F-35B се разби при тренировъчен полет в САЩ

15 прочитания

Изтребител F-35B от състава на Корпуса на морската пехота на САЩ се разби при тренировъчен полет в Южна Каролина. Пилотът се е катапултирал успешно. Това е станало вчера, 28 септември 2018 г.

Инцидентът е станал в 11,45 часа местно време. Машината е принадлежала на тренировъчната ескадрила на Морската пехота VMFAT-501. Изтребителят е излетял за учебен полет от авиобаза Бюфорд, Южна Каролина.

Самолетът е паднал в близост до базата си, а пилотът се е катапултирал успешно и е добре. От Пентагона за сега не дават никакви други подробности за инцидента. Няма официални съобщения, че полетите с типа са спрени.

Това е първият сериозен инцидент с последваща пълна загуба на F-35 по време на полет. Типът преживя вече поне два сериозни инцидента, и двата свързани с пожари – първият с F-35A през 2014 г., след проблеми с двигателя, което предизвика пожар на земята, а другият с F-35B през 2016 г., след възникване на пожар на борда в резултат на късо съединение и теч на хидравлична течност, с последващо успешно аварийно кацане. И двете пострадали машини бяха бракувани в последствие.

Новината идва само ден, след като F-35B изпълни първия си боен полет над Афганистан.

Свързани теми

Предишна публикация
Първи полети с F-35 от палубата на HMS Queen Elizabeth
Следваща публикация
Boeing и Saab ще строят новия учебен самолет за ВВС на САЩ
15 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Embraer E190 се аварира в Мексико

Пътнически самолет Embraer E190 аварира при излитане от летището на северния мексикански град Дуранго. При инцидента няма загинали.

Меню