Boeing има проблеми с навременната доставка на 737

15 прочитания

Американският самолетостроител Boeing не успява да завършва навреме самолетите от модела 737, поради което компанията трупа полуготови машини, които чакат доставка на части. Това съобщава The Wall Street Journal.

През юли 2018 г. Boeing е доставил на клиентите си едва 29 броя от модела 737, докато за същия месец са били произведени поне 52 машини. От компанията признават, че в третото тримесечие на 2018 г. ще има забавяне в темпа на доставките, но той ще бъде наваксан в последното тримесечие на годината.

Доставките се бавят, защото за самолетите Boeing 737 има недостиг на части. За да не се спира производствената линия от Boeing се принуждават да изваждат от халетата за окончателно сглобяване полуготови самолети, които се складират в очакване на части.

В момента основните проблеми са свързани с двигателостроителя CFM International и компанията доставяща фюзелажи Spirit AeroSystems. И двете компании се оправдават със своите подизпълнители, които не могат да смогнат на увеличаващият се темп на производство.

От CFM International признават, че изостават от графика на доставки с няколко седмици.

С подобни проблеми се сблъска по-рано и Airbus, които все още възстановяват нормалния темп на доставки.

Наличието на голям брой недовършени самолети изправят Boeing пред нов проблем – къде да се съхраняват те. През юли компанията е поискала от администрацията на летището в Рентън, където се намира един от заводите на Boeing, да складира недовършените 737 на рульожните пътеки. В крайна сметка компанията се е споразумяла с летищната администрация да складира на рульожките седем 737 за 90 дни срещу $39 000.

Скорошни фотографии на летището в Рентън показва, че там са складирани десетки полуготови 737, много от които нямат двигатели.

Boeing са стигнали и до друг креативен план за справянето с големия брой незавършени самолети. Машините са получавали временни двигатели, с които са прелитали до близкото летище Боинг Фийлд, след което двигателите са сваляне и монтирани на друг 737 за ново прелитане.

През 2019 г. Boeing планира да произвежда 57 броя 737 всеки месец. В момента темпът на сглобяване е 52 машини месечно.

Свързани теми

Предишна публикация
Boeing ще създаде MQ-25
Следваща публикация
Франция получи първия PC-21
15 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Boeing с препоръка за повишаване на авиационната безопасност във връзка с индонезийската катастрофа

Boeing излезе с бюлетин за повишаване на авиационната безопасност, във връзка с катастрофата на индонезийския Boeing 737 Max. Бюлетинът третира ситуации, в които екипажът получава грешни данни от сензорите за ъгъл на атака. Това съобщават от Reuters.

Airbus и Boeing вероятно ще се оттеглят от канадския изтребителен конкурс

Airbus и Boeing вероятно ще се оттеглят от участие в изтребителния конкурс, който Канада смята да проведе, тъй като компаниите са уверени, че условията му са нагласени в полза на F-35. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници.

Boeing 737 катастрофира в Куба

Пътнически самолет Boeing 737 катастрофира днес, 18 май 2018 г., при излитане от международното летище Хосе Марти в Хавана, Куба. По първоначална информация повечето от намиращите се на борда, 104 пасажери и деветчленен екипаж, са загинали.

Boeing 777-9 ще изпълни първия си полет през юни

Boeing планира да започне летателните изпитания с модела 777-9 през юни. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници, запознати с графика на самолетостроителя.

Меню