Boeing 737 аварира на кацане в Сочи

19 прочитания

Пътнически Boeing 737-800 на руската авиокомпания UTAir е аварирал при кацане на летището в Сочи и е излязал от пистата. Инцидентът е станал днес, 1 септември 2018 г., няколко от пасажерите са пострадали, но са без опасност за живота.

Самолетът е изпълнявал редовен полет UT-579 от московското летище Внуково за курортния град Сочи. На борда са се намирали 164 пътници и шестчленен екипаж.

Самолетът е излетял от Москва малко след полунощ. Полетът до Сочи е преминал нормално, но над града се е разразила силна гръмотевична буря. Екипажът се е отказал от първоначалния си заход за кацане на писта 02 и е набрал отново височина.

Вторият опит за кацане е бил на полоса 06, но той отново е бил неуспешен, като екипажът е решил да мина на втори кръг, отново на същата писта.

При третия опит за кацане машината е успяла да се приземи, но екипажът не е успял да спре в нейните рамки и самолетът я е напуска в края ѝ, след което се е плъзнал в пресъхнало речно корито.

Екипажът веднага е запознал евакуация на пасажерите, а в един от двигателите на машината е възникнал пожар. Равносметката на евакуацията е 18 ранени, от които осем са били приети в болница, но без опасност за живота. По време на спасителната операция, служител на летището в Сочи е получил инфаркт и е починал.

Самолетът е практически разрушен.

Първоначалните данни показват, че самолетът се е приземил със силен гръбен вятър и силен дъжд. Руските авиационни органи водят разследване.

Авариралият самолет е имал регистрация VP-BJI. Самолетът е произведен през ноември 2002 г. и първият му оператор е Ryanair. След това преминава през няколко други авиокомпании, преди да бъде взет от UTair през юни 2011 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Турция няма намерение да се отказва, нито от С-400, нито от F-35
Следваща публикация
Алжир се интересува от нови МиГ-29
19 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Предизвикателна акция по изваждане на останките на F-35 се оформя в Япония

Два дни, след като японски F-35 се разби в Тихия океан, изясняването на причините за инцидента не е близо, а разследващите ще се изправят пред сериозното предизвикателство по изваждане на останките на самолета от дълбините на океана. Това пише Reuters.

Пилотите на катастрофиралия 737 Max са се борили с управлението през целия полет

Екипажът на катастрофиралия Boeing 737 Max на Ethiopian Airlines се е борил с управлението по времето на целия шестминутен полет, тъй като непрекъснато са идвали команди за пикиране, поради грешни данни от бордните сензори. Това показва предварителния доклад за катастрофата от 10 март 2019 г., цитирани от Reuters.

Обледеняване на Тръбата на Пито е сред непосредствените причини за катастрофата на Ан-148

Обледеняване на сензорите за определяне на приборната скорост на самолета (популярно известни като „Тръба на Пито”) е най-вероятната непосредствена причина за катастрофата на руския Ан-148 край Москва, при която загинаха 71 души. Това съобщава руският разследващ орган МАК.

Макс 2019 4 х Су-57

МАКС-2019

Тазгодишният Московски авиокосмически салон (МАКС-2019), четиринадесети поред, ще остане в историята най-вече с геополитическите заигравания между Русия, Турция и Китай и с липсата на някакви шокиращи новости, представени от домакините – нито във военната, нито в гражданска авиация.

Меню