Министър Каракачанов: Новият изтребител ще бъде избран до края на годината

11 прочитания

Върви се към това процедурата по избор на нов боен самолет за ВВС да приключи до края на годината. Това заяви министъра на отбраната Красимир Каракачанов днес, 15 октомври 2018 г.

„Проектът е в ход. Комисията работи. Изпратени са писма до участниците, за уточняване на определени детайли и се чака техния отговор. Комисията ще си свърши работата. Както казва народът – „два пъти мери, един път режи”. По-добре е това, отколкото да гоним някакъв стахановски срок, да бързаме и да допуснем грешки, заради които после да сме уязвими”, обясни министър Каракачанов и отговори положително на въпроса, дали изборът ще бъде финализиран до края на годината.

До сега бе известно, че експертната комисия трябва да приключи работа до 19 октомври, но не бе ясно кога ще бъде взето окончателното решение, предвид наличието на т.нар. „политико-военна група“, която трябва да провежда допълнителни преговори.

Министър Каракачанов отговори и на идеите да се вземат изтребители под наем, докато приключи избора на нов самолет.

„Да вземем под наем самолети е несериозно. Това не е „рент-а-кар” – влизаш в гаража на фирмата, наемаш кола, качваш се и я караш. Само подготовката на пилотите е две години. Какво значи да си вземем под наем самолети?! Несериозно е това”, отговори той.

Идеята за взимане на изтребители под наем, докато бъдат доставени новите изтребители се пласира упорито в общественото пространство в последните седмици. Бившият служебен министър на отбраната Велизар Шаламанов поиска обща ескадрила на НАТО, която да охранява небето ни, до доставката на F-16, а неговият наследник Николай Ненчев, директно поиска да се вземат гръцки F-16 по наем.

„Ние си имаме авиация, която трябва да поддържаме. Тя е необходима на ВВС да изпълнява своите задачи”, каза в заключение Каракачанов.

Свързани теми

Предишна публикация
Само един кандидат за поддръжката на Bell 206
Следваща публикация
Президентът Радев призова за „радиомълчание” по темата за новия изтребител
11 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Волен Сидеров е против покупката на нов изтребител

Волен Сидеров, лидерът на партия „Атака” и председател на парламентарната група на „Обединените патриоти” в Народното събрание, се обяви срещу покупката на нови бойни самолети за ВВС. Това направи той днес, 2 януари 2018 г., в сутрешния блок на bTV.

Министър Каракачанов очерта три варианта след „Комисията „Gripen”

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов очерта три възможни сценария за развитие на проекта за покупка на нов изтребител след края на работата на т.нар. „Комисия „Gripen”. Това той направи днес, 17 септември 2017 г.” в интервю по телевизия „Канал 3”.

Министър Каракачанов: Не предлагаме да купим F-16, а да започнем преговори

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов се опита да извърти случващото се в последните седмици около придобиването на нов изтребител, като каза, че няма решение за купуване на F-16, а само за започване на преговори. Това каза той днес, 6 януари 2019 г., в ефира на bTV.

Министър Каракачанов: С влизането на новия изтребител няма да свалим веднага МиГ-29 от въоръжение

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов каза, че влизането на въоръжение на нов изтребител не означава, че веднага ще бъде свален от въоръжение МиГ-29. Това изказване направи той днес, 19 април 2018 г., след заседанието на КСНС.

Военният министър отхвърли възможността за увеличаване на бюджета за нов изтребител

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че ако трябва да се вложат повече от 1,5 млрд. лева в проекта за нов изтребител, това значи, че ще трябва да се рестартира проекта. Това заяви той днес, 23 ноември 2018 г., пред журналисти в Народното събрание.

Меню