Неясноти около концесията на летище Пловдив

4 прочитания

Изтекъл ли е срокът за подписване на договора за концесия на летище Пловдив или не е? На този въпрос все още не е получен ясен отговор, въпреки разнопосочната информация, която се върти в общественото пространство.

Спечелилият концесията консорциум между „Хайнан“ (HNA Group) и „Пловдив Еърпорт Инвест“ няма да подпише договор за поемането на управление на пловдивското летище. Срокът за това изтичал утре, но от обединението не били заявили подписване до момента. Това съобщи днес, 17 юли 2018 г., пловдивският вестник „Марица”.

Според изданието, китайската компания е изгубила интерес към концесията, поради финансови затруднения и скорошната смърт на основателя на конгломерата HNA Group Уан Джиан.

Договорът със спечелилият консорциум трябваше да се сключи до 15 юни 2018 г. След това от Министерство на транспорта съобщиха, че срокът за това е удължен с един месец с решение на Министерски съвет. Причината беше документални трудности.

Решението на Министерски съвет (№400) е от 15 юни 2018 г. и в него ясно е записано, че срокът се удължава с един месец, тоест той изтекъл на 15 юли 2018 г.

В същото време, ПловдивПрес, друга местна медия, съобщава, че от Министерство на транспорта са отговорили на запитванията им, че срокът за подписване на концесионния договор все още не е изтекъл.

Ако тази информация е коректна, то вероятно става въпрос за ново удължаване на срока за подписване на договора, каквото обаче все още не е обявено публично.

Консорциумът между „Хайнан“ и регистрираното в Холандия дружество „Пловдив Еърпорт Инвест“ беше определен за концесионер на летище Пловдив, а Министерски съвет одобри този избор на 28 март 2018 г.

Веднага след това се появиха въпроси, кой реално стои зад спечелилия кандидат, защото HNA Group (Хайнан Груп) е маноритарен участник в консорциума с едва 20%. Останалите се държат от холандското дружество, като не е ясно чий са капиталите там.

Ако по някаква причина не се подпише договор с класирания на първо място, то концесията отива за втория в класирането – „Консорциум Летище Пловдив“, в който влизат „Тракия икономическа зона“ и голямата автотранспортната компания ПИМК.

Свързани теми

Предишна публикация
Македонски парашутисти участват в „Тракийско лято 2018”
Следваща публикация
Спечелилият концесията за летище Пловдив се отказва
4 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Цветанов: Летище Пловдив отива при пловдивската община

Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов е заявил, че се върви по посока на това, летище Пловдив да бъде предадено за управление от пловдивската община. Това е казал той по време на посещение в града, цитиран от местния сайт plovdiv-press.bg.

3 прочитания

Консорциумът „Соф Кънект“ изненадващо взе концесията на летище София

Консорциумът „Соф Кънект”, в който водещ член е инвестиционния фонд Meridiam в сътрудничество с оператора на летище Мюнхен Flughafen München GmbH, бе изненадващо обявен днес, 17 юли 2019 г., за победител в процедурата по избор на концесионер на летище София.

1K прочитания

Отдаването на концесия на летище Пловдив продължава

Процедурата по отдаване на концесия на летище Пловдив продължава с двама кандидати. Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбата на третия кандидат ДЗЗД „Силк роуд Пловдив еърпорт“ със свое решение от 1 март 2018 г.

2 прочитания

Все така няма яснота какво се случва с концесията на летище Пловдив

Почти две седмици след като стана ясно, че спечелилият концесията за летище Пловдив няма намерение да подписва договор с държавата, все още няма яснота какво ще се случи с процедурата.

2 прочитания
Меню