Министерски съвет спря концесията на летище Пловдив

19 прочитания

По предложение на министъра на транспорта правителството прекрати процедурата за концесия на летище Пловдив. Това е станало на заседанието провело се днес, 10 октомври 2018 г.

Миналият четвъртък (4 октомври) бе съобщено, че новият транспортен министър Росен Желязков ще предложи на правителството да спре концесията, тъй като тя се изпълнява по стария Закон за концесиите, а класираният на първо място Консорциум между „Хайнан” и „Пловдив Еърпорт Инвест” се отказа в средата на юли.

Отмененият Закон за концесиите поставя в оперативната самостоятелност на концедента (Министерския съвет) да реши дали да предложи на класирания на второ място участник в процедурата, да сключи концесионния договор, се казва в съобщението на Министерски съвет.

Освен това от правителството отбелязват, че имало „съществена разлика в офертите на участниците”. На второ място бе класиран Консорциум Летище Пловдив, в който влизат „Тракия икономическа зона“ и голямата автотранспортната компания ПИМК.

Новият Закон за концесиите е приет след приемане на решението на Министерския съвет за откриване на процедура за предоставяне на концесия на летище Пловдив. Икономически и правно оправдано е процедурата за предоставяне на концесия на летище Пловдив, да бъде проведена при условията и по реда на новия Закон за концесиите, се отбелязва в съобщението на Министерски съвет.

Концесионният договор е дългосрочен, установява трайна връзка между страните, като очакванията са за сериозни инвестиции, развитие на летището и подобряване на качеството на летищните услуги. Това предполага устойчивост на договора. Сключването на концесионен договор, който ще се подчинява на правилата на отменен Закон и на отменено право на Европейския съюз в тази област, при приети и влезли в сила към датата на сключване на договора на нов Закон за концесиите, които въвеждат нови правила на Европейския съюз в тази област, не са предпоставка за трайното, устойчиво и безпроблемно развитие на концесията, се казва в края на правителственото решение.

За сега не е ясно дали ще бъде направен нов опит за отдаване на концесия на летището или то ще бъде предадено на община Пловдив, каквото желание вече бе изявено официално оттам. Класираният на второ място в отменената процедура вече даде да се разбере, че има намерение да търси правата си по съдебен път.

Свързани теми

Предишна публикация
Четирима кандидати за ремонта на Ми-17 и Ми-24
Следваща публикация
Италия е дала опция и за придобиване на нови Eurofighter
19 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Удължиха срока за подаване на оферти за концесиониране на летище София

Министърът на транспорта Росен Желязков е подписал решение, с което удължава срока за подаване на оферти за концесионирането на летище София с един месец до 22 ноември 2018 г. Това съобщиха днес, 2 октомври, от Министерство на транспорта.

Отдаването на концесия на летище Пловдив продължава

Процедурата по отдаване на концесия на летище Пловдив продължава с двама кандидати. Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбата на третия кандидат ДЗЗД „Силк роуд Пловдив еърпорт“ със свое решение от 1 март 2018 г.

Стартира учението на военно-транспортната авиация ETAP-C 18-2

От 16 до 26 април 2018 г. на летище Пловдив се провежда летателното учение „Европейски курс за усъвършенстване на тактическата подготовка на военнотранспортната авиация” 18-2 (ETAP-C 18-2), което е част от програмата на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Това съобщиха от ВВС.

Меню