Полша възстанови полетите със Су-22, но забраната за МиГ-29 остава

49 прочитания

Полските ВВС са възстановили полетите с изтребителите-бомбардировачи Су-22, но забраната за изтребителите МиГ-29 остава. Това съобщава Jane’s.

Полетите със Су-22 и МиГ-29 бяха спрени след катастрофата с МиГ-29 от 6 юли 2018 г. Тогава при нощен полет се разби полски изтребител. Пилотът му се е катапултирал, но процесът не е преминал добре и летецът в крайна сметка е загинал.

За причина за това бе посочена неправилната работа на катапултното кресло К-36ДМ. Веднага след като това е станало ясно, са били спрени полетите с МиГ-29 и Су-22, тъй като машините са снабдени с катапултни кресла К-36.

По-рано Jane’s съобщи, че при изтребителите МиГ-29 е имало и други технически проблеми, които са били открити при техническите прегледи след инцидента. Не е ясно защо полетите със Су-22 продължават, докато МиГ-29 остава спрян.

Полша поддържа своите МиГ-29 и Су-22 практически самостоятелно. Това важи и за катапултните кресла К-36, които са преминали през удължаване на техническия ресурс, при фактическо изчерпване на назначения общ технически ресурс.

В момента полските ВВС разполагат с 31 броя МиГ-29 и 18 броя Су-22, като Полша възнамерява да ги експлоатира до около 2025 г.

Свързани теми

Предишна публикация
F-35B на Морската пехота влязоха в бой
Следваща публикация
САЩ планират скоро да използват F-35B в бой
49 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Полша е изпратила запитване за оферта за F-35

Полша официално е изпратила запитване за даване на обвързваща оферта (Letter of Request – LOR) за покупката на 32 броя F-35A. Това е заявил днес, 28 май 2019 г., полският министър на отбраната Мариуш Блашчак.

Катар взима още 12 броя Dassault Rafale

Катар ще реализира опцията си за покупка на 12 многоцелеви изтребители Dassault Rafale, към вече сключената сделка за 24 машини от същия тип. Това съобщи производителя Dassault днес, 7 декември 2017 г.

Министър Каракачанов: До края на януари ще е готов проектът за новия изтребител

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че до края на януари очаква да е готов проектът за инвестиционен разход за новия изтребител за ВВС. Това каза той днес, 22 декември 2017 г., пред репортери.

Бахрейн подписа за 16 броя F-16V

Бахрейнското правителство е подписало сделка за покупката на 16 броя многоцелеви изтребители F-16V. Стойността на сделката е $3,8 млрд. Това съобщава бахрейнската информационна агенция BNA.

Израел призна, че е използвал F-35I в реален бой

Израел призна, че е използвала своите изтребители от следващо поколение F-35I Adir в реални боеве. Това стана днес, 22 май 2018 г., а признанието е на командирът на израелските ВВС.

Меню