Подписва се с втория, ако класираният на първо място не подпише за концесията на летище Пловдив

10 прочитания

Ако по някаква причина класираният на първо място в процедурата за отдаване на концесия на пловдивското летище не успее да подпише договор, то това ще стане с класиралия се на второ място. Това са заявили от Министерство на транспорта за вестник „Стандарт”.

Въпросът на вестника е бил свързан със скорошната смърт на Уан Джиан, съосновател и съпредседател на китайски конгломерат HNA Group, който е част от консорциума спечелил концесията на летище Пловдив.

Не виждаме директна връзка между инцидента с Уан Джиан и концесията на летище Пловдив, коментират за „Стандарт“ от транспортното министерство.

Забавянето на подписването на концесионния договор е по искане на концесионера, който още в средата на юни настоя за едномесечна отсрочка по чисто административни причини – за приключване на процедурите по приемането на решения от управителни органи на китайската корпорация, обясняват още от транспортното ведомството.

Нямам никаква информация за някакви промени по отношение на процедурата за концесия, а и всичките неща по нея се движат от транспортното министерство, обяснява за „Стандарт“ и изпълнителният директор на пловдивското летище Христо Щерионов. Той допълни, че в момента дори се извършва оценка на техниката на аерогарата, въз основа на която концесионерът ще прецени точно коя част от нея ще вземе за обслужване на полетите.

В края на март, правителството одобри отдаването на летище Пловдив на концесия за 35 години на консорциум между дъщepната компания на НNА Grоuр – „Хайнан“, и регистрираното в Холандия дружество „Пловдив еърпорт инвест“. В последствие стана ясно, че китайската компания държи едва 20% от дяловете в консорциума.

Българо-китайският консорциум спечели, като предложи да инвестира в летище Пловдив €79,083 млн. за целия срок от 35 години. По-късно, на среща с министър Московски, консорциумът се ангажира да увеличи инвестициите двойно – до €160 млн., и то за по-кратки срокове от предвидените. На аудиенцията китайските инвеститори запознали министър Московски с плановете си да превърнат летище Пловдив в голям транспортен хъб с пътнически терминал и два карго терминала, които да обработват голям брой камиони.

Ако все пак се случи така, че избраният концесионер не спази срока или се откаже от подписването на договора, процедурата ще продължи с класирания на второ място „Консорциум Летище Пловдив“, в който влизат „Тракия икономическа зона“ и голямата автотранспортната компания ПИМК, която неотдавна спечели концесията на интермодалния терминал край града под тепетата.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС участват в „Тракийска звезда 2018”
Следваща публикация
Wizz Air спира полетите по шест дестинации от София
10 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Летище Пловдив с нов директор

Спас Шуманов е новият изпълнителен директор на Летище Пловдив. Той е назначен на поста на мястото на досегашния директор Христо Щерионов със заповед на министъра на транспорта Росен Желязков.

Отдаването на концесия на летище Пловдив продължава

Процедурата по отдаване на концесия на летище Пловдив продължава с двама кандидати. Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбата на третия кандидат ДЗЗД „Силк роуд Пловдив еърпорт“ със свое решение от 1 март 2018 г.

Приеха поправки в Закона за концесиите с цел улесняване процедурата за летище София

Парламентът прие промени в Закона за концесиите на второ четене. Промените са с цел улесняване на процедурата за отдаване на концесия на летище София. Това стана днес, 14 март 2019 г.

Цветанов: Летище Пловдив отива при пловдивската община

Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов е заявил, че се върви по посока на това, летище Пловдив да бъде предадено за управление от пловдивската община. Това е казал той по време на посещение в града, цитиран от местния сайт plovdiv-press.bg.

Избраха концесионер на летище Пловдив

Консорциумът между „Хайнан“ и „Пловдив Еърпорт Инвест“ е определен за концесионер на летище Пловдив след проведена процедура. С решението си правителството упълномощава министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията да сключи концесионния договор в двумесечен срок от влизането в сила на Решението. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Меню