Министър Каракачанов: Новият изтребител ще бъде избран до края на годината

10 прочитания

Върви се към това процедурата по избор на нов боен самолет за ВВС да приключи до края на годината. Това заяви министъра на отбраната Красимир Каракачанов днес, 15 октомври 2018 г.

„Проектът е в ход. Комисията работи. Изпратени са писма до участниците, за уточняване на определени детайли и се чака техния отговор. Комисията ще си свърши работата. Както казва народът – „два пъти мери, един път режи”. По-добре е това, отколкото да гоним някакъв стахановски срок, да бързаме и да допуснем грешки, заради които после да сме уязвими”, обясни министър Каракачанов и отговори положително на въпроса, дали изборът ще бъде финализиран до края на годината.

До сега бе известно, че експертната комисия трябва да приключи работа до 19 октомври, но не бе ясно кога ще бъде взето окончателното решение, предвид наличието на т.нар. „политико-военна група“, която трябва да провежда допълнителни преговори.

Министър Каракачанов отговори и на идеите да се вземат изтребители под наем, докато приключи избора на нов самолет.

„Да вземем под наем самолети е несериозно. Това не е „рент-а-кар” – влизаш в гаража на фирмата, наемаш кола, качваш се и я караш. Само подготовката на пилотите е две години. Какво значи да си вземем под наем самолети?! Несериозно е това”, отговори той.

Идеята за взимане на изтребители под наем, докато бъдат доставени новите изтребители се пласира упорито в общественото пространство в последните седмици. Бившият служебен министър на отбраната Велизар Шаламанов поиска обща ескадрила на НАТО, която да охранява небето ни, до доставката на F-16, а неговият наследник Николай Ненчев, директно поиска да се вземат гръцки F-16 по наем.

„Ние си имаме авиация, която трябва да поддържаме. Тя е необходима на ВВС да изпълнява своите задачи”, каза в заключение Каракачанов.

Свързани теми

Предишна публикация
Президентът Радев призова за „радиомълчание” по темата за новия изтребител
Следваща публикация
Само един кандидат за поддръжката на Bell 206
10 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

УКРИНМАШ обжалва решението на КЗК пред ВАС

Украинската държавна компания УКРИНМАШ обжалва решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за отказ за налагане на временна мярка „спиране” на процедурата за възлагане на обществена поръчка за поддръжка на изтребителите МиГ-29. Обжалването е пред Висшия административен съд (ВАС).

Министър Каракачанов: „Загуба на рефлекси” е причинила катастрофата с Ми-17

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов даде разтегливата трактовка, че „загуба на рефлекси” е основната причина за катастрофата с Ми-17 борд 417 от 11 юни 2018 г. При инцидента загинаха двама авиатори, а трети беше ранен.

Авиокаст: Епизод 6

Изборите минаха, а ето го и новият епизод на „Авиокаст“. В него говорим за това,…

Заместник-министър Запрянов: Офертата за F-16 е най-добра

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов заяви, че офертата за F-16 е най-добра, но призна, че по нея има не малко неясни моменти, включително и крайната ѝ цена. Това каза той днес, 6 януари 2019 г. в интервю за БНР.

Меню