F-117 отново бе забелязан да лети в САЩ

78 прочитания

10 години след като официално бе свален от въоръжение, нискозабележимият ударен самолет F-117 продължава да лети в САЩ. Това се вижда в наскоро публикувано видео.

Видеoто, което е качено в Youtube на 27 юли 2018 г., показва регулярни полети от авиобазата Тонопа, Невада. На видеото се вижда излитането и кацането на два самолета, за които няма никакво съмнение, че са F-117. В същaта тази база са били разположени F-117 от 1984 г. до средата на 1992 г.

В последните години се появиха няколко видеоклипа, които показват, че Пентагона все още използва нискозабележимия боен самолет. Причината за продължаващите операции с него е неясна, но повечето предположения са свързани с това, че типът се използва за изпитателни задачи, много вероятно свързани с изследвания в областта на ниската радарна забележимост.

ВВС на САЩ официално свали типа от въоръжение през 2008 г., като последните официални полети с него станаха факт през август същата година. Един, единствен F-117, от наличните тогава 52 броя, бе демонстративно унищожен, а останалите самолети бяха консервирани, като явно някаква част от тях са продължили да летят или са били възстановени в летателна годност впоследствие.

Свързани теми

Предишна публикация
Майкъл О’Лиъри заплаши, че ще премества работни места ако стачките в Ryanair продължават
Следваща публикация
Ще се търси ремонт на Су-25
78 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Lockheed Martin достави 400-ния C-130J

Американският самолетостроител достави 400-ния произведен C-130J Hercules. Това е станало на 9 февруари 2018 г., а до момента са произведени над 2500 самолета от този тип, които са налетели 1,7 млн. часа.

Боеготовността на F-35 страда от липса на резервни части

Флотът от изтребители F-35, с който разполагат САЩ, страда от липса на резервни части, което води със себе си и ниско ниво на боеготовност. Това се казва в доклад на Сметната палата на САЩ (Government Accountability Office), който бе публикуван на 25 април 2019 г.

Меню