет да прекрати процедурата за концесия на летище Пловдив. Това съобщиха от транспортното ведомство днес, 4 октомври 2018 г.

Транспортният министър награди участници в спасителната акция при катастрофата на Ми-17

Министърът на транспорта Ивайло Московски награди служителите на летище Пловдив Георги Ташев и Кирил Иванов, за бързата реакция при участието им в спасителната операция на екипажа на военния вертолет Ми-17, който катастрофира на 11 юни 2018 г. в района на пловдивското летище. Това съобщават от транспортното ведомство.

Община Пловдив поиска летището на града

Изненадващо, община Пловдив изяви желание да придобие летището на града, което е разположено до село Крумово. Това трябва да стане чрез прехвърляне на 100% от акциите безвъзмездно. Това потвърди пред пловдивския информационен сайт TrafficNews.bg зам.-кметът по общинска икономика Розалин Петков.

Авиокаст: Епизод 7

Ето го и епизод 7 на „Авиокаст“, в който говорим за много неща, но най-вече…

Правителството одобри старта на нова процедура за концесиониране на летище София

Кабинетът одобри решението на министъра на транспорта за откриване на процедура за определяне на концесионер на летище София. Това бе решено на днешното правителствено заседание.

Меню