F-117 отново бе забелязан да лети в САЩ

42 прочитания

10 години след като официално бе свален от въоръжение, нискозабележимият ударен самолет F-117 продължава да лети в САЩ. Това се вижда в наскоро публикувано видео.

Видеoто, което е качено в Youtube на 27 юли 2018 г., показва регулярни полети от авиобазата Тонопа, Невада. На видеото се вижда излитането и кацането на два самолета, за които няма никакво съмнение, че са F-117. В същaта тази база са били разположени F-117 от 1984 г. до средата на 1992 г.

В последните години се появиха няколко видеоклипа, които показват, че Пентагона все още използва нискозабележимия боен самолет. Причината за продължаващите операции с него е неясна, но повечето предположения са свързани с това, че типът се използва за изпитателни задачи, много вероятно свързани с изследвания в областта на ниската радарна забележимост.

ВВС на САЩ официално свали типа от въоръжение през 2008 г., като последните официални полети с него станаха факт през август същата година. Един, единствен F-117, от наличните тогава 52 броя, бе демонстративно унищожен, а останалите самолети бяха консервирани, като явно някаква част от тях са продължили да летят или са били възстановени в летателна годност впоследствие.

Свързани теми

Предишна публикация
Швеция ни предлага подобрени Gripen C/D, под бюджета и с доставка до 21 месеца
Следваща публикация
Латвия се интересува от покупката на четири UH-60
42 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Най-успешният дивизион

Известният словашки военен журналист Мирослав ДЮРЕШИ се занимава от няколко години с изследване на действията на противовъздушната отбрана на Югославия по време на войната от 1999 г. и завързва сериозни познанства с военни, участвали в отбраната на Белград. В тази статия той проследява бойните действия на най-успешния зенитно-ракетен дивизион, участвал в отбраната на Белград.

Меню