Неясноти около концесията на летище Пловдив

8 прочитания

Изтекъл ли е срокът за подписване на договора за концесия на летище Пловдив или не е? На този въпрос все още не е получен ясен отговор, въпреки разнопосочната информация, която се върти в общественото пространство.

Спечелилият концесията консорциум между „Хайнан“ (HNA Group) и „Пловдив Еърпорт Инвест“ няма да подпише договор за поемането на управление на пловдивското летище. Срокът за това изтичал утре, но от обединението не били заявили подписване до момента. Това съобщи днес, 17 юли 2018 г., пловдивският вестник „Марица”.

Според изданието, китайската компания е изгубила интерес към концесията, поради финансови затруднения и скорошната смърт на основателя на конгломерата HNA Group Уан Джиан.

Договорът със спечелилият консорциум трябваше да се сключи до 15 юни 2018 г. След това от Министерство на транспорта съобщиха, че срокът за това е удължен с един месец с решение на Министерски съвет. Причината беше документални трудности.

Решението на Министерски съвет (№400) е от 15 юни 2018 г. и в него ясно е записано, че срокът се удължава с един месец, тоест той изтекъл на 15 юли 2018 г.

В същото време, ПловдивПрес, друга местна медия, съобщава, че от Министерство на транспорта са отговорили на запитванията им, че срокът за подписване на концесионния договор все още не е изтекъл.

Ако тази информация е коректна, то вероятно става въпрос за ново удължаване на срока за подписване на договора, каквото обаче все още не е обявено публично.

Консорциумът между „Хайнан“ и регистрираното в Холандия дружество „Пловдив Еърпорт Инвест“ беше определен за концесионер на летище Пловдив, а Министерски съвет одобри този избор на 28 март 2018 г.

Веднага след това се появиха въпроси, кой реално стои зад спечелилия кандидат, защото HNA Group (Хайнан Груп) е маноритарен участник в консорциума с едва 20%. Останалите се държат от холандското дружество, като не е ясно чий са капиталите там.

Ако по някаква причина не се подпише договор с класирания на първо място, то концесията отива за втория в класирането – „Консорциум Летище Пловдив“, в който влизат „Тракия икономическа зона“ и голямата автотранспортната компания ПИМК.

Свързани теми

Предишна публикация
Македонски парашутисти участват в „Тракийско лято 2018”
Следваща публикация
Спечелилият концесията за летище Пловдив се отказва
8 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Класираният на второ място за концесията на летище Пловдив протестира срещу спирането на процедурата

Класираният на второ място в процедурата за отдаване на концесия на летище Пловдив посрещна новината, че новият министър на транспорта Росен Желязков ще предложи на Министерския съвет да прекрати процедурата за концесията, с изненада и разочарование. Това съобщава пловдивският сайт TrafficNews.bg

БСП иска спиране на концесията на летище София

Депутатите на БСП поискаха спиране на концесията на летище София и обявяване на точните условията по нея. Това стана днес, 28 юни 2018 г., в Народното събрание. Правителствената позиция бе защитена по-късно от транспортния министър Ивайло Московски.

Авиокаст: Епизод 7

Ето го и епизод 7 на „Авиокаст“, в който говорим за много неща, но най-вече…

Правителството се засили да спасява БДЖ с концесия на летище София

Правителството ще ускори даването на концесия на летище София в опит да спаси БДЖ, която се намира във фактически фалит. Това стана ясно след правителственото заседание, което се проведе днес, 6 юни 2018 г.

Стартира тренировката ETAP-C 19-2

От днес, 1 април до 12 април 2019 г. ще се проведе основният етап от „Европейски курс за усъвършенстване на тактическата подготовка на военнотранспортната авиация” 2019-2 (ETAP-C 19-2). Това съобщават от ВВС.

Меню