Неясноти около концесията на летище Пловдив

10 прочитания

Изтекъл ли е срокът за подписване на договора за концесия на летище Пловдив или не е? На този въпрос все още не е получен ясен отговор, въпреки разнопосочната информация, която се върти в общественото пространство.

Спечелилият концесията консорциум между „Хайнан“ (HNA Group) и „Пловдив Еърпорт Инвест“ няма да подпише договор за поемането на управление на пловдивското летище. Срокът за това изтичал утре, но от обединението не били заявили подписване до момента. Това съобщи днес, 17 юли 2018 г., пловдивският вестник „Марица”.

Според изданието, китайската компания е изгубила интерес към концесията, поради финансови затруднения и скорошната смърт на основателя на конгломерата HNA Group Уан Джиан.

Договорът със спечелилият консорциум трябваше да се сключи до 15 юни 2018 г. След това от Министерство на транспорта съобщиха, че срокът за това е удължен с един месец с решение на Министерски съвет. Причината беше документални трудности.

Решението на Министерски съвет (№400) е от 15 юни 2018 г. и в него ясно е записано, че срокът се удължава с един месец, тоест той изтекъл на 15 юли 2018 г.

В същото време, ПловдивПрес, друга местна медия, съобщава, че от Министерство на транспорта са отговорили на запитванията им, че срокът за подписване на концесионния договор все още не е изтекъл.

Ако тази информация е коректна, то вероятно става въпрос за ново удължаване на срока за подписване на договора, каквото обаче все още не е обявено публично.

Консорциумът между „Хайнан“ и регистрираното в Холандия дружество „Пловдив Еърпорт Инвест“ беше определен за концесионер на летище Пловдив, а Министерски съвет одобри този избор на 28 март 2018 г.

Веднага след това се появиха въпроси, кой реално стои зад спечелилия кандидат, защото HNA Group (Хайнан Груп) е маноритарен участник в консорциума с едва 20%. Останалите се държат от холандското дружество, като не е ясно чий са капиталите там.

Ако по някаква причина не се подпише договор с класирания на първо място, то концесията отива за втория в класирането – „Консорциум Летище Пловдив“, в който влизат „Тракия икономическа зона“ и голямата автотранспортната компания ПИМК.

Свързани теми

Предишна публикация
Спечелилият концесията за летище Пловдив се отказва
Следваща публикация
Македонски парашутисти участват в „Тракийско лято 2018”
10 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Правителството се засили да спасява БДЖ с концесия на летище София

Правителството ще ускори даването на концесия на летище София в опит да спаси БДЖ, която се намира във фактически фалит. Това стана ясно след правителственото заседание, което се проведе днес, 6 юни 2018 г.

Стартира тренировката ETAP-C 19-2

От днес, 1 април до 12 април 2019 г. ще се проведе основният етап от „Европейски курс за усъвършенстване на тактическата подготовка на военнотранспортната авиация” 2019-2 (ETAP-C 19-2). Това съобщават от ВВС.

Всички кандидати са допуснати до участие в процедурата по избор на концесионер на летище София

Всичките петима кандидати са допуснати за участие в процедурата по избор на концесионер на летище София. Това стана днес, 9 май 2019 г., след като бяха отворени офертите им в Министерство на транспорта.

Новият транспортен министър предлага спиране на концесията на летище Пловдив

Министърът на транспорта Росен Желязков, който бе назначен преди три седмици, ще предложи на Министерския съвет да прекрати процедурата за концесия на летище Пловдив. Това съобщиха от транспортното ведомство днес, 4 октомври 2018 г.

Пловдивският апелативен съд даде перона на летище Пловдив на частна фирма

Апелативният съд в Пловдив е отсъдил, че целият перон на летище Пловдив трябва да е в ръцете на частното дружество „Летище Пловдив” АД и е отхвърлил жалбата на държавата за това, че перона неправомерно е влязъл в частно владение. Това съобщава пловдивския сайт Trafficnews.

Меню