Министър Каракачанов: Нов изтребител в рамките на бюджета, който имаме

34 прочитания

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че предпочита нов изтребител, който да се помести в бюджета ни. В същото време той не успя да обясни точно механизмът, по който ще бъде взето финалното решение по темата. Каракачанов участваше в сутрешния блок на bTV днес, 2 октомври 2018 г.

„Винаги едно ново нещо е по-добро от старото. Изниква въпросът кои изтребители и започват едни спорове, кой самолет е по-хубав. А спорът опира в края на краищата, какви пари и финансови възможности имаме. Имаме 1,8 млрд. с ДДС”, обобщи желанията си военният министър.

Каракачанов каза, че е имал амбицията да покани повече участници, за да има повече конкуренция, но това не се е получило точно така. Военният министър обясни и че е имало писмо от Израел, в което се казва, че страната няма да участва в конкурса, но не става ясно дали вътре са посочени мотиви.

Министър Каракачанов разясни подробно процеса, който предстои, но до момента, в който т.нар. „работна група” приключи с анализа и оценките на получените оферти. Какво точно ще се случи след това, продължава да не става ясно от изказванията на официалните лица.

„Като свърши работа тази работна група, тя представя доклад и след това започва момента на преговорите, където да видим, дали тези оферти могат да бъдат подобрени – ценово, пък и технически. Тези преговори се водят от „политико-военната група”, която трябва да бъде назначена със заповед на премиера. В нея ще участват хора от различни министерства, които имат отношение – на икономиката, на финансите, на отбраната. Това ще е политическата част, а военната ще е от офицерите от ВВС”, обяснява Каракачанов.

Военният министър, обаче не дава разяснение за това какво точно се очаква от въпросната „политико-военна група”. В последните дни се чуха, както от него, така и от заместника му Запрянов, различни трактовки – че трябва да даде предложение на премиера за победител, че трябва да даде предложение на военния министър и той да вземе решението или че политико-военната група, заедно с експертната група, трябва заедно да дадат съвместно предложение на неясно кой.

Сега Каракачанов сякаш дава нова версия – че ще се прави класиране от двете групи, което ще отива в Министерски съвет.

„Какво реално ще вземем, зависи от работата на тези две работни групи и от политическата воля, защото когато се направи подбора и класирането, влиза в Министерски съвет, а след това междудържавния договор, трябва да мине през Народното събрание”, казва Каракачанов.

Каракачанов коментира, че при подобни сделки е естествено да има политически натиск, но каза че не знае в момента да има лобистки натиск.

„Става въпрос за дори повече от 1,8 млрд. лева, защото става въпрос за поддръжката на този самолет. Това е много важен критерии, защото поддръжката струва много. Не е без значение, дали поддръжката ще струва 20 – 30 млн. лева на година или ще струва 80 – 100 млн. на година. Над половината разходи в рамките на жизнения цикъл на самолета са за поддръжка”, коментира още военният министър.

Министърът на отбраната говори и за случая с ремонта на Су-25, желанието на „Авионамс” да участва в него и заплахите на КНСБ за евентуални протести и стачки, ако това не се случи:

„Как да се изразя по-шеговито? И аз искам да изляза на вечеря довечера с Наоми Кембъл, но нямам възможност да ѝ платя сметката. В конкретният случай, „Авионамс” няма възможност да направи ремонта сега. Те юли-август са започнали преговори с руската страна за придобиване на възможности и лицензи за извършване на такава дейност. От 2001 г. те не са правили такъв ремонт на Су-25. Ако „Авионамс” иска да получи такива възможности, то става въпрос за три – четири години. Едно е да искаш, друго да го можеш. Може да се опитаме да ги ангажираме като подизпълнители в България”, разясни позицията си Каракачанов.

Свързани теми

Предишна публикация
Удължиха срока за подаване на оферти за концесиониране на летище София
Следваща публикация
Премиерът Борисов: Не гледам оферти и не участвам
34 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Красимира Стоянова: Очакваме следващите стъпки на българското правителство

Вицепрезидентът за Централна и Източна Европа на Saab Красимира Стоянова разговаря с Красимир ГРОЗЕВ относно бъдещите ходове на компанията ѝ в България и за случващото се с Gripen в нашата част на Стария континент.

МО е изпратило писмото с искане за оферта (LOR) за F-16

Министерство на отбраната е изпратило писмото с искане за конкретна оферта (Letter of Request – LOR) до правителството на САЩ във връзка с покупката на изтребителите F-16. Това потвърдиха за АЕРО от МО днес, 27 февруари 2019 г.

ВВС участват в „Тракийска звезда 2018”

Българските Военновъздушни сили ще вземат участие в съвместна летателна тренировка “Тракийска звезда 2018”, която започва от днес, 16 юли 2018 г. Това съобщават от ВВС.

Меню