Полша възстанови полетите със Су-22, но забраната за МиГ-29 остава

49 прочитания

Полските ВВС са възстановили полетите с изтребителите-бомбардировачи Су-22, но забраната за изтребителите МиГ-29 остава. Това съобщава Jane’s.

Полетите със Су-22 и МиГ-29 бяха спрени след катастрофата с МиГ-29 от 6 юли 2018 г. Тогава при нощен полет се разби полски изтребител. Пилотът му се е катапултирал, но процесът не е преминал добре и летецът в крайна сметка е загинал.

За причина за това бе посочена неправилната работа на катапултното кресло К-36ДМ. Веднага след като това е станало ясно, са били спрени полетите с МиГ-29 и Су-22, тъй като машините са снабдени с катапултни кресла К-36.

По-рано Jane’s съобщи, че при изтребителите МиГ-29 е имало и други технически проблеми, които са били открити при техническите прегледи след инцидента. Не е ясно защо полетите със Су-22 продължават, докато МиГ-29 остава спрян.

Полша поддържа своите МиГ-29 и Су-22 практически самостоятелно. Това важи и за катапултните кресла К-36, които са преминали през удължаване на техническия ресурс, при фактическо изчерпване на назначения общ технически ресурс.

В момента полските ВВС разполагат с 31 броя МиГ-29 и 18 броя Су-22, като Полша възнамерява да ги експлоатира до около 2025 г.

Свързани теми

Предишна публикация
F-35B на Морската пехота влязоха в бой
Следваща публикация
САЩ планират скоро да използват F-35B в бой
49 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов заподозря УКРИНМАШ в опит за саботаж

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов определи действията на украинската държавна компания УКРИНМАШ, като опит за саботаж. Това каза той днес, 20 декември 2017 г., по време на брифинг за медиите в МО.

Прокуратурата не откри нарушения в боравенето с класифицирана информация от президенството

Софийска градска прокуратура (СГС) отказа да образува наказателно производство по сигнал от бившия депутат от ГЕРБ Антон Тодоров, че началника на кабинета на президента Иво Христов, че е чел класифицирани документи във връзка с предложение за продажба на нови F-16 от страна на Lockheed Martin. Това съобщиха днес, 23 октомври 2017 г., оттам.

Япония сериозно гледа към покупката на F-35B

Японското правителство сериозно обмисля покупката на вертикално кацащия изтребител F-35B в опит да подсигури отбраната на отдалечени от метрополията острови. Това съобщава местният вестник Yomiuri Shimbun, позовавайки се на правителствен доклад.

Плевнелиев: Ако се откажем от F-16, това е национален провал

Бившият президент Росен Плевнелиев (2012 – 2017) начерта апокалиптични картини, ако се стигне до отказ от покупката на F-16 и заяви, че това ще е национален провал, който ще доведе до геополитическа изолация. Това каза той днес, 9 юни 2019 г. в предаването „Денят започва“ по БНТ1.

Меню