МО призна, че е пуснало RFP за новия изтребител

21 прочитания

Повече от две седмици след като Министерство на отбраната пусна запитванията за даване на оферти (RFP) до потенциалните доставчици, оттам най-накрая признаха публично, че това се е случило. Признанието дойде от заместник-министъра на отбраната Анатолий Величков.

„Докладвам, че на 3 юли изпратихме запитванията до потенциалните оференти и на 1 октомври очакваме офертите на всички тях”, заявява Величков в предаването Денят ON AIR по телевизия Bulgaria ON AIR.

Заместник-министър Величков обаче бърка датите, защото реално запитването е пуснато на 29 юни 2018 г. АЕРО съобщи за това още на 2 юли, но от военното ведомство категорично отказаха да потвърдят новината. В следващите повече от две седмици не последваха никакви коментари от страна на МО. Не е ясно защо от военното ведомство решиха да стартират процеса без да оповестят данъкоплатците за това.

Величков обясни, че след получаването на офертите, след заповед на министър-председателя, ще се сформира междуведомствена работна група, която да ги оцени и да проведе преговорния процес. Следва подписване на договор и приключване на процедурата.

Заместник-министърът на отбраната отбеляза, че въпросната група е съставена основно не от политически лица, а от експерти. Той каза това в отговор на въпроса, дали ще бъде чуто мнението на експертите.

Запитванията са изпратени до правителствата на САЩ, Португалия, Германия, Франция, Италия, Швеция и Израел. От тях се търсят общо 13 различни варианти – новопроизведени F-16V, употребявани F-16 (в три подварианта – A/B модернизирани до стандарта MLU, C/D и израелските C/D Barak), нови и употребявани F/A-18E/F Super Hornet, употребявани F/A-18C/D Hornet, нови и употребявани Eurofighter, нови и употребявани Rafale и нови и употребявани Gripen C/D.

С бюджет от 1,5 млрд. лева без ДДС се цели покупката на минимум осем изтребителя, с наземно оборудване, въоръжение и обучение.

Свързани теми

Предишна публикация
Спорът между Президента и ГЕРБ отново стигна до новия изтребител
Следваща публикация
Парламентът отхвърли искането на БСП за спиране на концесията на летище София
21 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов обеща договор за F-16 до края на юни

До края на юни е възможно да има подписан договор за придобиването на F-16. Това заяви днес, 15 февруари 2019 г., пред журналисти военният министър Красимир Каракачанов, който участва в Конференция по сигурността в Мюнхен.

Марешки поиска референдум за новия изтребител

Депутатът и лидер на „Воля” Веселин Марешки поиска покупката на нов боен самолет за ВВС да мине през референдум. Това каза той днес, 3 октомври 2018 г., от трибуната на Народното събрание.

Министър Каракачанов: Ще опитаме да вземем повече от осем изтребители

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че страната ще купи минимум осем нови изтребители, като имало опции за взимане на повече самолети. Това каза той днес, 1 май 2018 г., по време на импровизиран брифинг на правителството.

Какво каза пред „Комисията „Gripen“ Тодор Тагарев

На сайта на Народното събрание бе качена стенограма от изслушването на бившия служебен министър на отбраната и бивш директор на Института по отбрана Тодор Тагарев пред временната комисия на Народното събрание, която проучва обстоятелствата около избора на нов боен самолет за ВВС. Изслушването се проведе на 27 юли 2017 г.

Димитър Стоянов: Инвестирането в старите руски самолети показва политическото клатушкане на България

Полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на президентството, бивш началник-щаб на ВВС и бивш ръководител на проекта за нов изтребител заяви, че инвестирането в старите руски бойни самолети, докато обявяваме Русия за заплаха за Европа, показва политическото клатушкане на България. Това казa той днес, 8 октомври 2017 г., в ефира на БНР.

Меню