Парламентът отхвърли искането на БСП за спиране на концесията на летище София

9 прочитания

Депутатите отхвърлиха предложението на БСП за спиране на процедурата по отдаване на концесия на летище София. Това стана днес, 18 юли 2018 г.

Дискусиите продължиха около два часа, но в крайна сметка предложението бе подкрепено от само 59 депутата (всички те от БСП и „Воля”), докато 95 депутата бяха „против” (народни представители от ГЕРБ, ОП и част от ДПС) и седем депутата на ДПС гласуваха „въздържал се”.

От БСП посочиха, че държавното дружество „Летище София“ ЕАД е печелившо и определиха като „пълен абсурд” с парите от концесията да се финансира БДЖ. Изразиха притеснение, че след концесионирането му ще бъде намален персоналът и ще се увеличат летищните такси. Георги Свиленски от БСП отбеляза, че преди две седмици са поискали анализите на Световната банка, но до ден днешен ги няма. Той посочи, че един от основните мотиви за концесията на летище София е, че трябват 500 млн. лева за БДЖ и отбеляза, че даването на летището на концесия за 47,5 години си е чиста продажба.

Депутатът от БСП каза, че ние искаме €600 млн. за 47 години, Белград искат €732 млн. за 25 години, направи сравнение между концесията на двете летища Свиленски.

„В нашата документация няма изискване за повишаване на пътниците. Искаме да ни дават 15 млн. лева на година. На десетата година да направят един терминал, който не е ясно къде. Те ще решат дали да правят втора писта“, коментира още Свиленски.

Транспортният министър Ивайло Московски обвини БСП, че сравняват некоректно стартовите показатели на процедурата за концесия на летище София с резултатите от завършилата процедура за летището в Белград. За последните 20 години „Летище София“ ЕАД е платило на държавата като дивидент едва 173 млн. лева.

От концесията на летището приходите за държавата ще са приблизително 2 млрд. лева само от концесионните такси плюс авансовото плащане, каза Московски. Той обясни, че третият терминал ще бъде там, където възвръщаемостта на инвеститора ще е най-добра. Заложено е да има и анализи дали има нужда от втора писта, допълни Московски.

Общо изчислената прогнозна стойност на концесията за 35 години е в размер на 6.77 млрд. лв., каза Иван Вълков, депутат от ГЕРБ. Когато сте отдали на концесия летищата в Бургас и Варна, те са били печеливши, обърна се Вълков към БСП и добави, че когато друг трябва да го прави, от левицата са против. По думите му това граничи с политическата перверзия.

Министър Московски съобщи още, че има съгласие от международните консултанти по концесията за предоставяне на всички анализи, с изключение на финансовите и икономическите, заради използваната методика, която била тайна.

Свързани теми

Предишна публикация
МО призна, че е пуснало RFP за новия изтребител
Следваща публикация
Спечелилият концесията за летище Пловдив се отказва
9 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Цветанов: Летище Пловдив отива при пловдивската община

Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов е заявил, че се върви по посока на това, летище Пловдив да бъде предадено за управление от пловдивската община. Това е казал той по време на посещение в града, цитиран от местния сайт plovdiv-press.bg.

Класираният на второ място за концесията на летище Пловдив протестира срещу спирането на процедурата

Класираният на второ място в процедурата за отдаване на концесия на летище Пловдив посрещна новината, че новият министър на транспорта Росен Желязков ще предложи на Министерския съвет да прекрати процедурата за концесията, с изненада и разочарование. Това съобщава пловдивският сайт TrafficNews.bg

Меню