Полша възстанови полетите със Су-22, но забраната за МиГ-29 остава

50 прочитания

Полските ВВС са възстановили полетите с изтребителите-бомбардировачи Су-22, но забраната за изтребителите МиГ-29 остава. Това съобщава Jane’s.

Полетите със Су-22 и МиГ-29 бяха спрени след катастрофата с МиГ-29 от 6 юли 2018 г. Тогава при нощен полет се разби полски изтребител. Пилотът му се е катапултирал, но процесът не е преминал добре и летецът в крайна сметка е загинал.

За причина за това бе посочена неправилната работа на катапултното кресло К-36ДМ. Веднага след като това е станало ясно, са били спрени полетите с МиГ-29 и Су-22, тъй като машините са снабдени с катапултни кресла К-36.

По-рано Jane’s съобщи, че при изтребителите МиГ-29 е имало и други технически проблеми, които са били открити при техническите прегледи след инцидента. Не е ясно защо полетите със Су-22 продължават, докато МиГ-29 остава спрян.

Полша поддържа своите МиГ-29 и Су-22 практически самостоятелно. Това важи и за катапултните кресла К-36, които са преминали през удължаване на техническия ресурс, при фактическо изчерпване на назначения общ технически ресурс.

В момента полските ВВС разполагат с 31 броя МиГ-29 и 18 броя Су-22, като Полша възнамерява да ги експлоатира до около 2025 г.

Свързани теми

Предишна публикация
F-35B на Морската пехота влязоха в бой
Следваща публикация
САЩ планират скоро да използват F-35B в бой
50 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Гърция е поискала оферта за F-35

Гръцкото правителство официално е поискало оферта за покупката на изтребители от пето поколение F-35. Това…

МиГ-29 тренират за парада над София (видео)

Министерство на отбраната разпространи кадри от кабината на изтребител МиГ-29, направени по време на днешната тренировка за въздушния парад, който трябва да се проведе на 6 май 2019 г. над София. Кадрите са правени с камера закрепена за шлема на левия воден в тройката МиГ-29. 

Сърбия купува изтребители Rafale

След няколко години на спекулации и противоречиви изказвания, сръбският президент Александър Вучич обяви, че в…

Антон Тодоров: Gripen е една играчка

Депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров се хвърли в нова атака срещу изтребителя Saab Gripen, който бе посочен от експертната комисия за предпочитан вариант за нов боен самолет за ВВС. Депутатът направи това в сутрешния блок на Нова телевизия, днес 6 октомври 2017 г.

Меню