Министър Каракачанов: Новият изтребител ще бъде избран до края на годината

12 прочитания

Върви се към това процедурата по избор на нов боен самолет за ВВС да приключи до края на годината. Това заяви министъра на отбраната Красимир Каракачанов днес, 15 октомври 2018 г.

„Проектът е в ход. Комисията работи. Изпратени са писма до участниците, за уточняване на определени детайли и се чака техния отговор. Комисията ще си свърши работата. Както казва народът – „два пъти мери, един път режи”. По-добре е това, отколкото да гоним някакъв стахановски срок, да бързаме и да допуснем грешки, заради които после да сме уязвими”, обясни министър Каракачанов и отговори положително на въпроса, дали изборът ще бъде финализиран до края на годината.

До сега бе известно, че експертната комисия трябва да приключи работа до 19 октомври, но не бе ясно кога ще бъде взето окончателното решение, предвид наличието на т.нар. „политико-военна група“, която трябва да провежда допълнителни преговори.

Министър Каракачанов отговори и на идеите да се вземат изтребители под наем, докато приключи избора на нов самолет.

„Да вземем под наем самолети е несериозно. Това не е „рент-а-кар” – влизаш в гаража на фирмата, наемаш кола, качваш се и я караш. Само подготовката на пилотите е две години. Какво значи да си вземем под наем самолети?! Несериозно е това”, отговори той.

Идеята за взимане на изтребители под наем, докато бъдат доставени новите изтребители се пласира упорито в общественото пространство в последните седмици. Бившият служебен министър на отбраната Велизар Шаламанов поиска обща ескадрила на НАТО, която да охранява небето ни, до доставката на F-16, а неговият наследник Николай Ненчев, директно поиска да се вземат гръцки F-16 по наем.

„Ние си имаме авиация, която трябва да поддържаме. Тя е необходима на ВВС да изпълнява своите задачи”, каза в заключение Каракачанов.

Свързани теми

Предишна публикация
Само един кандидат за поддръжката на Bell 206
Следваща публикация
Президентът Радев призова за „радиомълчание” по темата за новия изтребител
12 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Парламентът обсъжда инвестиционния проект за нов изтребител (на живо)

Народното събрание обсъжда днес, 7 юни 2018 г., актуализираният инвестиционен проект „Придобиване на нов тип боен самолет“. Обсъждането върви в една и съща точка, заедно с проекта за придобиване на нов ти боен самолет.

Словакия избра F-16V

Словашкото правителство обяви, че е избрало F-16V за нов боен самолет за страната. Това бе съобщено днес, 11 юли 2018 г. от министъра на отбраната на страната Петер Гаждош.

Посланик Рубин: Не е имало натиск от САЩ към България за покупката на F-16

Посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин заяви, че страната му не е оказвала натиск на България да купи F-16, но в същото време акцентира, че България твърде дълго отлага покупката на нов изтребител. Това каза той днес, 4 февруари 2019 г., в интервю излъчено в сутрешния блок на bTV.

Министър Каракачанов смята, че бързите сделки раждат комисионни

„Няма нужда да се прави нещо прибързано. Има една поговорка българска – бързата кучка, слепи ги ражда, а бързите сделки комисионни раждат”, това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес, 5 октомври 2017 г., в сутрешния блок на bTV.

Какво пише и какво не в проекта за нов боен самолет?

На 16 май 2018 г. Министерски съвет (МС) прие проектът за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет”. Той бе внесен в Народното събрание (НС), където трябва да мине през одобрението на комисиите по отбрана и финанси, а след това ще бъде гласуван в пленарна зала.
Както пише в проекта и какво липсва в него?

Меню