МО призна, че е пуснало RFP за новия изтребител

20 прочитания

Повече от две седмици след като Министерство на отбраната пусна запитванията за даване на оферти (RFP) до потенциалните доставчици, оттам най-накрая признаха публично, че това се е случило. Признанието дойде от заместник-министъра на отбраната Анатолий Величков.

„Докладвам, че на 3 юли изпратихме запитванията до потенциалните оференти и на 1 октомври очакваме офертите на всички тях”, заявява Величков в предаването Денят ON AIR по телевизия Bulgaria ON AIR.

Заместник-министър Величков обаче бърка датите, защото реално запитването е пуснато на 29 юни 2018 г. АЕРО съобщи за това още на 2 юли, но от военното ведомство категорично отказаха да потвърдят новината. В следващите повече от две седмици не последваха никакви коментари от страна на МО. Не е ясно защо от военното ведомство решиха да стартират процеса без да оповестят данъкоплатците за това.

Величков обясни, че след получаването на офертите, след заповед на министър-председателя, ще се сформира междуведомствена работна група, която да ги оцени и да проведе преговорния процес. Следва подписване на договор и приключване на процедурата.

Заместник-министърът на отбраната отбеляза, че въпросната група е съставена основно не от политически лица, а от експерти. Той каза това в отговор на въпроса, дали ще бъде чуто мнението на експертите.

Запитванията са изпратени до правителствата на САЩ, Португалия, Германия, Франция, Италия, Швеция и Израел. От тях се търсят общо 13 различни варианти – новопроизведени F-16V, употребявани F-16 (в три подварианта – A/B модернизирани до стандарта MLU, C/D и израелските C/D Barak), нови и употребявани F/A-18E/F Super Hornet, употребявани F/A-18C/D Hornet, нови и употребявани Eurofighter, нови и употребявани Rafale и нови и употребявани Gripen C/D.

С бюджет от 1,5 млрд. лева без ДДС се цели покупката на минимум осем изтребителя, с наземно оборудване, въоръжение и обучение.

Свързани теми

Предишна публикация
Спорът между Президента и ГЕРБ отново стигна до новия изтребител
Следваща публикация
Парламентът отхвърли искането на БСП за спиране на концесията на летище София
20 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ГЕРБ се хвърли в защита на избора на F-16

Очаквано, представители на управляващата партия ГЕРБ се хвърлиха в яростна защита на избора на F-16 за нов боен самолет за ВВС, като обединяващото в изказванията бе, че това не бил политически, а експертен избор. Това стана днес, 22 декември 2018 г.

Saab призна, че да имаш добри цени и добър продукт не е достатъчно за продажби на изтребители

Добрите цени и добрите технически характеристики не са достатъчни за продажбата на бойни самолети. Това заяви Йонас Йелм, ръководител на бизнес направлението Аеронавтика на Saab, по време на традиционния семинар на Saab, който се проведе вчера, 27 март 2019 г. Йелм коментира и развитието на процесите в България.

Димитър Стоянов: САЩ ни предупредиха да не режем пакета на F-16

Полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на Президентството, бивш началник-щаб на ВВС заяви в ефира на bTV, че Съединените щати са ни предупредили да не режем прекалено пакета по сделката за F-16, защото това ще застраши реализирането ѝ.

Покупката на изтребители е фарс

През юли Словакия избра да купи 14 броя F-16 Block 70/72 на стойност от малко под €1,6 млрд. Ситуацията там придоби неочакван обрат, когато на 30 ноември 2018 г. словашкото МО съобщи, че е подписало договори за покупката, а по-късно същия ден министър-председателя на страната заяви, че тези договори са невалидни, защото не те не са били съгласувани. Индикациите, че вътре в коалиционното словашко правителство има много противоречия, включително и за покупката на изтребители, са много.

Меню