Заместник-министър Запрянов: Всички кандидати са фаворити

18 прочитания

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов направи странно изказване днес, 27 септември 2018 г., като заяви, че всички потенциални кандидати за нов български изтребител са фаворити.

„Всички са фаворити към този момент“, заявява Запрянов, цитиран от БНР.

Изказването му явно е в резултат на множеството коментари в медиите, че предлаганият от САЩ новопроизведен F-16V е фаворитизиран от политическото ръководство на страната. Точно такива сигнали, обаче идват от министър-председателя Борисов, който говори за задължително „стратегическо партньорство” със САЩ в светлината на програмите за превъоръжаване и от шефа на парламентарната група на ГЕРБ Цветанов, който пък от година говори само за F-16, непрестанно атакувайки другите опции.

„Всички държави се намират на финала на подготовката на техните оферти. Целта на тези консултации е ние отново да презентираме нашите изисквания, всеобхватността на очакваната оферта от тяхна страна, за да не губим време след отваряне на офертите, за да доуточняваме. Това е. Искаме да бъдем максимално прозрачни и да подготвят качествена документация, нищо повече”, казва още заместник-министъра на отбраната пред националното радио.

Вчера стана ясно, че делегация водена от Запрянов ще посети Швеция във връзка с проекта за нов изтребител. В края на август заместник-министъра заведе друга делегация в САЩ. Първоначално се криеше целта на посещението, но в последствие от МО признаха, че това са консултации свързани с проекта за нов изтребител. Това пък предизвика негативни реакции, включително и остри коментари за липсата на равнопоставеност от президента Радев.

На 1 октомври 2018 г. страната ни трябва да получи офертите за покупка на минимум осем многоцелеви изтребители. Бюджетът е 1,5 млрд. лева без ДДС.

Свързани теми

Предишна публикация
Политико-военна група, назначена от премиера, ще избере реално новия изтребител
Следваща публикация
Летище Варна посрещна своя двумилионен пътник
18 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Депутати от ГЕРБ се запознаха с F-16 Block 70

Депутати от управляващата партия ГЕРБ, сред които и председателя на парламентарната група Цветан Цветанов, се запознаха с изтребителя F-16 Block 70. Това стана днес, 15 март 2019 г.

Емил Христов: Има доста смущаващи факти около избора на нов изтребител

„Има доста факти, които за нас се оказаха доста смущаващи и бързам да кажа, не само за хората от ГЕРБ в комисията”, това заяви депутатът Емил Христов, председател на т.нар. „Комисия „Gripen” в предаването „Още от деня” по БНТ1 днес, 19 септември 2017 г.

Президентът Радев: Ще купим малко на брой, скъпи и орязани F-16

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев заяви, че правителството се готви да подпише сделка за малко на брой F-16, които са скъпи и с орязани способности. Тези негови критики прозвучаха в предаването „Панорама” по БНТ1 днес, 28 юни 2019 г.

Меню