Неясноти около концесията на летище Пловдив

6 прочитания

Изтекъл ли е срокът за подписване на договора за концесия на летище Пловдив или не е? На този въпрос все още не е получен ясен отговор, въпреки разнопосочната информация, която се върти в общественото пространство.

Спечелилият концесията консорциум между „Хайнан“ (HNA Group) и „Пловдив Еърпорт Инвест“ няма да подпише договор за поемането на управление на пловдивското летище. Срокът за това изтичал утре, но от обединението не били заявили подписване до момента. Това съобщи днес, 17 юли 2018 г., пловдивският вестник „Марица”.

Според изданието, китайската компания е изгубила интерес към концесията, поради финансови затруднения и скорошната смърт на основателя на конгломерата HNA Group Уан Джиан.

Договорът със спечелилият консорциум трябваше да се сключи до 15 юни 2018 г. След това от Министерство на транспорта съобщиха, че срокът за това е удължен с един месец с решение на Министерски съвет. Причината беше документални трудности.

Решението на Министерски съвет (№400) е от 15 юни 2018 г. и в него ясно е записано, че срокът се удължава с един месец, тоест той изтекъл на 15 юли 2018 г.

В същото време, ПловдивПрес, друга местна медия, съобщава, че от Министерство на транспорта са отговорили на запитванията им, че срокът за подписване на концесионния договор все още не е изтекъл.

Ако тази информация е коректна, то вероятно става въпрос за ново удължаване на срока за подписване на договора, каквото обаче все още не е обявено публично.

Консорциумът между „Хайнан“ и регистрираното в Холандия дружество „Пловдив Еърпорт Инвест“ беше определен за концесионер на летище Пловдив, а Министерски съвет одобри този избор на 28 март 2018 г.

Веднага след това се появиха въпроси, кой реално стои зад спечелилия кандидат, защото HNA Group (Хайнан Груп) е маноритарен участник в консорциума с едва 20%. Останалите се държат от холандското дружество, като не е ясно чий са капиталите там.

Ако по някаква причина не се подпише договор с класирания на първо място, то концесията отива за втория в класирането – „Консорциум Летище Пловдив“, в който влизат „Тракия икономическа зона“ и голямата автотранспортната компания ПИМК.

Свързани теми

Предишна публикация
Македонски парашутисти участват в „Тракийско лято 2018”
Следваща публикация
Спечелилият концесията за летище Пловдив се отказва
6 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Подписва се с втория, ако класираният на първо място не подпише за концесията на летище Пловдив

Ако по някаква причина класираният на първо място в процедурата за отдаване на концесия на пловдивското летище не успее да подпише договор, то това ще стане с класиралия се на второ място. Това са заявили от Министерство на транспорта за вестник „Стандарт”.

Стартира учението на военно-транспортната авиация ETAP-C 18-2

От 16 до 26 април 2018 г. на летище Пловдив се провежда летателното учение „Европейски курс за усъвършенстване на тактическата подготовка на военнотранспортната авиация” 18-2 (ETAP-C 18-2), което е част от програмата на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Това съобщиха от ВВС.

Спечелилият концесията за летище Пловдив се отказва

Консорциумът между китайската компания китайската компания „Хайнан“ (HNA Group) и регистрираното в Холандия дружество „Пловдив Еърпорт Инвест“ няма да подпише договор за концесиониране на летище Пловдив. Това съобщава „Капитал”.

Община Пловдив поиска летището на града

Изненадващо, община Пловдив изяви желание да придобие летището на града, което е разположено до село Крумово. Това трябва да стане чрез прехвърляне на 100% от акциите безвъзмездно. Това потвърди пред пловдивския информационен сайт TrafficNews.bg зам.-кметът по общинска икономика Розалин Петков.

Меню