ВВС тренира оцеляване и евакуация на вода

157 прочитания

От 22 до 28 юли 2018 г. се проведе тренировъчно занятие „Курс по оцеляване на летателен състав в морска среда и техники за евакуация”. Това съобщават от ВВС.

В курса са взели участие военнослужещи от авиобазите от състава на Военновъздушните сили: Граф Игнатиево, Крумово, Долна Митрополия,Враждебна и щаба на ВВС. В курса бяха включени и военнослужещи от ВМС от военно формирование 36940 – Варна.

Основният замисъл и целта на тренировъчното занятие е да бъде реалистичен тренининг, насочен изключително към отработване на практическите умения на авиаторите в моменти на рискови ситуации в морска акватория.

Трябва да се отбележи, че тези занятия нямаше да са това, което са в момента без изключителния професионализъм и експертизата на преподавателския и инструкторския състав. Те са действащи военнослужещи с богат опит и материята, в която обучават е актуална, работеща днес и сега, се казва в съобщението на ВВС.

Занятията са били разделени в две направления – теоретична подготовка и практически тренировки. Тематиката на занятията бе свързана с индивидуалните и колективни спасителни плавателни средства, радио комуникация и сигнализация, оказване на първа помощ, ориентиране и много други.

Кулминация в курса е практическото занятие на авиаторите – „Евакуация с вертолети AS 532 AL Cougar” (от състава на ВВС) и АS 565 МВ Panther (от състава на ВМС)” в района на военно формирование 36940 – Варна и Варненското езеро, проведено на 26 юли 2018 г.

Голям интерес предизвика и организираното посещение на обучаемите във ВВМУ „Н.Й. Вапцаров“ – Варна, където в Планетарума се проведоха занятия за системата за търсене и спасяване в морското пространаство и ориентиране по звездното небе, а в допълнение бяха разгледани и изпробвани корабните тренажори в тренажорния комплекс, съобщават от ВВС.

Курсът по оцеляване завърши успешно. След приключване на тренировъчната седмица авиаторите се завърнаха към своя обичаен работен режим – с натрупани нови знания и умения за работа в неблагоприятни и рискови ситуации, но и с новосъздадените професионални познанства и приятелства, завършат от ВВС.

Свързани теми

Предишна публикация
Пловдивският общински съвет официално поиска летището на града
Следваща публикация
Община Пловдив поиска летището на града
157 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Провали се обществената поръчка за ремонт на двигателите на L-39

Обществената поръчка за ремонт на три двигателя АИ-25ТЛ, които задвижват българските учебно-тренировъчни самолети L-39ZA, се провали. Това се чете в решение на министъра на отбраната, което бе публикувано днес, 5 юли 2018 г.

Министър Каракачанов: Вероятната причина за катастрофата е технически проблем

Вероятната причина за катастрофата с вертолет Ми-17 от състава на ВВС на България е техническа неизправност. Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов на брифинг в авиобаза Крумово, който се проведе в ранните часове на 12 юни 2018 г.

C-27J превози хуманитарна помощ за Албания

Български военно-транспортен самолет C-27J Spartan доставя хуманитарна помощ за пострадалите от катастрофалните наводнения в Албания. Самолетът ще извърши общо два полета, като първия стана факт днес, 6 декември 2017 г.

Правителството даде 310 000 лв. целево, за оборудване на вертолети Cougar за гасене на пожари

Правителството одобри допълнителни разходи в размер 310 000 лв. по бюджета на Министерството на отбраната за 2018 г. Средствата са необходими за привеждане на два броя вертолети AS 532AL Cougar в готовност за изпълнение на задачи по гасене на горски пожари от въздуха. Това е гласувано на заседанието от днес, 27 юни 2018 г.

Меню