Boeing 737 аварира на кацане в Сочи

15 прочитания

Пътнически Boeing 737-800 на руската авиокомпания UTAir е аварирал при кацане на летището в Сочи и е излязал от пистата. Инцидентът е станал днес, 1 септември 2018 г., няколко от пасажерите са пострадали, но са без опасност за живота.

Самолетът е изпълнявал редовен полет UT-579 от московското летище Внуково за курортния град Сочи. На борда са се намирали 164 пътници и шестчленен екипаж.

Самолетът е излетял от Москва малко след полунощ. Полетът до Сочи е преминал нормално, но над града се е разразила силна гръмотевична буря. Екипажът се е отказал от първоначалния си заход за кацане на писта 02 и е набрал отново височина.

Вторият опит за кацане е бил на полоса 06, но той отново е бил неуспешен, като екипажът е решил да мина на втори кръг, отново на същата писта.

При третия опит за кацане машината е успяла да се приземи, но екипажът не е успял да спре в нейните рамки и самолетът я е напуска в края ѝ, след което се е плъзнал в пресъхнало речно корито.

Екипажът веднага е запознал евакуация на пасажерите, а в един от двигателите на машината е възникнал пожар. Равносметката на евакуацията е 18 ранени, от които осем са били приети в болница, но без опасност за живота. По време на спасителната операция, служител на летището в Сочи е получил инфаркт и е починал.

Самолетът е практически разрушен.

Първоначалните данни показват, че самолетът се е приземил със силен гръбен вятър и силен дъжд. Руските авиационни органи водят разследване.

Авариралият самолет е имал регистрация VP-BJI. Самолетът е произведен през ноември 2002 г. и първият му оператор е Ryanair. След това преминава през няколко други авиокомпании, преди да бъде взет от UTair през юни 2011 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Стачките в Ryanair показват порочните практики в бранша
Следваща публикация
Бериев подписа две сделки за амфибията Бе-200
15 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Появиха се нови следи към местонахождението на полет MH370

Австралийското бюро за транспортна безопасност (ATSB) публикува два нови доклада, които обобщават събраните данни по време на издирването на полет MH370 на Malaysia Airlines. В тях са включени нови сателитни снимки, за които се твърди, че хвърлят нова светлина по въпроса с изчезналия Boeing 777.

E-2 се разби в САЩ

Летящ радар E-2C Hawkeye се е разбил в американския щат Вирджиния. Случката е станала вчера,…

Нов случай на откраднат самолет в САЩ

Нов случай на откраднат самолет в САЩ завърши с катастрофа с един загинал. Новият инцидент е от 13 август 2018 г. и е свързан с кражба на малък бизнесджет и разбиването му в предградие в близост до Солт Лейк Сити.

Испански C-295 излезе от пистата

Испански военно-транспортен самолет C-295 излезе от пистата при кацане и бе повреден тежко. При инцидентът станал вчера, 3 април 2019 г., няма тежко ранени.

Катастрофа в Невада вероятно разкри нов секретен самолет на САЩ

Самолет собственост на ВВС на САЩ е катастрофирал в изпитателен полигон в Невада. Пилотът му е загинал, а отказът на Пентагона да съобщи типа на авариралата машина повдига въпроси за наличието на нов секретен пилотируем самолет, който се изпитва в Съединените щати.

Меню