Министър Каракачанов: Новият изтребител ще бъде избран до края на годината

10 прочитания

Върви се към това процедурата по избор на нов боен самолет за ВВС да приключи до края на годината. Това заяви министъра на отбраната Красимир Каракачанов днес, 15 октомври 2018 г.

„Проектът е в ход. Комисията работи. Изпратени са писма до участниците, за уточняване на определени детайли и се чака техния отговор. Комисията ще си свърши работата. Както казва народът – „два пъти мери, един път режи”. По-добре е това, отколкото да гоним някакъв стахановски срок, да бързаме и да допуснем грешки, заради които после да сме уязвими”, обясни министър Каракачанов и отговори положително на въпроса, дали изборът ще бъде финализиран до края на годината.

До сега бе известно, че експертната комисия трябва да приключи работа до 19 октомври, но не бе ясно кога ще бъде взето окончателното решение, предвид наличието на т.нар. „политико-военна група“, която трябва да провежда допълнителни преговори.

Министър Каракачанов отговори и на идеите да се вземат изтребители под наем, докато приключи избора на нов самолет.

„Да вземем под наем самолети е несериозно. Това не е „рент-а-кар” – влизаш в гаража на фирмата, наемаш кола, качваш се и я караш. Само подготовката на пилотите е две години. Какво значи да си вземем под наем самолети?! Несериозно е това”, отговори той.

Идеята за взимане на изтребители под наем, докато бъдат доставени новите изтребители се пласира упорито в общественото пространство в последните седмици. Бившият служебен министър на отбраната Велизар Шаламанов поиска обща ескадрила на НАТО, която да охранява небето ни, до доставката на F-16, а неговият наследник Николай Ненчев, директно поиска да се вземат гръцки F-16 по наем.

„Ние си имаме авиация, която трябва да поддържаме. Тя е необходима на ВВС да изпълнява своите задачи”, каза в заключение Каракачанов.

Свързани теми

Предишна публикация
Само един кандидат за поддръжката на Bell 206
Следваща публикация
Президентът Радев призова за „радиомълчание” по темата за новия изтребител
10 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Марешки поиска референдум за новия изтребител

Депутатът и лидер на „Воля” Веселин Марешки поиска покупката на нов боен самолет за ВВС да мине през референдум. Това каза той днес, 3 октомври 2018 г., от трибуната на Народното събрание.

Генерал Боцев очаква договора за изтребителя да е подписан през май – юни 2019 г.

Началникът на отбраната генерал Андрей Боцев очаква, че договорът за нов боен самолет за българските ВВС ще бъде подписан през май – юни 2018 г. Това казва той в интервю, публикувано днес, 19 ноември 2018 г., в „Труд”.

Президентът Радев: F-16 е прекрасен, но скъп самолет избран непрозрачно

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев заяви, че новите F-16 са прекрасни самолети, които обаче са много скъпи, а в нашия случай са избрани непрозрачно. Това заяви той днес, 22 декември 2018 г. в предаването „Годината” по „Дарик”.

МО пусна обществена поръчка за доставка на леки учебни самолети за ВВС

Министерство на отбраната стартира процедура за възлагане на обществена поръчка за доставка на до четири леки витлови учебно-тренировъчни самолети за нуждите на ВВС. Това става с решение на военния министър Красимир Каракачанов, подписано на 9 септември 2019 г., и публикувано днес, 13 септември.

Къде изчезна „офертата“ за нови F-16?

Преди малко повече от месец, в разгара на работата на т.нар. „Комисия Gripen“ в общественото пространство бе лансирана тезата, че през февруари 2017 г. България е получила оферта за новопроизведени изтребители, която не е била разгледана, и това се превърна в една от основните опорни точки срещу проведената процедура по избор на нов боен самолет за ВВС.

Меню